Вітаміни на підвіконні

В осінньо-зимовий період, а також напровесні людський організм потерпає від нестачі вітамінів, тому що під час тривалого зберігання овочів та фруктів вміст їх значно зменшується. Особливо гостро відчувають це діти. їм для інтенсивного росту і розвитку потрібні вітаміни В,С,0,РР, каротин тощо. Спостерігаючи за онучками, помітив, як вони тягнуться взимку до свіжої зелені… Забезпечити потребу організму у вітамінах можна, вирощуючи її на підвіконні.

Спочатку я обмежувався вирощуванням зеленої цибулі в стаканчиках з водою на підвіконні. Але згодом вирішив дещо розширити свій «город». З осені заготовив певну кількість родючої землі. Виготовив п’ять дерев’яних ящиків, пристосував для вирощування цибулі на перо невеличку діжечку, придбав потрібний садивний матеріал — насіння, сіянку цибулі та дрібні корінці петрушки і моркви.

Оскільки ящики різних розмірів, у тому числі й за глибиною, розподілив їх між культурами так, що скажімо, крес-салат, кріп, кропиву висіваю у мілкі, а петрушку, моркву та інші коренеплоди — у глибші.

Для вигонки цибулі-сіянки на зелень пристосував невелику 10-літрову діжечку. Заповнив її сумішшю, а в клепках (через одну) просвердлив по шість отворів діаметром 2—3 см, в які вставляю цибулини, висадив їх і у верхній шар грунту. Місця діжечка займає небагато, але в ній одночасно росте сто цибулин.

Якість зелені, вирощеної на грунті, набагато краща, ніж на субстраті або гідропонним способом. Це особливо помітно на цибулі. Якщо гідропонна гірко-терпка і містить слиз, то цибуля з грунту майже така ж, як і з грядки, хіба що трохи світлішого забарвлення і менш пружна.

Це ж можна сказати і про петрушку, кріп, салат та інші культури. Вирощені на грунті, вони мають природний смак. Зауважив і таке: рослини, вирощені без мінеральних добрив, смачніші, ніж ті, які підживлюють хімічними добривами.

Читайте також: Унікальний спосіб отримання зеленої цибулі на підвіконні

Щодо густоти, глибини і норми висівання насіння, то тут у кожному конкретному випадку слід розумно й грамотно міркувати, бо вони залежать від багатьох факторів: площі живлення, температури, інтенсивності освітлення тощо. Але слід пам’ятати: чим рідше ростуть рослини, тим вони кращі. І ще одне. У темно-зеленій рослини вітамінів у 2-3 рази більше, ніж у блідо-салатовій. От і міркуйте, що краще: менше якісної продукції, чи більше, але низької якості.

Щодо забезпечення рослин теплом та світлом, то тут також треба зважати на ваші можливості. Денного світла в умовах зимового періоду рослинам, зрозуміло, не вистачає. Тому їх слід підсвічувати з розрахунку 14—16 год. на добу. Щоб рослини не витягувалися, підсвічувати їх краще згори — перпендикулярно. Для ящиків, зроблених на ширину підвіконня, двох люмінесцентних ламп (40—60 ват) цілком достатньо. їх, до речі, можна спарити на один стартер.

Пробував вирощувати на підвіконні редиску: червону з білим кінчиком та 16-денну голландської селекції. В останньої на 22—26-й день сформувалися невеличкі коренеплоди, а далі рослини пішли в стрілку. Червона з білим кінчиком не дала жодного плоду, хоч росла майже два місяці. Потрібно, мабуть, крім освітлення, ще підігрівати грунт. Та й шар його має бути досить товстим. Дві рослини, пересаджені у відро, де росте лимон, мали плоди завбільшки з колишніх 3 коп.

Крім названих культур, на підвіконні можна вирощувати самозапильні огірки, ранні помідори, солодкий і гіркий перець тощо. Років 3—4 тому з чотирьох рослин ранніх огірків наприкінці січня — у лютому я зірвав 36 плодів. А в березні (весна була рання) вже на балконі ті ж рослини продовжували ріст і плодоношення.

У переліку овочевих культур я називаю і кропиву. І недарма. Цю рослину також доцільно вирощувати на підвіконні. Кропива дводомна — справжній попівітамін. У її листках і стеблах міститься від 40 до 270 мг% вітаміну С, 13—20 мг% провітаміну А, є в ній вітаміни ЕфЕЦК, білок, крохмаль, кислоти, мінеральні солі, залізо тощо, її використовують як харчову рослину: готують салати, додають до борщів, супів, котлет, начинок для пирогів, у чай.

Вирощувати кропиву, в тому числі й на підвіконні, можна з насіння, а також вегетативно: поділом куща та відростками з коріння. Зрізані стебла швидко заміщуються новими пагонами.
Зрозуміло, що «грядки» на підвіконні потребують постійного й кваліфікованого догляду. Але затрати праці цілком окупляться вирощеною вітамінною зеленню, яка так необхідна взимку.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply