Як врятувати помідори в дощову погоду

Якщо і є люди, яким подобається дощ, то це точно не садівники і городники. Коли за вікном негода як цього року з затяжними періодами грозових дощів, власники садових ділянок в першу чергу переживають за своїх улюбленців: як врятувати урожай, уберегти сходи від різних захворювань і чим лікувати, якщо ця неприємність вже трапилася. Пропонуємо вам поради досвідчених садівників і городників. Сьогодні поговоримо про помідори в умовах частих дощів.

Чим небезпечні дощі для помідорів

Помідори хоч і вважаються вологолюбними культурами, але не в такій кількості, як пропонує нам погода цього року. Від частих дощів можуть розтріскатись плоди і розвинутися різні хвороби. Ще один мінус — дощі прибивають грунт, ущільнюють його, і рослинам стає важко отримати поживні речовини. Коріння томатів в таких умовах задихається і гине. А ось для збудників таких небезпечних захворювань, як фітофтороз, антракноз, септоріоз, борошниста роса, гниль, грибкові інфекції, дощова погода дуже сприятлива.
Часті дощі можуть стати причиною не тільки пізнього дозрівання плодів, а й погіршення їх якості. Помідори можуть вирости з тріщинами і ущільненнями, їх смак може стати водянистим і менш насиченим. А зелені помідори від дощів можуть і зовсім загнити.

Як врятувати урожай в дощову погоду

Щоб убезпечити помідори, необхідно ретельно рихлити грядки і межі. Це допоможе уникнути застою води і ущільнення грунту, а коріння наситить киснем. У дощ рихлити навряд чи хтось піде, але варто подбати про це заздалегідь: зробіть канавки уздовж грядок, за якими зайва вода буде уходити.
Забезпечте томатам хорошу циркуляцію повітря. Для цього можна прорідити листя і видалити зайві пасинки. Гілки саджанців необхідно підв’язувати якомога вище, щоб плоди не загнивали, а гілки не пускали коріння.
Після дощу обтрусіть кожен кущик від води, щоб помідори швидше просохли.
Не захоплюйтеся підгодівлею — в дощову погоду вони швидше зашкодять, ніж допоможуть.
На майбутнє — виділяйте для грядок з помідорами завищені, відкриті ділянки з пухким ґрунтом, адже затяжні дощі в нашій смузі, на жаль, не рідкість.

Чим лікувати помідори

Навіть якщо захворювання сходів і плодів уникнути не вдалося, не впадайте у відчай. Вихід є! Тільки не варто бігти обприскувати постраждалі саджанці під час дощу — волога все одно зведе всі ваші зусилля нанівець. Слідкуйте за прогнозом погоди, щоб вибрати вдалий момент для обприскування.
Найпоширеніше захворювання в умовах підвищеної вологості — фітофтора. Позбутися від неї можна на ранньому етапі. Секрет від садівників зі стажем: дивіться на картоплю — якщо листя потемніли, значить, скоро ті ж симптоми можуть з’явитися на томатах. Саме час для профілактики! Ось кілька перевірених рецептів.

На одне відро води взяти півтори склянки подрібнених зубчиків часнику, настояти добу, процідити, додати 2 г марганцівки і перемішати. Обприскування проводити кожні два тижні.
На одне відро води взяти 1 л молока і 10 крапель. Розмішати і вилити під кожен кущ по 1л розчину.
Дуже ефективні обробки золою. На 10 літрів води беруть піввідра золи, настоюють 3 дні, проціджують, доливають воду до 30л, додають 50г рідкого мила. Таку обробку рекомендується проводити тричі — через тиждень після висадки розсади в грунт, під час першого цвітіння і відразу після появи зав’язей.

Для лікування краще скористатися готовими препаратами. Вони більш ефективні. Є навіть такі, які не змиваються дощем:

  • «Танос» допомагає позбутися симптомів фітофтори, альтернаріозу, несправжньої борошнистої роси, а також сірої і білої гнилей;
  • «Антракол» допоможе при грибкових захворюваннях;
  • «Профіт Голд» рятує від фітофтори та інших грибних захворювань.

Перед застосуванням обов’язково вивчіть інструкцію!

Здоров’я вам і вашому урожаю!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply