Як в квартирі виростити орхідею

Ще 10-15 років тому мати орхідею в будинку вважалося розкішшю. Адже продавалися в основному видові рослини, і щоб вони цвіли, потрібно було чітко виконувати всі правила агротехніки, в тому числі стежити за температурою і досвічувати. Зараз ми маємо справу з сортами, більш пристосованими до життя в квартирі. Про фаленопсіс, найбільш доступну, але від того не менш прекрасну орхідею, розповідає квітникар Світлана Якимова.

Дуже часто орхідею дарують. А коли вона відцвітає, багато хто просто не знають, що робити з цим клубком корення.

— Викидати? Ні в якому разі! — каже Світлана Якимова. — Обріжте орхідею, пересадіть в свіжий субстрат і чекайте нового цвітіння.

Правильна обрізка орхідеї

Спочатку треба визначитися з довжиною, на якій обрізати квітконос. Можна обрізати там, де була квітка, але коли з верхньої бруньки піде нова стрілка, це буде досить високо, вона стане сильно нахиляти квітконос, і це не дуже красиво. Тому я раджу знизу відрахувати три-чотири бруньки і обрізати вище останньої приблизно на 1,5-2 см. Бажано, щоб висота була не більшою 20-30 см, — продовжує фахівець. — Щоб зріз не засихав, я його закриваю — запалюю свічку і на місце зрізу капаю буквально одну крапельку воску.

У природному середовищі, як раз в період після цвітіння, на батьківщині орхідеї, в країнах Південно-Східної Азії, починається сезон дощів. В цей час вона нарощує листя і коріння. Щоб і в домашніх умовах рослина могла відновитися, потрібно дати їй відпочити, забезпечити підвищену вологість — частіше обприскувати, якщо є можливість — поставити в кімнаті зволожувач повітря або ємності з водою. Зрозуміло, що і полив повинен бути більш частим. Орієнтуватися треба на коріння, благо, що горщик прозорий і завжди можна бачити, наскільки воно зволожене.

Будьте готові до того, що в якийсь момент орхідеї стане тісно в її горщику. Якщо коріння починають вилазити назовні, значить, настав час пересаджувати рослину.

Пересадка орхідеї

— Як правило, орхідею пересаджують після цвітіння плюс два-три тижні відпочинку, — каже Світлана Якимова. — Для початку потрібно вийняти квітку з горщика і уважно розглянути коріння: зелені корінці — живі. Ближче до краю вони, як правило, білі, тому що у них було більше повітря і менше вологи. У середній частині — більш жовті через відсутність світла. Видалити слід підгнилі і підсохлі, порожнисті усередині коріння. Відрізаємо до того місця, де починається здорова тканина, по живому намагаємося не різати.

— Потім акуратно поміщаємо рослину в новий горщик — він повинен бути на три пальці ширше попереднього, — радить квітникар. — І засипаємо сосновою корою і деревним вугіллям. Субстрат, в якому ростуть орхідеї, являє собою суміш деревної кори, іноді в ньому присутні шматочки моху, хтось додає шматочки пінопласту. У будь-якому випадку це дуже легкий ґрунт, який практично не затримує воду. Це пов’язано з тим, що в природі орхідея — рослина-епифит, вона виростає на інших деревах: закріплюється на гілці, а коріння вільно спускаються вниз. Орхідея вбирає вологу з повітря і харчується розчиненими в ній поживними речовинами.

Останнім часом орхідеї часто садять у великі прямі скляні декоративні вази. Виглядає дуже ефектно.

Що робити, якщо потрібно залишити на тривалий термін орхідею без нагляду?

Орхідея зможе побути одна, якщо ви поставите квітку з рослиною в інший, трохи більший горщик, попередньо налив в нього води. Треба таким чином підібрати тару, щоб дно верхнього горщика не торкалося водяної подушки. В такому стані орхідея зможе перебувати дуже довго і не відчувати дискомфорту без поливу.

До речі, деякі квітникарі поливають орхідеї часниковою водою. За словами експерта, це має сенс. Часник має бактерицидні властивості, містить велику кількість мікроелементів, таких, наприклад, як селен і цинк. Для приготування поживного розчину на літр води видавлюють один-два зубчики часнику і дають трохи настоятися.

Якщо вас бентежить запах, краще скористатися спеціальними добривами для орхідей.

— До речі, перед продажем квітку активно підживлюють, досвічують, тому запас всіх необхідних речовин зберігається на цілий рік, — звертає увагу Світлана Якимова. — А ось після закінчення цього терміну можна починати підживлення.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply