Як орендувати дачу на літо у 2019 році

З настанням теплої пори року багато городян починають мріяти про переїзд в передмістя. Зняти дачу на 3-5 місяців — відмінний варіант для того, щоб провести теплу пору року на природі. Зараз в базах агентств з нерухомості ще є пропозиції на будь-який гаманець. Спробуємо проаналізувати ціни на заміські будинки під Києвом.

Дача зі зручностями на дворі

Якщо ви уявляєте собі дачу як доглянутий будинок з акуратним постриженим газоном, оповитої трояндами альтанкою, клумбами і плодовими деревами, гілки на яких гнуться від врожаю, то одразу вас розчаруємо — таких варіантів в оренду не багато.
Самі бюджетні пропозиції, які ми знайшли на дошках оголошень і в базах ріелторських агентств, вдають із себе фанерні фінські будиночки 40-50 річного віку, які іноді обкладені цеглою. У більшості випадків зручності вигляді річного душа і туалету знаходяться на вулиці.
— Більшість клієнтів, які звертаються до нас, розраховують як мінімум на те, що зручності будуть в будинку, — говорить ріелтор одного з київських агентств. — На жаль, практично всі недорогі варіанти припускають літній душ і туалет в кінці ділянки. Як ви розумієте, такі умови можуть підійти тільки для відпочинку у вихідні.
Зате ціни тут стартують з дійсно невеликих сум. Наприклад, в Глевасі під Києвом, звідки на машині до кінцевої станції метро можна дістатися за 20 хвилин, здається дача за 3 тисячі грн в місяць.
— Така ціна буде, якщо ви орендуєте на термін з квітня по жовтень, — розповіли нам по телефону. — Це невеликий фінський будиночок, обкладений цеглою. Усередині одна кімната і кухня. Площа будинку близько 30 метрів. Стан житловий — стіни оббиті вагонкою, є три спальні місця. Правда, туалет на вулиці. Літній душ.
У Вишгородському напрямку дачі у Київського моря або поруч з обвідним каналом стартують від 4-5 тисяч гривень на місяць. На жаль, і в цьому випадку зручності будуть на вулиці, зате в деяких будинках, судячи з фотографій, зроблений косметичний ремонт і є базовий набір побутової техніки.
— Ціна в 5 тисяч гривень дійсна, якщо ви орендуєту дачу мінімум на 4 місяці, — розповів нам господар одного з будинків. — При цьому оплату ми просимо наперед — 20 тисяч гривень, можна двома частинами по 10 тисяч, якщо одну частину ви оплатите зараз, а другу в травні.
У деяких випадках здають гостьовий будинок, який розташований на одній ділянці з хазяйським, але має окремий вхід. В цьому випадку вам доведеться жити поруч з господарями. З одного боку, це плюс — в разі чого, вони швидко зможуть полагодити щось вийшло з ладу, з іншого боку, ви будете відчувати їх постійний контроль.
Як кажуть ріелтори, найдешевші варіанти будуть знімати першими, і до травневих свят вони вже будуть здані.

Повноцінні будинки під оренду

Якщо ви хочете зняти будиночок зі зручностями всередині, то ціни відразу стають порівнянними з квартирами в столиці. Найдешевший варіант, який нам вдалося знайти в 20-хвилинної доступності від метро — це дача на Осокорках за 8 тисяч гривень на місяць.
Більшість будинків із зручностями і ремонтом в межах столичного передмістя пропонуються на літній період за ціною від 10 до 25 тисяч гривень на місяць.
— Серед будинків із зручностями виділяються два основні варіанти — це дачні та сільська забудова, — кажуть ріелтори. — Обидва ці варіанти мають свої плюси і мінуси. Наприклад, в селах найчастіше трохи краще з електропостачанням, але до міських орендарям ставлення буде особливим. На дачах ж ви зійдете за «свого», але можуть виникати проблеми з відключеннями світла.
Ціна на оренду будинку в 10-15-хвилинної досяжності на машині до кордонів столиці найчастіше в півтора-два рази перевищує вартість оренди квартири в місті. При цьому за наявність лісу або водойми поруч доведеться доплатити.

Поради орендарю щодо вибору дачі в оренду

Перед тим як підписувати договір, варто перевірити деякі дрібниці, які можуть зіпсувати літній відпочинок.

Перевірте документи

Найголовніше — переконайтеся в тому, що здає дачу її справжній власник. Для цього попросіть показати держакт на право власності землі. Якщо документи знаходяться на стадії оформлення, то підійдіть до голови дачного кооперативу і переконайтеся, що маєте справу зі справжнім господарем.
У нього ж можна уточнити, чи не є ділянка проблемним. Буває, що родичі не можуть поділити спадщину і постійно судяться один з одним.

Проінспектуйте магазини

При виборі будинку насамперед орендарі дивляться на наявність лісу та водойм. Крім них, дуже важливим є питання торговельної інфраструктури.
Природно, більшість продуктів ви будете купувати по дорозі з міста. Але бувають ситуації, коли виїхати з дачі не виходить. Задумайтесь, де ви будете купувати продукти, адже заводити машину і їхати за 10-20 кілометрів, щоб купити молока або хліба, нераціонально.

Транспортне питання

Зараз, коли бензин суттєво подорожчав, що не на останнє місце виходить питання щоденних поїздок на роботу з дачі. А точніше, їх вартість. І якщо поруч з майбутнім житлом буде зупинка маршрутки або приміської електрички, то це повинно стати додатковим плюсом.

Розпитайте сусідів про воду

Питання якості води теж не скидайте з рахунків. Справа в тому, що в різних районах вона має різний склад. Якщо в ній, наприклад, багато заліза, то пити її не можна.
Все це знову ж можна з’ясувати у голови дачного кооперативу.

Дізнайтеся про тарифи

Зазвичай постояльці ще платять і за витрачені світло і газ. Так що дізнайтеся, скільки коштує той же кіловат-годину електроенергії. Справа в тому, що багато дачники укладають договір не з обленерго, а з садовим товариством, яке є посередником. Зазвичай в цих випадках за світло платять з урахуванням так званих втрат на лініях, а вони іноді складають до 50%. Тому кіловат-годину вам може обходитися дорожче 2 грн.

Протестуйте електромережу

Не зайвим буде перевірити, чи витримує електромережу навантаження. Включіть в будинку всі прилади, які ви можете використовувати одночасно, і перевірте, чи не вибиває пробки. Наприклад, насос для води, електрочайник і бойлер, включені одночасно, можуть стати непосильним завданням для старих запобіжників. Подумайте, що буде, якщо ще почне працювати телевізор, мікрохвильова піч і щось з садового інструменту.
Також варто розпитати сусідів, як часто пропадає электрика. Ні для кого не секрет, що на дачних масивах проблема з електрикою — одна з основних.

Перевірте зв’язок

Ну і нарешті, життя сучасної людини неможлива без мобільного зв’язку і підключення до інтернету. І ось якраз на дачах з цим найчастіше проблеми. Іноді навіть не всі мобільні оператори будуть ловити мережу.
Також перевірте, хто з операторів забезпечує в даній місцевості підключення високошвидкісного інтернету 4G, розпитайте про альтернативні варіанти. Залишитися без зв’язку із зовнішнім світом в наш час буде неприємно.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply