Небезпечні шкідники смородини

Кліщ смородиновий бруньковий

Це небезпечний шкідник чорної смородини, рідше червоних порічок. Тіло кліща черв’якоподібне, довжиною 0,2—0,3, товщиною 0,04—0,05 мм, молочно-білого кольору. Має дві пари ніг. Личинки, німфи із склоподібним відблиском. Кліщі спричиняють загибель плодових бруньок, пригнічують розвиток рослини, різко знижують врожайність. Вони також є переносниками небезпечної хвороби — махровості.

Розвиваються кліщі всередині бруньок смородини, спричиняючи їхнє розростання і деформацію. Пошкоджені бруньки, які розпустилися, нагадують головку капусти світло-жовтого кольору діаметром 1 см. У кожній з них накопичуються тисячі кліщів, личинок, німф. Зимують вони в бруньці. Самки дуже стійкі до низьких температур і рано навесні починають відкладати яйця. Яйцекладка триває близько місяця. Залежно від температурних умов через 6—12 днів з’являються личинки, які через 13—25 діб перетворюються в самок нового покоління. Це припадає якраз на період масового цвітіння смородини. Частина самок продовжує жити в пошкоджених бруньках, даючи наступне покоління.

В період висування бутонів і початку цвітіння чорної смородини кліщ починає переселятися із бруньок, що засихають, у нові, це триває 16—20 днів. Скупчення шкідників можна виявити за білуватим нальотом. Більша частина кліщів у період переселення гине, але близько 1 % встигає заселити нові бруньки, де вони продовжують розмножуватися і за літо дають 2—3 покоління.
Кліщ потрапляє на ділянку з ураженим садивним матеріалом. Переносниками його є комахи, птахи, вітер, одяг, руки, садовий інвентар.

Заходи боротьби. Знищувати брунькового кліща найнадійніше пізно восени або рано навесні до розпускання бруньок. Пошкоджені бруньки в цей період дуже добре помітні. Ошпарювання кущів ранньої весни, як дехто рекомендує, малоефективне, бо значна частина кліщів залишається неушкодженою в глибині бруньок і продовжує швидко розмножуватися. Ошпарюванням знищуються лише яйця попелиці, розташовані на верхівках гілок. Для економного витрачання окропу використовують лійку-поливалку, а кущі зв’язують.

Кліща слід знищувати зрізуванням і спалюванням пошкоджених гілок. При сильному зараженні видаляють увесь кущ. Зрізані гілки обережно на підстилці переносять до місця спалювання. Грунт, де були вирізані кущі, слід обприскати вапняно-сірчаним відваром (1 частину гашеного вапна і 2 частин сірки на 17 частин води варять на повільному вогні 70 хв) або колоїдною сіркою (150 г на 10 л води).

Після роботи необхідно знезаразити одяг (халат), підстилку, садовий інструмент, руки (гумові рукавички). Рукавички, інвентар можна обробити хлорним розчином «Білизна» (хлорамін, формалін, хлорне вапно). Руки, інструмент я обробляю спиртовою настоянкою календули.
Оздоровлений садивний матеріал слід купувати в паспортизованих розсадниках, вимагати карантинний сертифікат. В інших випадках саджанцям слід влаштовувати карантин (висаджувати далі від основних насаджень, обслідувати). Надійно вирощувати саджанці смородини з однобрунькових живців.

Смородинова склівка

Теж небезпечний і поширений шкідник смородини й агрусу. Метелик з розмахом крил 25 мм. Тіло вкрите бузково-чорними лусками. На черевці у самок є три, а в самців чотири світло-жовті поперечні смужки. Літ метеликів спостерігається через 10—15 днів після закінчення цвітіння смородини, нектаром якої вони живляться. Самка відкладає до 60 яєць, розміщуючи по одному в тріщинах, на корі гілок, на бруньках. Відроджені гусениці проникають всередину гілок, роблячи в них ходи-червоточи-ни довжиною 30—40 см, Наступного року гусінь рухається по пагону до його основи, де зимує другий раз. У травні-червні гусениці прогризають в гілках отвори, перетворюються на лялечок, а потім у метеликів.

Пошкоджені пагони пригнічуються, припиняють ріст, листя дрібнішає. Таке спостерігається в кінці цвітіння смородини.

Заходи боротьби. Під час весняного обрізування в першу чергу слід видаляти і спалювати пошкоджені гілки, не залишаючи шипів. Зрізи замащувати садовим варом. Механічні пошкодження кори сприяють зараженню кущів смородини й агрусу склівкою.

У період льоту метеликів склівки в насадженнях смородини й малини на висоті 1 м слід розміщувати пастки з рідинами, що бродять (меляса 1:4, квас, компот з сухофруктів). Як посуд використовують пластикові пляшки з-під мінеральної води, відрізавши верхню половину. Квас можна приготувати самому: в 3-літрову банку покласти 5 шматочків цукру, трохи дріжджів, 200—300 г скоринок житнього хліба, залити водою, накрити марлею і поставити в тепле місце. Через 1—2 дні квас готовий.

До речі, у пастки із зброджени-ми рідинами охоче потраплятимуть й інші літаючі шкідники.
У період відродження гусениць обприскують кущі смородини відварами, настоями часнику і перцю, розчином мила (200 г господарського мила на 10 л води) або гірчиці (200 г на 10 л води).

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply