Як і коли саджають огірки на розсаду?

Огірки — культура ніжна, і далеко не завжди їх відразу, виходить, садити відразу в землю. Тому городники центральних та північних регіонів України віддають перевагу більш надійному способу отримання раннього врожаю огірків — вирощувати розсаду огірків в кімнатних умовах, а вже потім, коли підійдуть терміни дбайливо і акуратно пересаджують їх у відкритий грунт або в парник. В цьому випадку у початківців городників виникає резонне питання: «Як і коли саджають огірки під розсаду?». У цій статті ми вам розповімо, як правильно посадити огірки з насіння під розсаду.

Коли садять огірки під розсаду?

Що визначити терміни посадки огірків на розсаду потрібно враховувати найголовніші чинники — температуру ґрунту і температуру повітря. Огірок, відноситься до теплолюбних овочевих культур, тому йому підходить температура грунту не менше +14 .. + 15 градусів. Однак і цей мінімум ввергає огіркову культуру в стрес, і він не росте. У такий несприятливий період він може легко підхопити в такому стані будь-яку огіркову хвороба.

В центральних та північних регіонах України така температура грунту (в хорошій теплиці) встановлюється лише на початку травня травня. Для прискорення прогріву землі можна закопати під майбутніми лунками на глибині не менше півметра перегній, а також провести мульчування грядок за допомогою темної плівки. Зазвичай огірки вирощують на вікні не більше 3-х тижнів. Після закінчення терміну вони швидко йдуть у ріст, і можна отримати перерослу розсаду, що теж недобре. Насіння огірків сходять швидко, при кімнатній температурі +25 за 2-3 дня з горщиків повинні з’явитися жовто-зелені сім’ядолі. Виходить, що якщо ви хочете висадити огірки в теплицю на початку травня, то садити огірки під розсаду слід вже в 10-15-х числах квітня, а для висадки огірків у відкритий грунт, висіяти насіння потрібно в кінці квітня.

Як доглядати за огірками під розсаду?

Для того щоб посадити огірки під розсаду потрібно зробити кілька дуже важливих кроків, а потім не забувати доглядати за ними. Розповімо, які роботи необхідно зробити для цього послідовно. Підібрати насіння відповідного сорту огірків. Бажано вибирати самозапильні сорти огірків. Довіряйте відомим фірмам типу Гавриш, Седек. Купувати краще оброблене насіння (зеленого кольору), щоб висаджувати їх відразу в землю. Якщо насіння не оброблене (білого кольору), то доведеться їх попередньо замочити. Для цього беремо кілька шарів марлі і намочуємо її у розчині стимулятора росту на 12 годин. Пропорція така води і стимулятора «Енергія» на 1 склянку води 2 столові ложки стимулятора «Енергія». Викладаємо на марлю в тепле місце сухе насіння. Ця процедура називається «протравленням» насіння.

Розсада огірків вже готова до висаджування у відкритий грунт чи теплицю

Розсада огірків вже готова до висаджування у відкритий грунт чи теплицю

Можна обійтися і звичайними використаними пластиковими одноразовими стаканчиками, в даному випадку піддон потрібно буде зробити самостійно. У стаканчиках потрібно зробити дірочки, як мінімум півсантиметра в діаметрі по центру внизу. Насипати спеціальну земельну суміш для вирощування огірків в стаканчики і трохи утрамбувати. Після цю землю потрібно пролити гарячим розчином природного стимулятора «Енергія». Беремо 1 літр води 50 градусів за Цельсієм і додаємо 4 краплі енергії. Переливаємо розчин в чайничок з тонким носиком. За допомогою струменя з тонкого носика робимо в землі по центру поглиблення, куди садимо зернятко огірка. За обсягом на кожну лунку повинно піти по 2-3 столових ложки. Насіннячко садимо «долілиць» на глибину 1-2 см, просто придавивши його в землю. Присипати сухою землею. Поливати більше не потрібно. На 12-15 день після сходів розсади її можна обприскувати стимулятором росту за допомогою пульверизатора нижню частину листа. У такій тарі розсада розвивається 20-21 день. Висаджуємо розсаду взявшись за прикореневу частину і витягнувши з касети. Касету можна використовувати в наступні роки. Можна використовувати і торф’яні горщики, але вони будуть одноразові.

Коли висаджувати розсаду огірків у теплицю та відкритий грунт?

Висадку огірків краще проводити на відкритому грунті, організувавши парничок з плівки і дуг. Такий варіант вирощування підходить для огірків засолювальних сортів. Не забувайте робити підгодівлю як грунтову, так і позакореневу і урожай не змусить себе довго чекати.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply