Чорна ніжка на розсаді помідорів – як запобігти захворюванню

Прикоренева частину стебла на розсаді помідор стала тонкою, потемніла, рослини полягли, чи можна їх врятувати і що це за хвороба?

Ця хвороба — бич розсади томатів — чорна ніжка. На превеликий жаль, врятувати рослини вкрай складно, а ось запобігти виникненню цього захворювання можна.

Збудниками чорної ніжки є бактерії і гриби, що містяться в субстраті, вони проникають глибоко в кореневу шийку ослаблених рослин, викликаючи, найчастіше, їх загибель. Іноді чорна ніжка проявляється не тільки на розсаді помідор, але навіть на більш дорослих рослинах висаджених у відкритий грунт, проте це буває досить рідко. Стебло дорослих рослин в цьому випадку приблизно на рівні ґрунту набуває раптом темно-коричневий колір. Рослина досить швидко втрачає сили, припиняє ріст, нижні листки жовтіють і зазвичай опадають.
Коли рослини хворіють в стадії сім’ядольних листочків, то паростки зазвичай гинуть, а от якщо захворює розсада, яка сформувала два або три справжніх листочки, то утворюється перетяжка стеблинки, а вже це в свою чергу призводить до загибелі всієї рослини.

Вижити помідори можуть виключно за рахунок виникнення додаткової кореневої системи вище місця перетяжки стебла, однак навіть у цьому випадку розсада дуже довго хворіє, відстає в рості і розвитку і нормальних врожаїв при цьому отримати не вдасться.

Найактивніше чорна ніжка розвивається при підвищеній вологості грунту, повітря в приміщенні або в теплиці. Розвивається хвороба стрімко, якщо відсутня вентиляція, а також аерація грунту, якщо розсада росте надто густо, а також у тому випадку, якщо застосовуються надмірно великі дози добрив і використовується грунтова суміш, виготовлена без прив’язки до нормам. Сприяє появі чорної ніжки надмірно ущільнена грунтова суміш.

Для того щоб хвороба не проявилася, або на ранніх стадіях її появи, необхідно розпушити грунт гострим предметом, а якщо посадка сильно загущена, то зробити проколи грунту цвяхом або зубочисткою до низу ємності. При цьому в отвори потрібно буде насипати пісок, який відтягне зайву вологу з ґрунту.

Читайте також: Як виростити помідори на грядках

Повторювати цю операцію потрібно після кожного поливу розсади.

Щоб уникнути виникнення чорної ніжки ґрунтову суміш повторно краще не використовувати, її слід замінити, а всі деталі парника і ящики в яких розсада вирощувалася, слід обробити негашеним вапном. Така процедура у професіоналів іменується сухою побілкою.

Взагалі це стосується будь-якої хвороби — запобігати її набагато легше, ніж лікувати. Для профілактики рекомендується ні в якому разі не загущувати посіви, проводити періодичні провітрювання, а також забезпечувати посіви помірним поливом і обов’язково обробляти насіння слабким розчином марганцівки перед посівом.

Читайте також: Основи агротехніки вирощування помідор в плівкових теплицях

Давайте детальніше зупинимося на поливі, бо зважаючи на надмірне використання поливної води найчастіше і виникає чорна ніжка. Відразу після посіву насіння в ящички, або стаканчики, поливати потрібно всю поверхню грунтового субстрату і так робити слід щодня, проте виливаючи при цьому незначну кількість води, так, щоб тільки можна було змочити поверхню грунту.

Відразу після появи масових сходів, полив необхідно припинити на пару днів, дочекавшись, поки паростки зміцніють і досягнуть висоти приблизно двох сантиметрів. Побоюватися надмірного пересихання грунту в цей період не варто, звичайно вологи в них вистачає для нормального розвитку рослин.

Якщо розсада у вас висаджена в стаканчики, то поливати її краще з невеликої лійки, забезпеченою насадкою з дрібними отворами. Поливати в цьому випадку розсаду необхідно по периметру стаканчика. Розсаду, висаджену в ящички, поливати слід в борозенки, розташовані між рядками розсади.

Поливи потрібно здійснювати так, щоб стеблинки рослин і грунт біля них були сухими.

Не варто затягувати і з проріджуванням розсади, та й сам цей процес слід проводити якомога акуратніше — ні в якому разі не висмикувати рослину з грунту, а акуратно викопувати невеликою лопаткою.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply