Яким повинен бути сучасний торт

Вирішила поцікавитися у кондитерів — які торти зараз популярні і як ласощі мають виглядати, щоб вражати з першого погляду. 20 липня — Міжнародний день торта: свято хоч і нове, але дуже «смачне». Голодним далі краще не читати.

Вшановувати атрибут будь-якого святкового столу — торт — було вирішено в 2009 році спільнотою музикантів, кулінарів та інших творчих особистостей з «Міланського клубу» Королівства Любові (міжнародного некомерційного проекту, що реалізує глобальні культурні, гуманітарні та миротворчі ініціативи), правда, перше торжество відбулося лише в 2011. Солодке свято припало до смаку і вподоби жителям Європи, Америки і Азії.

Акцент на зовнішньому вигляді

На столі радянських сімей торти почали з’являтися з середини 50-х років і коштували чималих грошей. Святкувати день народження або весілля з вміло спечених і прикрашеним десертом було показником статусу. Уже пізніше рецепти «Наполеона», «Медовика», «Праги» та інших були досконально освоєні нашими господинями і введені в обов’язкове меню будь-якого бенкету. Популярні ці торти і сьогодні, правда, запити та вимоги до рядового торту, відзначають кондитери, все ж змінився: зараз ласунів одним тільки смаком не заманиш, тепер нам подавай і незвичайну форму, і дивовижне оформлення. Кондитер Ксенія Дементьєва розповідає, запити клієнтів часто дивують своєю оригінальністю, а найбільше на замовлення обмовляється саме зовнішній вигляд виробу.

Роботою що запам’яталась був підвісний торт на весілля, який виконували з підсвічуванням, прикрашали квітами (запрошували флориста), вийшло досить вражаюче, — згадує дівчина. — З нових трендів — прикраса пряниками, шоколадом. Як і раніше весільні торти прикрашають квітами: і живі, і кремові, і мастичні, і вафельні. Ягоди теж популярні, але все ж це більш сезонне рішення, тому що взимку фруктами хоч і можна прикрасити, але їх небагато, та й вони не такі смачні, як влітку, і коштують дорого.

Кондитер Марина Генельт розповідає, крім дитячих і милих прикрас на тортах, однією з найпопулярніших тематик є 18+.

— Прикраса тортів зараз відрізняється від попередніх років: макаруни, зефір, безе на паличці, алкогольні міні-пляшечки, кейкпопси, їстівні картинки, живі квіти; покриття: велюр або дзеркальна глазур. А саме незвичайне замовлення, який я втілила в життя — це подарунок хлопцю на день народження від його дівчини: торт з голими грудьми і стринги на попі. Швидше за все, це був перший і останній такий замовлений торт. І, до речі, в порівнянні з іншими замовленнями цей був зовсім нешкідливий, — сміється Марина. — Ще дружина чоловікові хотіла торт замовити: постільна сцена — 18+, але я від такого замовлення відмовилася. Часто на дівич-вечір замовляють капкейкі зі статевими органами, такі замовлення я теж не беру.
Мастичні фантазії і «голі» торти

Тягуча маса мастики, яка перетворює звичайний торт на витвір мистецтва, прийшла до нас з Америки. Цікаво, що мастика була винайдена в Європі ще в XVI столітті, але до прикраси торта її застосували зовсім недавно. Наші кондитери у що тільки не навчилися з її допомогою перетворювати десерт! Тут і торт-кіт, і торт-Дарт Вейдер, і торт-автомобіль, і торт-біфштекст … Загалом — торт-«чого душа забажає»! Однак, на п’яти мастиковим фантазій під всю настає «голий» торт: в ньому багато ярусів, а в оздобленні — мінімалізм, іншими словами — просто і вишукано.

— Мастика залишається популярною для тих, хто хоче щось тематичне, мішок з грошима, наприклад, його по-іншому і не зробиш, — розповідає Ксенія Дементьєва. — Але багатьом мастика не подобається за смаковими якостями, важить вона чимало, а в вагу і, відповідно, в ціну включена, тому альтернативні варіанти оформлення використовуються все частіше, але мастика триває використовуватися для фігурок, їх навряд чи щось замінить. Також її продовжують замовляти ті, хто любить мастику.

Класика в сучасному виконанні

Лідерство серед тортів, за словами кондитерів, цілком і повністю у бісквітів: їх кондитери пропонують з різними кремами, фруктами і горіхами. Негласне табу на креми масляні — мабуть, народ наївся кольорових і жирних трояндочок ще в 2000-х.

— Масляні креми, мабуть, найбільш непопулярні, популярні збиті вершки, крем-сир (на основі сирних сирів), сирні креми, у нас досить популярною залишається пташине молоко, але його взагалі мало хто робить. — каже Ксенія. — В основному бісквіти замовляють найчастіше, тому що з оформленням «Київські» зробити важко, під вагою декору вони просідають, а «Медовик» не надто популярні.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply