Кавове дерево можна виростити вдома

Цей ароматний напій підкорив цілий світ!

Одні вважають, що кава шкідлива, інші — гаряче захищають її, вважаючи, що одна — п’ять чашечок за день навіть корисні: запобігають цирозу печінки, діють антисклеротично, протиастенічно тощо, замінюючи усім відомі пігулки цитрамону, па-рамеїну і подібних до них, що широко застосовуються в традиційній медицині. До того ж будь-яка зустріч друзів, сусідів, закоханих відбувається з чашечкою кави! Це набагато приємніше і корисніше, ніж вживати будь-який спиртний напій. І хоч я щоденно п’ю зелений чай з медом, але, проснувшись вранці, із задоволенням вип’ю чашечку кави, до того ж вирощеної власноруч.

Понад 20 років тому мені привезли маленький кущик із Бразилії, де кавові дерева (до 10 м заввишки) дуже популярні. Вище півтора метра я цій рослині рости не дозволяв, пересаджував кожні 2-3 роки. Відмивав старий ґрунт, знизу п’яту частину коренів обрізував, позаяк вони були застарілими, деінде обновляв решту коренів, не пошкоджуючи верхню частину дрібного коріння. Після такої санації всю кореневу частину занурював у завчасно приготовлену бовтанку з глини і старого коров’яку з додаванням 5 г біостимулятора корневін, замінював дренаж. Верхній рівень кореневої шийки дещо опускався і я зверху підсипав перегнійний субстрат, який давав можливість з’являтися багаточисленним ниткоподібним корінцям, що живлять рослину. Ця рослина давала врожай зерен до 1,5 кг! Але років з вісім тому один поважний відвідувач так зачаровано дивився на деревце, гілки якого вгиналися під масою плодів, що я подарував це деревце йому, але у мене залишилось ще кілька деревець, що вже почали плодоносити, які я відсадив від того першого деревця. В цьому році кращий мій екземпляр дав близько 2 кг зерен кави.

Листки кавового дерева великі, продовгуваті (до 15 см у довжину), по краях хвилясті. Квітки білого кольору до 2 см у діаметрі, дуже ароматні, зібрані в суцвіття. Плоди за формою, величиною, забарвленням схожі з вишнею. Оболонка — м’якуш темно-червоного кольору, дуже приємна на смак, її полюбляють діти. її можна сушити як родзинки.

Під м’якушем плоду знаходяться дві великі насінини — зерна, з одного боку вони мають овальну випуклість, з іншого — пласкі.

Кавові дерева швидкоплідні. Навіть вирощені з насіння рослини вже на 3-4-й рік плодоносять. Тому розмножують їх здебільшого насінням, іноді — живцями.

Очищене від м’якуша насіння промивають у слабкому розчині марганцівки. В ящички насипають 5-8-сантиметровий шар пухкого субстрату із дернової землі, листяного перегною й піску. Я ж робив простіше — брав 1 частину велико-зернистого піску і 1 частину старого торфу. Насіння пласким боком кладуть поверх субстрату, поливають і накривають склом, а ще ліпше щільно обв’язати плівкою.

Насіння, висаджене на глибину до 2 см, часто загниває і довго сходить. Температура має бути в межах 20-28°С. За вищої температури я поверх плівки кладу марлю, зволожену водою з холодильника.

Поява сходів варіює від трьох тижнів до двох місяців. З появою двох сформованих листочків рослини розсаджують в окремі ємності. Я частково розмножую цю рослину і вегетативно. Живці нарізую з однорічних пагонів, які порушують красу куща або високо вегетують. На вкорінення живці бажано брати з п’яткою минулорічної деревини. Можна живці нижньою частиною занурити на добу в розчин стимулятора або при садінні вмокнути їх нижніми кінцями в порошок корневіну. Живці під час садіння заглиблюю в субстрат на 3-5 см, затим поливаю насадження стимулятором (можна 4-5 г корневіну на 5 л води). Решта все — як за зеленого живцювання. Але потрібне терпіння: коренеутворення у живців триває 3-5 місяців. Зате в перший же рік можна побачити плоди.

Хоч кавове дерево — світлолюбна рослина, але навіть у себе на батьківщині воно краще росте під кроною інших дерев. Влітку воно погано витримує пряме сонячне світло, з’являються опіки листків. Ми своє кавове дерево на літо виносимо під розлоге ківі. Зимує воно в кімнаті завжди поблизу південного вікна.

Взимку в кімнатних умовах іноді буріють і чорніють краї листків. Виною цьому або догляд, або ґрунт, температура, можливо часті поливи будь-якою водою, дуже щільний карбонатний ґрунт, відсутність дренажу, тривалий період з низькою температурою (до +12°С), нестача калію.

В зимовий період треба різко скорочувати поливи, не вносити добрива. Якщо в квартирі з-під крану вода хлорована, то її слід відстояти, злити, підігріти на 2-3° вище кімнатної температури.

Кавове дерево — це не тільки краса. Воно може квітувати майже цілий рік, наповнюючи кімнату чудовим ароматом. А якщо із власного врожаю ще й готувати напій, то ви взагалі зможете відмовитись від покупного низькосортового порошку.

М.В. Коноплянов

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply