Що пошкодило смородину?

Що це за хвороба, якщо в однорічного куща (саджанця), якого мені надіслали поштою, на зрізі вздовж стебла чорні ходи? Чи можна такий кущ вважати здоровим?
В.Г.Бойко, Житомирська обл.

Відповідь на поставлене садоводом запитання про хворобу чорної смородини однозначна. Отриманий саджанець пошкоджений шкідниками деревини. Найбільш поширеним та шкодочинним видом, цикл розвитку якого відбувається у стеблах чорної смородини, порічок, агрусу, йошти — є златка вузькотіла смородинова, яка належить до родини жуків златки.

Доросла комаха — бронзово-блискучий жук завдовжки 7 — 8 мм, завширшки 2 мм. Живиться листям, обгризаючи їх з країв, що є характерною ознакою шкодочинності златки, за якою легко можна розпізнати цього фітофага. Жуки літають наприкінці травня і до кінця літа. Через два тижні після початку льоту самки відкладають яйця на пагони та черешки листків. Одна самка відкладає від 14 до 62 яєць. Личинки відроджуються на початку липня. Вони біті, безногі і в місці прикріплення яйця вгризаються в середину пагонів, виїдаючи їхню серцевину. Ходи заповнюють темно-бурими порохнявими екскрементами. До осені розмір личинок збільшується до 16 20 мм. Зимують у середині пошкоджених пагонів, навесні там же й заляльковуються.

Другий потенційний не менш шкодочинний вид, який масово пошкоджує кущові ягідники, є смородинова склівка) (дорослий шкідник) метелик з розмахом крил 20-23 мм чорного кольору з синюватим відтінком і прозорими вузькими крилами. За зовнішнім виглядом склівка схожа на осу. На кінці черевця розміщені чорні волосинки. Початок льоту метеликів відбувається через 10 15 днів після цвітіння чорної смородини. Самка може відкласти до 60 яєць, розміщуючи їх знизу, біля основи дворічних гілок або біля основи бруньок. Масова яйцекладка — на початку достигання ягід. Залежно від кліматичних умов ембріон розвивається до 15 днів. Після відродження гусениці відразу ж вбуравлюються в пагін, де й розвиваються. Зимують гусениці в пошкоджених гілках. Склівка дає одне покоління в один або два роки. Період розвитку залежить від кліматичних чинників. Якщо літо та осінь теплі, то гусениці заляльковуються на наступний рік, якщо прохолодні, то вони повторно діапазують і перетворюються в лялечку на другий рік. Протягом весни і літа наступного року гусениця пошкоджує гілку, опускаючись донизу. Навесні в травні вона заляльковується. Метелики вилітають через отвори, які прогризли гусениці до перетворення їх у лялечки, наприкінці травня — на початку червня. Масовий літ метеликів відбувається на 6—20-й день після закінчення цвітіння чорної смородини, то збігається з масовим цвітінням малини, на якій метелики додатково живляться нектаром квіток.

За високої щільності заселення кущів смородиновою склівкою можливе пошкодження 25-50 % пагонів. Продірявлені пагони перед достиганням ягід в’януть і до кінця літа всихають.

Для зменшення чисельності златки в присадибних насадженнях смородини жуків струшують з кущів на розіслану плівку з наступним їх збиранням і знищенням. Упродовж літа, восени або навесні вирізують прив’ялі та сухі гілки (не залишаючи пеньків) і спалюють їх.

Промислові насадження плодоносної чорної смородини на початку масового льоту (через 20 днів після цвітіння) проти жуків златки обприскують актелліком (50%-ний к.с.) з нормою витрати 1,2 л/га. Неплодоносні насадження обробляють Бі-58 новим (40%-ний к.е.), 1,2 2 л/га.

Проти смородинової склівки рано навесні через кожних 15—20 днів вирізують і спалюють пошкоджені гілки. Під час цвітіння обстежують куші і видаляють пониклі гілки, обрізуючи до здорової серцевини. Під час догляду за чорною смородиною намагаються не пошкодити кору і гілки, куди самки відкладають яйця.

Через 18—20 днів після цвітіння і після збирання врожаю куші обприскують настоями і відварами часнику і перцю або розчином мила (200 г на 10 л теплої води). В імаго склівки розвинутий нюх на зброджені фруктові принади або мелясу. В зв’язку з цим їх виловлюють на ці принади, заливаючи у дерев’яні коритця. Метеликів періодично вибирають з ловильних коритець. їх відновлюють також за допомогою світлових пасток. В умовах промислових насаджень смородину проти склівки обробляють в аналогічні строки й інсектицидами, як І проти златки вузькотілої.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply