Знову поговоримо про огірки

Як виростити ранні огірки?

Багато разів намагався виростити ранній урожай огірків. Сіяв рано, накривав зверху пластиковим бідоном від заморозків, але рослини повільно розвивалися і урожай виходив не дуже й рано. Вирощувати розсаду огірків вдома не виходить, так як вона витягується. Підкажіть, як виростити огірки щоб отримати урожай раніше?
М.М. Мальцев

Огірки — дуже теплолюбна культура. При ранньому посіві вони повільно ростуть або зовсім не розвиваються саме від низьких температур.

І основна проблема в коренях. Повітря в теплиці добре нагрівається, а от ґрунт, промерзлий за зиму, охолоджується знизу (з глибини) і довго залишається холодним для висаджених огірків.

Більш того, в холодній вологій землі коріння огірків можуть захворіти. Рослина не гине, але й не росте. Надалі можуть нарости нове коріння зверху, особливо при підгортання, але інфекція, яка живе в рослині, сильно стримує зростання.

Досвідчені городники садять огірки в мішки (наприклад, з-під цукру або в темні мішки для сміття). Також використовують відра або більш просторі баки (в яких кип’ятили білизну).

Перевага такого способу в тому, що грунт в ємності добре прогрівається, і коріння огірка швидко ростуть.

Можна додатково підсилити ефект нагрівання, якщо набити ємність перепрілим гноєм і рослинною органікою (листя, бадилля квітів з минулого року), добре додати туди тирсу або солому. Всю цю масу треба пролити гарячою водою (майже окропом) і закрити плівкою на кілька днів. Усередині почнеться процес розкладання органіки з виділенням тепла.

Для посадки огірків зверху насипають землі (сантиметрів 15) і кладуть чотири насінини. Коли вони проростуть, залишають тільки два найсильніших паростка, інші видаляють. Поки рослини маленькі, можна накривати їх пластиковими бідонами від заморозків. Але днем треба стежити, щоб не було перегріву.

Ще одна проблема в тому, що перші огірки часто вже не зав’язуються, а жовтіють і опадають, досягнувши всього 2 см. Це пов’язано з тим, що теплиця закрита і там немає запилювачів.

В такому випадку треба або самим запилювати перші квітки, або купувати гібриди, у яких плоди зав’язуються без запилення.

Як продовжити плодоношення?

У моїх огірків рано жовтіють батоги, і вони перестають давати врожай. А у сусідів огірочки ще ростуть. Правда, я їх раніше саджу і раніше знімаю перший урожай. Але чи не можна якось продовжити плодоношення?
О.Н. Дорохова

Багато хто вважає, що передчасне «старіння» огірків — це плата за ранній урожай. Насправді «молодість» огірків можна продовжити і домогтися того, щоб вони плодоносили у вересні. Однак заходи вживати треба, коли батоги ще зелені, а не коли вони вже пожовкли.

Здоров’я і «молодість» огірків визначають коріння. У міру зростання вони можуть заражуватись хворобами. Це призводить до того, що провідна система огірків закупорюється, і вони погано постачають в рослину поживні речовини. По виду такі коріння можна відрізнити від здорових за кольором. Здорове коріння світле — білого або кремового кольору. Якщо коріння жовте або темне, то воно вже хворе, рослина почне жовтіти і поступово загине.

Вихід — викликати відростання нових коренів, які будуть живити рослину замість старих, і це цілком можливо.

Постійно, протягом усього літа потрібно мульчувати коріння органікою. Це може бути компост, перепрілий гній, скошена трава, тирса і т. д. Шар мульчі потрібно періодично оновлювати, підсипаючи свіжу органіку.

Головна властивість цієї мульчі — це велика структура частинок, що не злежуються. За рахунок цього в мульчі багато повітря, і воно допомагає зростанню нових коренів.

Застосовуючи цей спосіб, можна відродити до життя навіть частково пожовклі огірки. Через деякий час вони дадуть приріст на маківці і продовжать плодоношення.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply