Сорти картоплі, стійкі до фітофторозу

Вирощування картоплі — непростий процес, що обумовлюється численними хворобами коренеплоду. Практично весь урожай можна втратити через ураження культури фітофторою, паршею і різними паразитами. Саме тому така властивість сорту, як стійкість до хвороб особливо цінна при культивуванні цього овочу.

Фітофтороз розвивається у рослини внаслідок ураження її грибковими мікроорганізмами. Шкідник особливо любить існувати на пасльонових. Найчастіше атаці грибка піддаються помідори і картопля.
Бактерія провокує розвиток в листі культури міжклітинної грибниці. В результаті відмирання тканин органу, на ньому з’являються численні темні плями. В умовах підвищеної вологості ці новоутворення чорніють і починають гнити.

Згодом на грибниці формуються специфічні вирости. В умовах високої вологості ці вирости провокують утворення білого нальоту навколо темних плям на нижньому боці листків. На верхівках утворюються зооспорангії, які відриваються від них і розносяться на значні відстані за допомогою вітру і дощу. При попаданні в краплі, які знаходяться на листі коренеплоду, вони проростають зооспорами. Зооспори згодом проникають в тканини листя. При супутніх умовах період від зараження до утворення наростів становить всього кілька днів.
У разі сильного зараження лист повністю гине, а після може відмирати і сам кущ. Так як відмирає наземна частина картоплі, про утворення бульб в грунті не може бути й мови.
Потрапляючи в грунт, спорангії атакують бульби. Сильно заражені плоди гниють при зберіганні, а в тих випадках, коли зараження слабке, інфекція може зберігатися на них аж до наступної посадки. «Виявити» хворобу на бульбах можна, уважно оглянувши їх. Зазвичай на картоплі утворюються чіткі сіруваті тверді плями, які з часом змінюють забарвлення на буре. У розрізі під плямою можна побачити відмерлі ділянки рожевого забарвлення, які поширюються всередину.

Стійкі до фітофтори сорти картоплі

Один з способів профілактики захворювання що найчастіше використовують городники — правильний вибір сорту культури. Сьогодні широко поширені сорти картоплі стійкі до фітофторозу. Такими різновидами є:
Зоря — ранній сорт, стійкий, крім фітофторозу, до раку, хвороб вірусної і бактерійної природи. У липні-серпні в бульбах міститься велика кількість вітаміну С.
Скороплідний — ранній різновид з дрібними вічками. Перед посадкою бульби необхідно пророщувати.
Удача характеризується раннім дозріванням, призначений для столового використання. Бульби Удачі великі, стійкі до багатьох недуг. Культивування сорти економічно вигідне. Добре переносить як зниження температур, так і посуху.
Резерв — середньоранній картопля з дрібними вічками. Має розсипчасті бульби. Стійкий до посухи і надмірного зволоження.
Невський — середньорання різновид з красивими бульбами. Багато хто віддає перевагу Невському через відмінні смакові якості і малу кількість відходів. Відмінно зберігається.
Блакить — вид картоплі, що характеризується середніми термінами дозрівання плодів. Дуже стійкий до фітофтори. Холод не представляє для такої картоплі небезпеки.
Луговський — середньостиглий. Плоди розсипчасті. Овоч добре зберігатися, при вирощуванні вимагає систематичних рихлень.
Тімо — ранній високоврожайний. Не уражається фітофторозом, так як дозріває до його появи.
Ніда — середньостиглий. Не боїться фітофтори і нематод. Однак, погано переносить посуху і надмірні зволоження.

Терміни зараження

Зазвичай фітофтора активно атакує картопля в середині літа.
Перші ознаки недуги проявляються на занадто сприйнятливих до нього різновидах культури. Саме такі сорти, як Синеглазка, служать вдалою основою для розмноження бактерій, які атакують вже всі посадки рослини.
Голландські різновиди активно вирощували кілька років тому. Вони виявилися нестійкими до недуги, внаслідок чого зібрати багатий урожай було не можливо.
На сортах, які мало схильні до хвороби, зараження зазвичай відбувається, в середньому, на півмісяця пізніше. Саме відстрочка в зараженні допомагає провести попереднє обприскування і врятувати майбутній урожай. Так, якщо городник спостерігає перші ознаки хвороби у інших сортів, він може своєчасно провести профілактику, для картоплі, яка заражається недугою в серпні, а не середині літа.

Заходи боротьби

Для того щоб запобігти атаці фітофтори, потрібно дотримуватися сівозміни. Тобто не можна висаджувати картоплю на ділянку, де до цього росла така ж культура. Якщо ж площа вашої ділянки не дозволяє постійно змінювати місце висадки, то хоча б після збору раннього врожаю культура висаджуйте на її місце сидерати (редьку, гірчицю, бобові). Після збору пізніх бульб на їх місце варто висадити озиме жито.
Висаджувати потрібно тільки здоровий посівний матеріал. При цьому варто віддавати перевагу стійким до хвороб сортів. Бажано перед посадкою провести обробку матеріалу фунгіцидом.

Не варто здійснювати посадку культури на низинах і занадто затінених територіях. Не варто допускати надмірного загущення посадок. Для того щоб паростки вентилювалися належним чином, треба постійно стежити за появою бур’янів і видаляти їх. Чим менше води буде затримуватися на листі, тим менше ймовірність розвитку фітофтори.
Бажано, з метою профілактики, проводити обприскування рослин до появи перших симптомів недуги.
Купити стійкі бульби для посадки легко в спеціалізованих магазинах, для прикладу ось сторінка, або в точках продажу насіння на ринку.

Варто сказати, що спори фітофтори зберігають життєдіяльність у вологому грунті протягом декількох тижнів. При наявності вологи вони заражають бульби під час збору врожаю або його зберігання. Тому в дощ не варто збирати бульби. Після викопування картоплі її необхідно негайно просушити. У наступні 10 днів варто провести аерацію при температурі повітря 10 ° — 20 °.
Отже, для того щоб убезпечити свої картопляні посадки від фітофтори, найпростіше вибирати для посадки стійкі до хвороби сорти.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Сорти картоплі, стійкі до фітофторозу

  1. Агроном says:

    немає стійких сортів проти фтофтори, потрібна праця і важка, тоді і буде результьат а не шукати сорти, які дадуть модливість відпочивати і сподіватись на врожаї

Leave a Reply