Помилки при вирощуванні розсади перців і баклажанів

Ми вже писали про основи вирощування розсади перцю та баклажанів, тепер розглянемо основні помилки, які допускають городники при цьому. При вирощуванні розсади перців і баклажанів початківці часто стикаються з такими проблемами, як слабкі сходи, витягування розсади. Як же уникнути цих та деяких інших неприємностей з розсадою?

Проблема 1. Сходи перців і баклажанів розріджені і недружні

Причиною такого явища може бути те, що перед посівом ви не перевірили насіння на схожість. Наприклад, насіння довго зберігалося, підсохло, тому не дадуть доброго результату. Крім того, насіння може бути свіжими, але слабким або травмованим. Перці і баклажани відносяться до культур, які важко сходять: вони проростають до 3 тижнів і більше. Тому перед посівом необхідно їх дезінфікувати в 1%-ому розчині марганцівки, а потім вже пророщувати.

Проблема 2. Листя перців і баклажанів стали бузковими або фіолетовими

Це відбувається в тому випадку, коли розсаду вирощують на холодному підвіконні. Якщо грунт перехолоне, до рослин не надходять потрібні мікроелементи, в результаті вони починають голодувати.

Проблема 3. Розсада перців і баклажанів витягується

Першою причиною того, що розсада витягується, є її перетримання на підвіконні. Чим старше розсада, тим вона більш витягнута, і тим більше буде страждати під час пересадки в грунт. Її складно транспортувати, оскільки перці і баклажани досить тендітні рослини.
Ще однією причиною витягування розсади може бути пізніше проріджування сіянців. Цю процедуру потрібно проводити відразу після того, як сформувалися 1-2 справжніх листочки. Інакше сіянці будуть заважати один одному і почнуть тягнутися вгору, щоб отримати більше світла.

Крім того, після перевалки в більш просторі контейнери або горщики рослини не розмістили вільно, тому листя перців і баклажанів надовго залишилися зімкнутими.

Ще одна можлива причина: розсаду вирощували при високій температурі і надмірно поливали.

Рослини розмістили на темному підвіконні або далеко від скла.

Проблема 4. Сіянці перців і баклажанів виглядають слабкими

Причиною такого явища може бути невідповідний грунт. Грунт для перців і баклажанів повинен бути відповідним для розсади, рихлим і поживним. Ще однією причиною невдачі може бути те, що ви поставили на одне підвіконня перці, баклажани і томати. Цим культурам потрібно різний температурний режим. Посіви перців і баклажанів потрібно утримувати при температурі 25-28˚С до появи сходів. На 4-7-й день температуру рекомендується знизити. Вдень вона повинна бути в межах від 16 до 18˚С, а вночі від 12 до 14˚С.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply