Секрети вирощування розсади кольорової капусти

Кольорова капуста давно відома своїми поживними і цілющими властивостями. Але, щоб отримати цей корисний овоч, доведеться попрацювати. У багатьох регіонах вирощування цвітної капусти можливо тільки через розсаду.

Підготовчі роботи до посіву кольорової капусти

Для посіву розсади відбирають велике насіння. Для отримання кращого результату рекомендується підготувати посівний матеріал. Можна піддати його впливу гарячої та холодної води по черзі, а можна спростити процес і скористатися сучасними стимуляторами росту. Який би варіант ви не вибрали, не забудьте перед обробкою покласти насіння в мішечок, а після — залишити їх набухати протягом доби.

Грунт для розсади повинен бути легким, тому в нього часто домішують пісок або перепріли тирсу. Наприклад, на 2 частини готового грунту для овочів можна додати 2 частини тирси і одну — біогумусу. В отриману суміш вносять комплексні добрива (згідно інструкції) і проводять обробку засобами по боротьбі з хворобами рослин.

Посів насіння кольорової капусти на розсаду

Набрякле насіння підсушують і висівають по кілька штук в горщики або за схемою 3х3 см в ящики не глибше 0,5-1 см. Краще використовувати горщики або касети, особливо при роботі з ранніми сортами: це дозволяє висаджувати розсаду в грунт з мінімальним травмуванням коренів. Хороший результат дає вирощування розсади кольорової капусти в поживних кубиках. Готують їх, перемішуючи 7 частин торфу, 2 частини гнойового перегною, по 1 частини піску і свіжого коров’яку і воду до консистенції рідкої сметани. Обов’язково вносять вапно і мінеральні добрива. Готову суміш виливають у ящик шаром не більше 8 см, а після висихання нарізають кубиками, в які і висівають насіння.

Для якнайшвидшого отримання сходів посіви накривають плівкою. При температурі в 20 ° С вони з’являться через 3-5 днів. Тепер настає досить відповідальний етап. Щоб уникнути витягування і перекручування розсади, необхідно забезпечити їй правильний температурний режим і достатнє освітлення (можливо, доведеться скористатися підсвічуванням). У перші 3-4 дні після появи сходів температуру зменшують до 10 ° С, а потім підтримують на рівні 15 ° С. Вночі температура повітря повинна бути на пару градусів нижче. Вирощування розсади кольорової капусти в квартирі досить проблематичне. Для того щоб посадковий матеріал був сильний і рівний, краще спочатку помістити посіви в парник.

Догляд за розсадою кольорової капусти

Сходи кольорової капусти схильні до захворювання чорною ніжкою. Як правило, це наслідок перезволоження субстрату. Але і пересихання грунту не менше згубно, тому що призводить до утворення маленьких головок. Оптимальним вважається рясний полив раз в 4-5 днів.

Пікірують сіянці, у яких є два справжніх листа і скоро з’явиться наступна пара. Зазвичай це відбувається на 8-10-й день. Після пікіровки температуру знижують до 13-14 ° С.

Розсада цвітної капусти не може обійтися без підгодівлі. Першу проводять через тиждень після пікіровки або в стадії другого справжнього листка при вирощуванні в горщиках. Другу — по закінченні 7-10 днів. Для підгодівлі використовують рідке комплексне добриво.

При наявності 4-5 справжніх листів корисно провести обприскування розчином, що містить бор і молібден. Це буде не тільки профілактикою чорної ніжки, але і підвищить морозостійкість розсади.

До речі, щоб підготувати розсаду до низьких температур, прийнято її загартовувати — розкривати парник або виносити розсаду на балкон, поступово збільшуючи час контакту рослин зі свіжим повітрям і сонцем. Починають це робити днів за десять до висадки цвітної капусти в грунт.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply