Лютий — час сіяти перці і баклажани

У перцю і баклажана дуже довгий вегетативний період. Щоб урожай цих теплолюбних культур встиг дозріти до настання похолодань, насіння на розсаду треба посіяти вже наприкінці січня — початку лютого. Дізнайтеся, як це зробити правильно.

Почати слід з підготовки ґрунту і ємностей для розсади. Найзручніше використовувати ящики, стаканчики від молочних продуктів або торфоперегнійні горщики. У ємностях обов’язково зробіть отвори для відведення зайвої вологи.

Грунт для розсади повинна бути родючим і мати нейтральну реакцію. Для приготування грунтосуміші можна використовувати городню або дернову землю, торф. Обрані для розсади ємності не заповнюйте до самого краю, тому що при поливі вода з них може виливатись.

Перець

Хороше повноваге насіння перед посівом обов’язково потримати в 1%-ому розчині марганцевокислого калію і промийте водою. Щоб сходи були дружними, протягом декількох днів насіння можна проростити при температурі не нижче 25 ° С.

Перець можна висівати в ящики або відразу в горщики на глибину близько 1 см. Після цього ємності накрийте поліетиленовою плівкою (це забезпечить високу вологість, а також постійну високу температуру). Приберіть плівку, як тільки з’являться перші сходи.

Перець може перенести короткочасне похолодання, проте в цьому випадку у нього сповільнюються всі фізіологічні процеси.

Догляд за розсадою перцю

Після появи сходів (приблизно через тиждень) понизьте температуру до 18 ° С, щоб рослини не витягнулися. Краще всього поставити розсаду на підвіконня, де температура значно нижче кімнатної. Через тиждень знову перенесіть рослини в більш тепле місце. Вдень температура повинна бути не нижче 22-25 ° С, а вночі не нижче 16 ° С.

Коли рослини будуть заввишки близько 7 см, для стійкості в ємність можна підсипати трохи землі.

Якщо ви вирощуєте розсаду в ящику, то на 12-15-й день вам потрібно пікірувати сіянці. Простежте за тим, щоб у них були як сім’ядольні, так і добре розвинені перші справжні листочки.

До пікіровки обов’язково поливайте сходи 2 рази на тиждень. Використовуйте розчин кальцієвої селітри (1 г на 1 л води). Раз на кілька тижнів підгодовуйте розсаду розчином, що містить мікроелементи.

Поливайте перець регулярно, але невеликою кількістю води.

Коли розсада досягне 22-25 см у висоту, а коріння повністю обплетуть земляний ком, її можна висаджувати в грунт.

Баклажани

Так само як і насіння перцю, насіння баклажанів потрібно протравити в розчині марганцевокислого калію або у воді, температура якої не нижче 50 ° С. Після замочують і пророщують близько двох днів.

Для грунту візьміть 2 частини родючого грунту, 1 частину перегною і 0,5 частини піску. Корисним буде додавання до 10 г азотних або калійних добрив. Насіння баклажанів проростають досить повільно — від 8 до 10 днів.

Вирощувати розсаду краще всього в пластмасових або торфоперегнійних стаканчиках. Насіння слід висівати по кілька штук на глибину 2-3 см. Після того як у сіянців з’явиться перший справжній листок, слабші зріжте у самого грунту.

Догляд за розсадою баклажанів

Через два тижні після появи сходів підгодуйте рослини мінеральними добривами або розчином коров’яку (1:10). До висадки на постійне місце розсаду слід підгодувати не менше трьох разів.

Використовуйте фосфорно-калійні добрива, а після кожної підгодівлі обов’язково поливайте рослини, щоб розчин добрив не залишався на листках.

Оптимальна температура для вирощування розсади баклажанів 20-22 ° С. Тому, якщо ви хочете отримати ранні і дружні сходи, підтримуйте таку температуру.

Уважно стежте за температурою повітря в приміщенні, де знаходиться розсада баклажанів. Адже навіть короткочасне її зниження може погубити рослини.

Після того, як з’являться сходи, збільште температуру до 25 ° С, а вночі стежте за тим, щоб вона не опускалася нижче 16 ° С.

Баклажани люблять вологу більше, ніж перець, тому поливайте їх рясніше.

Якщо розсаду виростити правильно, то вона буде у висоту близько 25 см, кремезною, на ній буде 6-7 листків і коренева система у неї буде добре розвинена.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply