Найкращі сучасні сорти ожини


Найкращі сорти ожини

З сучасними, великоплідними, солодкими і високоврожайними сортами садової ожини з величезного числа садівників мало хто знайомий. А тих, хто спробував її вирощувати на своїх ділянках — ще менше.

Але все одно, ситуація змінюється на краще. Якщо два-три роки тому люди купували у мене саджанці ожини, покладаючись тільки на мою думку і порядність, то зараз багато дзвінків починаються зі слів: «Так я ось у сусіда побачив і спробував…». Нарешті перші наші покупці змогли побачити своїми очима і оцінити плодоношення дорослих трирічних кущів. І я рада, що розчарованих немає.

Великі, солодкі, ароматні ягоди радують і дітей, і дорослих. Абсолютно точно можна сказати, що такі сорти, як Полар, Гай, Карака Блек, Лох-Тей, Натчез, Аушіта, Потрійна корона, Честер ростуть майже на всій території нашої країни без особливих проблем. І ті, хто спробував ягоди ожини цих сортів, стають гарячими прихильниками цієї дивовижної культури. І багато хто з них приходять до висновку, що ожини на ділянці багато не буває! Тому що ожина — це і десерт, і заготовки на зиму, і зелена «аптека», і відмінне вино!

Ожина — культура проста у вирощуванні і догляді. Посадити і виростити її може будь-який початківець садівник. Особливості вирощування, які необхідно враховувати — це шпалера для підв’язування пагонів в період плодоношення і укриття кущів на зиму. Комусь це здається дуже складним. Але ж нікому не спадає на думку відмовитися від вирощування винограду, з яким теж потрібно і укриття, і шпалера! А врожайність дорослих, 3-4-річних кущів ожини цілком порівнянна з виноградним кущем! Вирощування винограду — це ціла наука, вона була, є і буде. Але в ягодах винограду міститься велика кількість цукрів. Тому всі, хто хворий на цукровий діабет, або стежать за фігурою, не можуть собі дозволити їсти виноград у великій кількості.


З ожиною все навпаки. Незважаючи на солодкий смак, ягоди ожини мають низький глікемічний індекс і калорійність — 35 ккал на 100 г. Це робить її незамінною для всіх, хто піклується про своє здоров’я і зовнішній вигляд. Ожина — це задоволення, користь і аптека «в одному флаконі»! У нашому щоденному раціоні катастрофічно не вистачає живої, здорової їжі, яка могла б дати нам енергію, здоров’я і порадувати відмінним смаком. Через вживання рафінованих, «мертвих» продуктів, які не містять клітковину, бідні вітамінами і мікроелементами, страждають і дорослі, і діти. Можна, звичайно, налягати на висівки, капусту і т.д. Багато дорослих так і роблять. А ось дітей такий раціон не приваблює. Запропонуйте своїм дітям і членам сім’ї ягоди ожини, які можна назвати «живою аптекою». Ожина благотворно впливає на серце і судини (багата калієм і залізом), нирки і сечостатеву систему, на печінку і жовчний міхур (має жовчогінну дію). Завдяки своїм антиоксидантним властивостям ожина бореться зі старінням організму, сприяє регенерації клітин в крові, підвищуючи їх активність в боротьбі з найважчими недугами. Крім того, всім відомі лікувальні властивості малини в повній мірі присутні в ожині, а за складом вітамінів і мікроелементів ожина цілком може конкурувати з баночкою синтетичних полівітамінів.

Для тих скептиків, які вважають ожину кислою і несмачною (вони їли тільки заморожені ягоди з гіпермаркету або ожину сорти Торнфрі) повторю: сучасні десертні сорти садової ожини мають солодкий, часто складний букетний смак, з яскравими фруктовими нотами. Порівнювати свіжі ягоди зі свого саду з мороженими ягодами ожини технічних сортів це все одно, що порівнювати помідор зі своєю грядки з тими помідорами, що ми бачимо в січні на полицях магазинів.

В даний час в Україні поширено приблизно 30-40 сортів садової ожини. З ходу важко зрозуміти, чим один сорт відрізняється від іншого. Але відмінності ці є. А саме:

Ожина буває різних термінів дозрівання: рання, середня, пізня.
Є сорти, які віддають урожай за два-три тижні, а є такі, з яких можна збирати урожай шість-сім тижнів.
Є сорти з ягодами солодкими і кисло-солодкими (з солодкого сорту варення, прямо скажемо, не дуже). Дуже урожайні (більше 20 кг з куща) і дуже великоплідні (розмір ягід у сорту кіова з дрібне куряче яйце). А є ще й ремонтантні, які плодоносять подібно ремонтантній малині (дають два врожаї за сезон).

Про найцікавіші (на мій погляд) я розповім в наступних публікаціях.

Наталія Миколаївна Тартанова




Поділитись своєю думкою