Як рятувати капусту від шкідників? Чи обов’язково застосовувати отрутохімікати?

Недалеко від нашого будинку є невелике і вже майже нежиле село, де розбив своє селянське господарство мій давній друг — влаштував він і пасіку, і дуже непоганий город. Але саду і городу п’ять днів на тиждень доводиться бути без свого господаря. З садом начебто нічого за цей час поганого не відбувається, а ось на городі часом трапляється біда. Така біда прийшла до нього і рік тому, коли аж надто багато біля капустяних грядок пурхало білих метеликів-красунь. Мій друг, як і я, не визнавав ніяких отрутохімікатів і боровся з гусеницями метеликів дуже вірним, хоча і трудомістким способом: просто збирав шкідників з капустяного листя. Але робити це він міг тільки два дні на тиждень. На жаль, цих днів не вистачило для збереження врожаю — листогризучі гусениці знищили майже всю капусту. Я бачив цей город, загиблий від метеликів: на грядках всюди скелети колись потужного листя і знищені качани капусти.

Погодьтеся зі мною, що після такої картини волею-неволею приходить думка про всемогутню хімію, ну хоча б про зовсім невелику дозу отрутохімікатів (зовсім трохи, як кажуть мої сусіди).
… Звичайно, найпростіше було б взяти на допомогу отрутохімікати і тут же знищити всіх ненажерливих блішок (йшлося про хрест-кольорових блішок). Але до отрутохімікатів ставився я дуже обережно: вони не тільки знищують комах-шкідників, а й небезпечні для всього живого. Не дарма ж забороняється обробляти ними овочеві культури, які споживають в свіжому вигляді, коли ці культури достигають. Безумовно, не завжди невеликі дози отрути можуть викликати помітне отруєння організму, але майже всі отрутохімікати мають здатність накопичуватися в організмі — до небезпечної межі.

Потрапивши в живий організм, такі отрути не будуть видалені з нього — в організмі зберігається навіть маленька доза; слідом за цим організм може отримати ще й ще такі ж, начебто зовсім незначні, дози отруйної речовини, і нарешті в ньому накопичується досить багато отруйних речовин. Тут-то і може статися отруєння. Але навіть якщо організм не буде отруєний і не загине, то отрута що накопичився в ньому дуже скоро дасть про себе знати найнесподіванішим чином.

Наприклад, у птахів, які разом з комахами, загиблими від обробки полів і лісів отрутохімікатами, отримали досить небезпечну кількість отрути, можуть з’явитися пташенята-виродки або пташенята можуть не з’явитися взагалі …

Грядки, по краях яких посаджені настурція або нагідки, обходять багато комах-шкідників

Грядки, по краях яких посаджені настурція або нагідки, обходять багато комах-шкідників

… Майже всі отрути, які застосовують в сільському і лісовому господарстві та яким належить знищувати комах-шкідників, на жаль, знищують без розбору всіх комах, що живуть в лісі, в полі чи на городі. Але ж поруч з комахами, яких ми вважаємо своїми ворогами, є і такі, які не приносять ніякої шкоди. І навіть більше, багато хто з них допомагають нам боротися з іншими комахами-шкідниками. Але отрута вбиває разом з комахами-ворогами і комах-помічників. І тепер, коли шкідники нагрянуть на ваш город знову, їх зовсім не буде кому зупинити. Так уже ведеться в природі — корисні комахи знову можуть з’явитися на вашому городі не так скоро, як ненажери-вороги, і тоді навала на грядки буде куди більш руйнівною.

А згадайте наші статті про грунт — скільки живих істот населяє верхній шар землі, трудиться над його родючістю, сприяє газообміну, а відмираючи, залишає в ній необхідні рослинам органічні речовини. Але ж отрутохімікати можуть вбити і це життя, можуть разом знищити в землі все живе, і тоді замість живого, родючого ґрунту на вашому городі залишиться лише «місячний» грунт, позбавлений будь-якого життя.

Але як же бути, як зупинити шкідників? Перш ніж відповісти на це питання, давайте познайомимося з ними ближче.

Шкідники капусти

Капустяна міль. Невеликий метелик (розмах крил близько 1,5 сантиметра), бурий або чорно-бурий і далеко не так помітний і витончений, як метелик-капустянка. Зустрічається всюди з весни до осені, але помітити його не так-то просто, перш за все, тому, що метелик цей нічний і літати починає тільки із заходом сонця. Сам метелик не приносить ніякої шкоди — листя гризуть її гусениці, невеликі, зелені, веретеноподібні (тіло їх звужується спереду і ззаду), з рідкими, але довгими чорними щетинками. Ці гусениці дуже рухливі. Варто взяти в руки одну з них і покласти на долоню, як вона починає звиватися, ніби змійка, або тут же складається, звівши передню і задню частини тіла в вузьку підківку. Якщо ж ви потурбувати гусениць, що повзають по листу, то деякі з них почнуть стрімко тікати.

