Помідори в плівкових теплицях

«Вирішила будувати велику теплицю для вирощування ранніх помідорів, але бракує знань. Читаю і конспектую літературу. Про вирощування помідорів написано багато, але переважно у відкритому грунті. Тому виникає потреба спілкуватися з городниками-професіоналами, такими, як Л.Я.Ящук, автор статті «У мене помідори родять щороку».

Такого листа редакція одержала від В.І.Бондаренко з Черкаської області.

У цьому номері журналу А.Я.Ящук розповість про вирощування помідорів у плівкових теплицях.

Нормування майбутнього врожаю в плівкових теплицях розпочинається восени із закладання солом’яної подушки (для теплоізоляції). Поверх шару соломи товщиною 25—30 см насипають грунт, перемішуючи його з торфом, перегноєм і мінеральними добривами. їхня доза залежить від родючості грунту. Для помідорів придатні слабокислі грунти з рН 5,6—6,0, і це обов’язково потрібно враховувати, як і те, що висаджувати розсаду в грунт слід не раніше того часу, коли він прогріється до 20°С.

Догляд за рослинами після висаджування полягає у підв’язуванні рослин до шпалери, своєчасному пасинкуванні та обкручуванні навколо шпагату, розпушуванні грунту й підгортанні рослин.
Оптимальна температура повітря для помідорів у сонячні дні становить 20—26”, у хмарні — 18—22°, а вночі — 15—17°, температура грунту — 20—24°С. Вологість грунту до утворення плодів має бути помірною, а пізніше, у період їхнього наливання, грунт потрібно добре, але не часто зволожувати, поливаючи водою, температура якої 20—24°, по борознах, зроблених у міжряддях.
Доцільно замульчувати поверхню грунту соломою, тирсою, торфом тощо, щоб запобігти оголенню кореневої системи і підвищенню відносної вологості повітря (оптимальна — 75—80 %). Під час цвітіння потрібна посилена вентиляція.

Для кращого запилення квіток, коли повітря найбільш сухе, щодня необхідно постукувати по шпалері. Формують рослини в одне стебло.

Підживлюють помідори через 2—3 тижні розчином мікродобрив. Дуже хороший ефект дає підживлення пташиним послідом (1:25, після бродіння знову розвести водою 1:3). Обприскування рослин захисностимулюючими препаратами імуноцитофіт, гумісол, вермістим 2—3 рази згідно з інструкцією у певній мірі захищає від хвороб, підвищує врожай і дає змогу отримати екологічно чисту продукцію.

Однак у затяжну дощову погоду без акробату чи арцериду не обійтися, але їх можна застосовувати тільки до плодоношення. Надалі у разі появи на рослинах перших ознак хвороб уражені листки зрізують і знищують за межами теплиці. Практикують видалення і нижніх листків після того, як над ними на суцвітті сформуються плоди товарного розміру. У дні, коли видаляють листки і пасинки, рослини не поливають.

Чемпіоном серед гібридів щодо врожайності, популярності та випробування часом став тіневитривалий гібрид Красная стрєла. У зимових гідропонних теплицях агрокомбінату «Пуща-Водиця» деякі майстри-овочівники одержали в 2000 р. по 45^7 кг помідорів з квадратного метра площі, тобто до 20 кг з однієї рослини гібрида Красная стрєла. Отже, він — серйозний конкурент зарубіжним гібридам. Слідом за ним йдуть: Кострома, Благовіст, Лео-польд, Фігаро та Портленд.
У перспективі любителів великих помідорів можуть зацікавити сорти Фаворит, Диво, а вишнеподібних помідорів черрі — Бусинка і Попугайчик. Гібрид Натус витримує високі температури, а Страус — високорослий і потребує приспускання. Для цього на шпалері залишають шпагат із запасом і в’яжуть тимчасовими вузлами. Після досягнення рослинами шпалери нижнє листя і плоди знімають, а рослини приспускають, зміщуючи їх поступово в одному напрямі по шпалері, а крайні переносять на ту, що поряд, і закільцьовують два рядки.

Часто можна почути скаргу на опадання бутонів та квіток. Як правило, це наслідок нестачі світла, коли висаджують перерослу розсаду з бутонами. За високої температури стає нежиттєздатним пилок, а якщо вона менша 15°С, він не визріває. Затримується достигання пилку й при вологості повітря понад 85 % і загущеному насадженні.

Щоб запобігти опаданню бутонів і квіток, а також розвиткові хвороб, доцільно обробляти рослини настоянкою подрібненого часнику (200 г на 10 л води), додавши ЗО крапель йоду та по 10 г марганцівки і борної кислоти. Додержуючись цих рекомендацій, можна отримати щедрий урожай.

А.Я.Ящук, науковий співробітник, Київська обл., Броварський р-н, с. Калинівка

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply