Нічого собі, які здорові помідори

Неодноразово чув такі вислови від тих, хто побував на моїй дачі і познайомився з сортами-гігантами. Я маю 245 сортів, а назвати кращий не можу, бо кожний з них по-своєму неповторний. Усі сорти-гіганти салатні, з них можна робити томат і сік. Наведу характеристику деяких з них.

Ісполін — сорт напівдетермінантний. Від сходів до першого збирання врожаю минає 115 днів. Кущ могутній, добре облистнений, висотою 1 м ЗО см. Стебло тверде, товсте, прямостояче, не вилягає під вагою врожаю, тому не треба підв’язувати до кілків. Закінчується плодоношення у вересні після перших приморозків. За цей час на рослині зав’язується до восьми суцвіть. Суцвіття просте, з одним розгалуженням, на якому утворюються по 5 квіток, що цвітуть по черзі. Дуже багато плодів важать 500 г, але трапляються й кілограмові. Плоди округлі, червоного кольору, з темнішим рум’янцем, м’якуш червоний, щільний, смакові якості добрі. Сорт салатного призначення, середньої транспортабельності.

Круїз — сорт індетермінантний. Період від сходів до першого збирання врожаю — 123 дні. Сорт пізньостиглий. Кущ добре облистнений, стебла середньої товщини, опушені, висотою 2 м 20 см. Потребує підв’язування до шпалери. Суцвіття просте, з одним відгалуженням, на якому утворюється від 1 до 5 великих плодів масою від 500 г до 1 кг. Плодоносить до морозів. У теплицях з опаленням може давати урожай декілька років. Плоди овально-приплюснуті, червоного кольору, з невеликою кількістю насіння, доброго смаку. Сорт салатний.

Гігант-5. Цей сорт не слід плутати з Гібридом 5, який створив Тарасенко. Сорт Гігант-5 індетермінантний, плодоношення припиняється лише після приморозків. Перше суцвіття зав’язується після 11-го листка, наступні -через кожні три листки. Суцвіття просте, на ньому виростає до п’яти плодів. Але найбільші з них ростуть по одному: якщо в суцвітті п’ять квіток, то спочатку розвивається і достигає один плід, а за ним наступні по черзі. Кущ могутній, добре облистнений, висотою 2 м. Потребує підв’язування на шпалері. Плоди великі, плескато-округлі, червоні, масою до 500 г (іноді й до 1 кг), добрих смакових якостей, салатного призначення.

Червоний Сибір і Гігант 2 вивів Андреев. Обидва сорти індетермінантні, висотою до 2 м. Плоди плескато-округлі, червоного кольору, масою до 1 кг.

Гібрид 10. Сорт індетермінантний, середньоранній. Період від повних сходів до першого збирання стиглих плодів — 104 дні. Кущ середньооблистнений, висотою 1,8 м, потребує підв’язування. Перше суцвіття утворюється після 11-го листка, наступні — через кожних три. Суцвіття просте, з одним розгалуженням, на якому зав’язується від 3 до 7 плодів різної маси. Більшість важать 400-600 г, але трапляються й кілограмові. Плоди приплюснуто-округлі, червоного кольору, добрих смакових якостей, салатного призначення.

Рожевий велетень — сильнорослий, великоплідний сорт любительської селекції. Плоди плескато-округлої форми, інтенсивно-рожевого кольору, масою 300-500 г (іноді до 1 кг), чудового смаку, салатного призначення. Сорт індетермінантний, середньоранній, від сходів до першого збирання плодів — лише 105 днів. Кущ середньооблистнений, висотою 2,6 м. Потребує підв’язування до шпалери. Сорт салатного призначення, плоди дуже красиві. Транспортабельність середня.

Жовтий велетень — це улюблений сорт нашої родини. Плоди надзвичайно смачні. Сорт індетермінантний, від сходів до першого збирання плодів минає 104 дні. Кущ слабооблистнений. висотою 1.8 м. Перше суцвіття закладається після 11-го листка наступні — через кожні три листки.

Лимонний велетень — сорт індетермінантний, період від сходів до першого збирання врожаю — 106 днів. Свою назву сорт одержав через лимонне забарвлення плодів. Вони дуже великі, масою 600 г, бувають і кілограмові. Кущ розлогий, слабооблистнений, висотою до 2 м. Перше його закладається після 11-го листка, наступні — через кожні 3 листки. М’якуш оранжевий, ніжний, приємного смаку Жовтий велетень, Зелений велетень і Лимонний веле*е-ь не спричиняють алергії. Вони містять в 11 фізі в більше бета-каротину, ніж червоні сорти, тому вважаються лікувальними, отож їх сміливо можуть споживати люди що мають алергію на помідори.

Солодкий банан
— одержав свою назву, мабуть, через приємний солодкий смак плодів. Плоди ж у нього червой округл . великі, масою 350 г. Сорт середньоранній, б д сходів до першого збирання минає 104 дні. Кущ компактний, добре облистнений, висотою 1,9 м. Сорт салатного призначення.

Перемога — сорт білоруської селекції. Стійкий до несприятливих погодних умов, ранній, стиглі плоди можна збирати вже через 80 днів після появи сходів. Отож, якщо висадити 60-денну розсаду, стиглі плоди матимете вже у травні. Рослина детермінантного типу.
А це означає, що вони низькорослі, висотою до 90 см3 середньооблистнені. Перше суцвіття утворюється над 6-8-м листком, наступні — через 1-2. Суцвіття просте, з одним розгалуженням, з 7-9 плодами. Плоди плескато-
округлі, середнього і великого розміру, масою 90-130 г, червоні, з відмінними смаковими якостями.

Білецький — суперранній сорт. Рослина детермінантного типу. Стиглі плоди можна збирати вже через 68 днів після сходів. Кущ висотою 1,1м, добре облистнений. Відрізняється від інших сортів формою листків. Вони розсічені, як у моркви, світло-зеленого кольору. Перше суцвіття утворюється над 5-м листком, наступні — через один листок. Суцвіття просте, з 5-7 плодами, масою 110 г. Плоди вирівняні, червоні, круглі, відмінних смакових якостей.

Болгарська перлина. Цей сорт давно привезли до нас із Болгарії, але за своїми якостями він зайняв достойне місце в овочівників України. Сорт індетермінантний, плодоносить до морозів. Кущ добре облистнений, висотою 2,2 м. Сорт ранній, від сходів до першого врожаю потрібно 110 днів. Перше суцвіття утворюється після 11-го листка, наступні — через кожні 3. Суцвіття просте, з 5 плодами. Плоди красиві, округлі, щільні, червоного кольору, середньою масою 300-500 г (бувають і більші), відмінних смакових якостей. Сорт транспортабельний, салатного призначення.

Городник. Цей сорт часто можна побачити на виставках, і справді, є на що подивитися. На кущі висотою 1,2 м висять суцвіття з 5-6 плодами червоного кольору. Вони красиві, великі, масою до 400 г, бувають і кілограмові. Підв’язані до шпалери утворюють дивовижну стінку, як у казці.

В. В. Беспалов, м. Миколаїв

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply