Хочу розповісти про малопоширену на сьогодні на території України культуру — ожину. Вона маловідома і водночас дуже давня. На мою думку, ця ягідна культура заслуговує на увагу. Ожина — нова культура в садівництві. Під неї відводять надзвичайно малі площі.
У мене вона також займає невелику площу, лише 25 м2, на яких росте 24 кущі ожини сорту Логанбері. Вибір сортів дуже скромний, їх можна порахувати на пальцях. А насправді хороших сортів, які могли б конкурувати з малиною, не більше п’яти. За всіма характеристиками ожина в декілька разів випереджає малину за врожайністю, стійкістю до хвороб і шкідників. Показник посухостійкості вражає.
Спека влітку минулого року не вплинула на її врожай. Водночас смакові якості ягід були надзвичайно високого ґатунку. Врожайність ожини у два рази вища порівняно з найврожайнішими сортами малини. Лікувальні властивості перебувають на першому місці з-поміж усіх добре відомих нам ягідних культур. То чому ж тоді вона не набула поширення? Про це я й хочу розповісти детальніше.
По-перше, основний фактор — це незнання того, що існують культурні сорти ожини. Коли продаєш ягоди, люди запитують: що це таке? Відповідаєш, що це ожина, і знову запитання, а чому така велика? Всі знають дрібноплідну лісову. А про те, що є ожина з абсолютно гладеньким пагоном, чули одиниці. На ринку, де торгую, я єдиний продавець ожини. Ця культура тільки починає завойовувати собі місце «під сонцем». Пройде не один десяток років, поки вона масово з’явиться на ринках, як малина, смородина, суниця, виноград.
По-друге, незважаючи на всі переваги, скажімо, порівняно з малиною у ожини є суттєвий недолік: слабка морозостійкість — на рівні кущів винограду, які потрібно вкривати (крім південних регіонів). Звісно, є й стійкі сорти, але вони дрібноплідні і мають гірші смакові якості (так само, як і виноград). Тому ціна 1 кг ожини майже не відрізняється від ціни 1 кг винограду. І люди віддають перевагу винограду. Тим більше, що наш ринок на 70% наповнений продукцією з півдня, отож конкуренції на місцях практично не існує. До того ж ягоди ожини не такі лежкі, як грона винограду.
Отже, сподіватися на швидку появу ягід ожини на ринку не доводиться. А з півдня її не привезеш, бо ягоди швидко псуються.
По-третє, ожина дуже довго приживлюється. У перші роки життя кущики надто тендітні. З характеристикою, що ця рослина росте майже на всіх типах ґрунтів, я погоджуюсь, а ось про те, що вона родить на всіх ґрунтах, то це вже далеко від істини. Врожаї різко змінюються. Навіть смак ягоди залежить від типу ґрунту. Я стверджую це з власної практики, а не голослівно. На жаль, червоноплідні сорти мені до сьогодні розвести не вдається. З п’ятнадцяти завезених саджанців приживилися тільки два. На підставі багаторічного досвіду можу з впевненістю сказати, що розвести червоноплідний сорт буде непросто. На це знадобиться не один рік.
Незважаючи на всі недоліки, я вважаю ожину перспективною рослиною. Хто хоч раз скуштував варення з її ягід, не зможе відмовити собі в подальшому задоволенні.
До того ж це не тільки задоволення, а й дуже корисно. Смак свіжої ягоди та у варенні зовсім різний. Він змінюється залежно від типу ґрунту: від чисто ожинового до кисло-солодкого з присмаком доброго вина. Ця культура — справжня знахідка для садівника.
На завершення хотів би попросити тих, у кого є багато сортів ожини, поділитися описом їх.
Це сприяло б популяризації малопоширеної, але чудової ягідної культури.
О. А. Крохмаль, с. Соснівка, Кіровоградська обл.