Капустяна білявка (капустнянка). Метелики до осені гинуть, але замість них залишаються зимувати лялечки. Зимуючих лялечок можна виявити в самих різних місцях: щілинах забору, стінах сараю, тріщинах кори дерева, дровах, під навісом дверей, за наличниками вікон. Тут-то їх і розшукають великі синиці, якщо ви залучите цих птахів до себе в сад, влаштувавши раніше з осені для них годівницю.

Капустяна совка. Нічний метелик коричнево-сірого кольору. Зимує в стадії лялечки. Гладких, блискучих її лялечок темно-коричневого кольору ви, напевно, не раз зустрічали в землі по осені або весни, коли перекопували город. (Тут же, на глибині 9-12 сантиметрів, і відбувається їх окуклювання на початку осені.)

Гусениці капустяної совки живуть 30-50 днів, але за ці дні вони встигають зіпсувати багато качанів капусти. Слідом за листям ці шкідники починають поїдати і м’якоть качанів, роблячи в них ходи до самої серцевини. У ходах зазвичай залишається водянистий кал гусениць, що викликає загнивання рослин. Розбійничають гусениці ночами, а вдень ховаються серед листя, заповзаючи до самої основи качана. Гусениці капустяної совки в перший час зеленуваті, але, підростаючи, стають бурими, довжиною до 50 міліметрів. На відміну від гусениць капустяної молі вони гладкі і не мають щетинок.

Як же боротися з цими метеликами і їх гусеницями на капусті?

Перш за все постарайтеся посадити між грядками з капустою, а то і по самій грядці цибулю, часник або квіти-нагідки (календулу) або настурцію. Такі грядки обходять стороною багато комах-шкідників. Не забутьте і про деревну золу. Як тільки помітите над грядками метеликів-шкідників, готуйте настій золи і обприскуйте ним рослини раз в тиждень. На 10 літрів води візьміть дві склянки золи, додайте 50-100 грамів звичайного господарського мила, все це перемішайте і залиште на день настоюватися, а потім обприскуйте рослини.

Допомагають боротися з гусеницями метеликів-шкідників відвари гички помідорів, гіркого полину і настої чистотілу, ромашки пахучої, лопуха. Рецепти цих відварів і настоїв є майже в кожній книзі по городництва, а тому я не наводжу їх. Скажу тільки, що я перевіряв сам ці рецепти і цілком задоволений результатами. Але і тут мене мучили сумніви. Хоча ці отрути рослинного походження і не накопичуються в живих організмах, розкладаючись згодом, але в момент свого застосування вони часом не менш небезпечні для всього навколишнього, ніж отрутохімікати: так само можуть вбити майже все живе навколо. Пам’ятайте це і не розливайте розчини по сторонам — вони повинні бути націлені лише проти шкідників. Ось чому і не рекомендують починати боротьбу зі шкідниками навіть за допомогою препаратів рослинного походження тут же, як тільки помічають перших комах-ворогів. Почекати, поспостерігайте. Може бути, шкідників буде зовсім небагато, і ви зможете зібрати їх руками, не вдаючись до жодних отрут. Уважно стежте і не забувайте, що в природі все взаємопов’язано і що у тих комах, яких ми з вами вважаємо шкідниками городу та саду, теж є свої вороги. Якщо, знищивши їх, ми скоротимо і число корисних комах, може бути, вони навіть зникнуть взагалі, тоді нікому буде стримувати навалу ворогів городу.

А щоб уникнути всіх подібних питань і сумнівів, відвідуйте свої городи частіше і уважно оглядайте листя капусти з внутрішньої сторони — саме тут відкладають яйця метелики-шкідники. Помітите кладку, роздушіть її. Ну а якщо запізнилися і з яєць вже встигнуть з’явитися гусениці, то збирайте гусениць і знищуйте їх. Так можна повністю очистити город від гусениць. Відшукати ж днем гусеницю капустяної совки важче: вона в цей час ховається біля основи листя. Чи не зможете ви відразу зібрати і всіх гусениць капустяної молі, вони дуже рухливі. І все-таки прийом виправдовує себе, і деякі мої сусіди, ті, хто згоден зі мною, що отрута — це дуже погано, застосовують його. Ці люди не лінуються і жодного разу на моїй пам’яті не втрачали навіть частини свого врожаю, чого бажають і всім вам.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply