Наскільки небезпечні укуси маленьких кліщів

У нашому регіоні звичайно практично не було ураганів, але у нас є інші проблеми. Причому деякі з них такі крихітні, що ми на них не звертаємо увагу, а дарма! Ось наприклад кліщ — небезпечний членистоногих, який так і жадає перебратися до вас на шкіру та вкусити! Ну то і ясно: всю зиму він був у сплячці, ховався десь під корою дерев, і тепер він вирішив поласувати :-). Але чому ми повинні його боятися? Одним з найбільш поширених видів хвороб, якою може заразити кліщ — кліщовий бореліоз. Тому в даній статті давайте трохи більше приділимо увагу цьому паразита.

Що ми знаємо про кліщів?

Чи не кожен день побачиш кліща, зазвичай вони живуть на листі дерев, в траві, але найбільше їх скупчення можна виявити безпосередньо у вологому середовищі. Але щоб не бігати по парках та не шукати, як виглядає цей «павучок», нижче ми надаємо читачеві фотографію у всій його красі!

 

Чи не правда, страшний? А скільки лапок у нього, цілих вісім! А які кліщі в нього!!! Ось цими кліщами він проникає у вашу шкіру, причому якщо ви думаєте, що ви відчуєте укус, то помиляєтеся. Справа в тому, що кліщ, перед впровадженням в підшкірний шар, впорскує спеціальну знеболювальну речовину, що дає йому можливість спокійно жити у вас на тілі. Так, є, звичайно, і безпечні кліщі, які не несуть ніяких вірусів, але є і такі, що можуть заразити вас енцефалітом або хворобою Лайма.

Як розвивається кліщовий бореліоз?

Зараження хворобою Лайма утворюється безпосередньо при ужаливания кліщем. Разом зі слиною, проникають бореліі та протягом наступних днів активно розмножуються. Після чого вони починають поширюватися по всьому тілу та вражають печінку, серце, нервову систему тощо. Інкубування хвороби Лайма проходить від двох днів і до місяця. При цьому характерною ознакою розвитку захворювання є червона пляма на місці укусу кліща. Осередок укусу може збільшується радіусі аж до 15 см та навіть більше! При цьому червона пляма має неправильну форму та має невелику припухлість. Після невеликого проміжку часу, почервоніння спадає, а на місці укусу утворюється відтінок синього кольору і створюється кільцеподібна форма. У центрі кільця створюється рубець, а через кілька тижнів розсіюється. Перші ознаки ураження можуть розвиватися в серці, суглобах, нервової системи та ін. ділянок тіла.

Розпізнавання хвороби

Якщо після поразки кліща з’являється червона плямка, то це є першим «дзвінком» думати про кліщовий бореліоз. І в першу чергу потрібно здати аналізи в лабораторії. Чекати результатів довго не доведеться, бо в лабораторіях дослідження проводиться на сучасному обладнанні, а якщо захочете, то результати аналізів можна отримати всього за кілька годин. Але якщо ж все-таки у вас виявили цей вірус після укусу, то подальшу терапію проводять в інфекційній лікарні. Мета лікування — ліквідація життєздатності борелій. Якщо ж знехтувати лікуванням, то хвороба прогресує і стає хронічною, а в ряді випадків може призвести до інвалідності людини через ураження нервової системи.

Профілактика від кліщового бореліозу

Найпростішим способом не заразитися хворобою Лайма — захистити своє тіло від кліщів. Це можуть бути захисні костюми, спреї, надягання головних уборів при походах в ліс. Ці дрібні паразити чекають людини або тварини в траві або на кущах, тому дуже важливо при поході в ліс одягати шкарпетки та носити довгі штани або джинси. Деякі люди думають, що кліщі вміють стрибати, але це не так! Вони просто чекають жертву, і при близькому контакті з тілом, перебираються на шкіру.

Перші дії при виявленні кліща на тілі

Якщо ви після прогулянок по парку або лісі виявили на собі кліща, що присмоктався, не поспішайте просто витягати зі шкіри, бо його можна легко пошкодити, залишивши в шкірі частина тулуба. Найкраще помажте бензином, гасом або маслом місце ураження, почекайте 5 хвилин, а вже потім обв’яжіть хоботок кліща ниткою. Після чого тягніть за ниточку вправо та вліво. Таким чином, кліщу не тільки буде важко дихати через відсутність кисню, але й відлипне від вашої шкіри простіше та швидше. Якщо ви помітите після витягування частинки тулуба, то бережно видаліть їх голкою, кінчик якої попередньо обпечуся. Але навіть якщо ви акуратно витягли кліща, варто звернутися до лікаря, і, якщо потрібно, здати аналіз в лабораторії.

На останок, ми б хотіли сказати читачеві берегти своє здоров’я, бо це ваш храм!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply