Є така качка – мандаринка

Ви чули про райських птахів, краса оперення яких чарує багато поколінь натуралістів? Представляємо вашій увазі птаха, який справді своєю красою може зрівнятися навіть з райськими птахами. Йдеться про качок, а саме про мандаринок. Ось що про цього чудового птаха написано в енциклопедії:

«Ростом він невеликий, але з його красою небагато представників царства пернатих можуть суперничати. У самця боки голови білясті; щоки, передній бік і боки шиї руді: чоло й тім’я металево-зелені; чуб на потилиці пурпуровий, груди червонясто-фіолетові, спина зеленувата. Загальне забарвлення самки бурувате-сіре. Через очі проходить сіра смуга.

Батьківщиною цього елегантного птаха є Далекий Схід. Японські острови й острів Тайвань. Цей птах дуже обережний і воліє триматися під прикриттям буйної рослинності по берегах рік та озер. Мандаринку часто можна бачити на деревах, у дуплах яких вона гніздиться».

Коли ми довідалися про цю качку, то відразу ж захотіли її завести. Тим більше, що напередодні були в зоопарку й побачили її, як мовиться, живою. Бажання було настільки велике, що, відклавши всі справи, ми почали будувати садову вольєру.

Вечорами цікавилися спеціальною літературою, «копалися» в Інтернеті, вишукуючи відомості про мандаринок та умови їхнього утримання. Коли було збудовано вольєру, постало питання: де дістати цих качок? Але після декількох тижнів митарств ми все ж придбали пару мандаринок. Через деякий час я зрозумів, що всі наші зусилля не минули марно. Качки перевершили всі наші очікування.

Вечорами, коли вони особливо активні, ми збиралися біля вольєри й спостерігали за поводженням птахів. Я можу зрівняти цих качок хіба що з папугами та журавлями. За своєю поведінкою це дуже розумний і цікавий птах.

mandarinki-1

Ми зрозуміли, чому одні із кращих героїв диснеївських мультиків — качки. Ритуал залицяння дуже своєрідний. Селезень упадає біля качки, підходить то з одного боку, то з іншого, треться дзьобом об її голову, торкається (ніби цілує її) дзьобом об дзьоб. Потім підлітає, робить кілька кіл навколо неї і буквально падає у водойму. Починає плавати, заклично киваючи головою. Якщо качка схильна до «кохання», тоді вона приєднується до нього. Ось тут і починається феєрія бризок і «фонтанів».

Словом, це треба тільки побачити. Щоправда, буває і навпаки (зовсім, як у людей), коли всі ці дії проробляє качка.

Коротше кажучи, мені довелося негайно споруджувати альтанку поруч із качиною вольєрою. Мандаринки відтіснили на другий план павичів та фазанів, яких ми тримаємо у дворі, і стали загальними улюбленцями.

Ми зараз не будемо зупинятися на умовах утримання та розведення цих качок. Зауважимо лише те, що зиму в умовах України вони витримують чудово.

С.О. Бутенко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply