Чим корисна продукція отримана від перепелів

За свідченнями літературних джерел, понад триста років тому китайський учений фармаколог Лі-Шичжень у медичному трактаті стверджував, що продуктами отриманих від перепілок лікують хвороби серця, легень, печінки, нирок, шлунка, кишківника, нервової і серцево-судинної системи, обміну речовин. Цінною особливістю цих птахів є швидкостиглість та висока несучість, харчові та смакові якості яєць, а також м’яса.

В природі перепелиці живуть групами, які мають чітку внутрішню будову. За таких умов взаємостосунки в гурті слугують своєрідним механізмом, який установлює величину групи відповідно до умов життя.

Характер взаємостосунків у групі, будова її та інші питання, пов’язані з поводженням птиці, мають важливе значення.

Як у дикої, так і в домашньої птиці в групі взаємини установлюються своєрідно, залежно від віку особини й ці своєрідні особливості поведінки перепелиць було зауважено в 30-х роках минулого століття дослідником із Норвегії Шельдерупом-Еббе.

У стаді птиць керівна роль належить особині «альфа», яка стежить за всіма, а її ніхто не чіпає, інші намагаються уникнути з нею зустрічі. Нижче «альфи» стоїть друга особина, яка підкоряється тільки «альфі», але повністю панує над іншою птицею. Ще нижче — третя особина, яка підкоряється лише першим двом, і так до нижнього «чину» — до «омеги». В результаті складається своєрідна службова драбина — від вищого щабля до нижчого. На її верхньому щаблі панує «альфа», а на нижньому — «омега». У групах із двох — трьох особин обов’язково виявляються свої «альфа и омега».

Час установлення стосунків між особинами залежить від величини групи птиці, породи та інших чинників.

У перепелиць вона починає складатися уже в перший тиждень їхнього життя і проявляється у 5-6-тижневому віці. В стаді птиці існує свій порядок, якому підкоряється кожна особина. У цей період птиця бореться за своє місце в стаді.

Чим більша група, тим більше часу витрачається на встановлення порядку підлеглості й тим довше в ній триває період стресу.

Після того, як підлеглість впорядковується, складається цілісна група, для якої властива взаємна терплячість членів общини або групова нейтральність. Усі перепелиці дотримуються встановленого порядку й не порушують його. Але коли до стада вводиться нова особина, виникає агресивність, яка триває до встановлення нового порядку. Тому треба пам’ятати, що без крайньої необхідності не слід порушувати цілісність групи.

Формуючи стадо птиці, слід створити такі умови, за яких така цілісність не порушуватиметься упродовж усього життя.

Молодняк необхідно вирощувати разом з дорослою птицею в одних приміщеннях без пересаджування.

Негативні явища, які спостерігаються за частого переміщення птиці, пов’язані з тим, що її позбавляють знайомої общини та звичної території.

Перепелиці запам’ятовують «в обличчя» не більше 20 особин своєї групи. Вирішальними у пізнаванні є оперення голови та шиї.

Група птиці зберігає свою будову тільки тоді, коли всі її члени пізнають одне одного під час зустрічі. Крім того, кожна група дотримується певної території у пташнику. Біля домінуючого самця гуртується кілька самок, а підлеглі самці перебувають на певній відстані від нього. Необхідна для птиці територія складається із площі, зайнятої нею фізично, та площі для зберігання відстані між особинами.

За високої агресивності птиці територію потрібно збільшувати. У стаді агресивніші самки мають панівне становище і користуються ним під час годування. Це свідчить про те, що між агресивністю й несучістю існує безпосередній зв’язок. Але проявляється він не завжди. Він залежить також від умов годування та утримання птиці. За однакових умов догляду та годування птиці чим менша група, тим вища несучість.

У перепелів висока стійкість до заразних захворювань.

Перепілки не уражуються сальмонельозом. У їхній крові відсутній збудник групи лейкозів, що дає можливість використовувати яйця для виготовлення медичних препаратів (противірусних). Це пояснюється тим, що температура їхнього тіла на 2 градуси вища, ніж в інших видів птиці. Тому в них високий рівень обміну речовин.

Дедалі частіше перепілки стають об’єктом для наукових лабораторних досліджень у галузі генетики, фізіології, біології, космонавтики.
Класики космічних польотів, і перший з-поміж них Костянтин Ціолковський, передбачили, що тривалість польотів збільшуватиметься і людині на борту космічних кораблів необхідно буде відтворювати земне середовище: вирощувати рослини, які дадуть свіжу зелень та овочі для харчування космонавтів і кисень для дихання; розводити невеликих домашніх тварин (кролів, птахів, перепелиць, курей), — це теж вагома добавка до столу — м’ясо та яйця.

Вчені дійшли висновку, що перепелиці легко витримують незвичайні умови утримання, мають велику природну плодючість, добре пристосовані до замкнутого біологічного циклу, за яким відбувається швидка зміна поколінь, висока продуктивність. Тому крок за кроком вони продовжують спроби створити земне середовище на космічних кораблях.

Одним із таких кроків був дослід у космосі, проведений на борту комплексу «Мир» у 1979 році. На комплексі установили прилад «Інкубатор-ІМ». Космонавти заклали до нього 48 яєць японської перепелиці і з нетерпінням очікували на виведення перепелят. Очікування було напруженим. На 17-й день після закладання яєць на космічному кораблі сталася надзвичайна подія: тріснуло сіро-крапчасте яйце і на світ з’явилося перше космічне перепеленя, а тоді одне за одним вилупилося ще восьмеро. Двоє не вийшли із шкаралупи, а шестеро розпочали своє недовге космічне життя. Що сталося з іншими яйцями, поки що невідомо.

У контрольному інкубаторі на землі з’явилося перше перепеленя — «дублер» космічного. А на орбіті космонавт Анатолій Соловйов тримав на долоні смугасте, жовто-чорне пташеня. Перепеленя моргало очима від яскравого освітлення, крутило головою, дзьобало із трубочки корм, закидало голову і проковтувало його. Але у малюків не було захватної дії кігтів ніг і жити їм у клітках-камерах було дуже важко. Весь час вони різко відштовхувалися від підлоги ногами й злітали до стелі. Чомусь у підлозі кліток не спрацював відсмоктувальний вакуумний механізм і пташенята не могли утримуватися на підлозі.

Сьогодні процес розвитку ембріону у земних умовах зрозуміліший. Але добре відомо, що саме яйце не байдуже до сили тяжіння. Наприклад, перший його поділ відбувається суворо у вертикальних і горизонтальних площинах. А що буде в умовах невагомості, де немає ні низу, ні верху?

І все ж таки головне зрозуміло — невагомість суттєво не вплинула на розвиток організму в космосі. Тому сьогодні вчені планують нові складніші досліди. Наприклад, вивести на орбіту перепелиць, добути від них яйця, а потім і друге покоління «космічної» породи перепелиць.

За рік ці птахи дають п’ять поколінь, що скорочує строки досліджень і знижує їхню вартість. Є цікаві висновки вчених, які свідчать, що яйця перепелиць сприяють виведенню із організму людини радіонуклідів. У сирому жовтку перепелячих яєць міститься фтор. Учений Книжников (Інститут біофізики Росії) довів, що фтор знижує наявність радіоактивного стронцію в організмі людини. Відкриття Книжникова занесено до державного реєстру відкриттів колишнього СРСР ще у 1966 році. Це відкриття сформульоване так: Встановлено невідому раніше властивість фтору у кількостях, безпечних для людини, знижувати в організмі нагромадження радіоактивного стронцію».

Але під час Чорнобильської трагедії на АЕС ніхто із науковців та медиків навіть не згадав про це відкриття.

Після трагедії Хіросіми та Нагасакі японські вчені вперше у світі дійшли висновку, що перепелячі яйця є допоміжним засобом захисту організму людини від радіоактивного ураження. В Україні, хоч і запізно, почали використовувати перепелячі яйця у харчуванні дітей, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. За три місяці безперервного споживання перепелячих яєць у дітей значно поліпшилося самопочуття, нормалізувалися показники крові.

У жовтках перепелячих яєць лецитин міститься разом з холестерином у співвідношенні 5:1. Така доза поліпшує обмін холестерину в організмі людини і перешкоджає розвитку атеросклерозу. Ось чому перепелячі яйця необхідно вживати і літнім людям.

Завдяки збалансованому мінерально-вітамінному складу, за систематичного вживання таких яєць стимулюється гемопоез (розвиток і дозрівання крові), тонізується імунний стан організму людини. Наявність у білках овомукоїду зумовлює антиалергійну дію цього продукту. Із перепелячих яєць виготовляється лікарський препарат антиалергійної дії — овомукоїдний екстракт.

Яйця багаті на амінокислоти. Амінокислота тирозин бере участь у пігментному обміні та зумовлює здоровий колір шкіри в людини, яка вживала перепелячі яйця.

Дослідженнями вчених встановлено, що перепелячі яйця мають надзвичайно високу активність ферментів антиоксидного захисту білкової оболонки.
Так, активність ферменту каталази, який захищає клітини від пероксидатної дії перекису водню, у перепелячих яйцях у 26 разів вища, ніж у курячих. Активність ферменту глутатіонпероксидази, що забезпечує захист біологічних систем організму від агресивної дії пероксидних органічних сполук — вища у два рази, ніж у курячих.

Виявлено також позитивну дію спожитих перепелячих яєць на потенцію у чоловіків.

Нині яйця та м’ясо перепілок користуються великим попитом у Японії, Англії, Америці та інших європейських і азійських країнах.
Так, у Японії, яка виробляє близько двох мільйонів перепелячих яєць щоденно, їх обов’язково віддають для харчування дітей дошкільного та шкільного віку.

В Україні, в умовах складної економічної ситуації, практично немає великих птахопідприємств, де б вирощували перепелів. Є проблеми із збутом перепелячої продукції, — адже вона дорога, а люди не поінформовані про її біологічну цінність. Однак, у багатьох регіонах України перепелів розводять приватні власники присадибних господарств та комерційні структури. Вони йдуть на ризик, щоб освоїти нову галузь та збут перепелячої продукції на споживчому ринку.

Така цікавість до розведення перепелів проявляється не випадково. Яйця цієї птиці за наявністю у них деяких поживних речовин переважають курячі.
Одне перепеляче яйце містите 158 ккал енергії, 74,6% води, 25,4% сухої речовини. А в п’яти перепелячих яйцях, що дорівнюють вазі одного курячого яйця, міститься у 5 разів більше фосфору, у 7,5 раза — заліза, у 6 разів — вітаміну В1, у 15 разів — вітаміну В12, значно більше вітаміну А, нікотинової кислоти, міді, кобальту, незамінних амінокислот. Співвідношення окремих часток у перепелячому яйці становить: жовток — 32,8%, білок — 60%, шкаралупа — 7,2%.

Маса яйця становить 8% від маси тіла, тоді як у курей цей показник становить 3,8%, індички — 1%.

Одне яйце перепілки за масою становить приблизно 1 /15 живої маси птиці, тим часом як у курки це співвідношення дорівнює лише 1/30. Перепілка масою 125 г, несучістю 250 яєць на рік і за середньої маси яйця 10 г за рік дає 2,5 кг яєчної маси, що у 20 разів більше за масу птиці, а у високопродуктивної курки — тільки у 8 разів.

Перепелячі яйця довго зберігаються за кімнатної температури. Тільки дещо всихають, але не псуються, бо в них не розвиваються мікроорганізми. За дослідженнями японських учених, яйцями та м’ясом перепілок лікують атеросклероз, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, бронхіальну астму, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, недокрів’я, розлади нервової системи.

М’ясо перепелів за складом також відрізняється від м’яса іншої птиці малим вмістом жиру.

Згідно з даними Інституту харчування НАН України, добова потреба в яєчній масі на одну людину становить 37 г. виходячи з цього, сім’ї із чотирьох осіб для споживання необхідно на день 15 перепелячих яєць. Щоб мати таку кількість яєць, необхідно тримати 20 перепелиць. Щоденна потреба в кормах для такої їхньої кількості — 500-600 г.

Із власного досвіду знаю, що за гіпертонічної хвороби другої стадії перепелячі яйця необхідно споживати вранці натщесерце сирими. Для смаку можна додати в склянку з яйцями вишневий сік, апельсиновий, яблучний чи лимонний (50 г), 2 чайні ложки меду. Все це перемішують до утворення коктейлю. Перші 3 дні вживаємо по 3 яєць щоденно, тоді п’ємо коктейль із 5 яєць. На курс лікування необхідно 100 перепелячих яєць. Цього, зазвичай, буває достатньо для високого лікувального ефекту.

Вже через два тижні після вживання такого коктейлю зникає головний біль, болі в ділянці серця, знижується тиск крові, поліпшується життєвий тонус і загальне самопочуття.

Для лікування бронхіальної астми, цукрового діабету, туберкульозу і недокрів’я курс лікування треба довести до вживання 240 яєць.

За хронічного холециститу після двомісячного вживання перепелячих яєць у хворих поліпшується загальний стан, самопочуття, зникає постійна гіркота в роті, відрижка, біль у правому підребер’ї. Яйця вживають вранці натщесерце за 20 хв. до їди.

Благотворно діють перепелині яйця на центральну нервову та серцево-судинну систему, обмін речовин. Вони стимулюють кровотворення, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту. Перепелячі яйця повністю засвоюються в організмі людини (97%). Сирий білок яєць можна вживати від отруєнь. Жовток діє жовчогінно.

Білок перепелячих яєць засвоюється організмом людини повільніше, бо до його складу входить речовина антитриптаза, яка знижує активність перетравного ферменту-трипсину. Його властивість використовують для зниження виділення ферменту підшлункової залози за виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Засвоєння вітамінів та мінеральних речовин, які є у перепелячих яйцях, високе порівняно з іншими харчовими продуктами.

Наявність у перепелячих яйцях сіркувмісних амінокислот і лецитину сприятливо діє на нервову систему.

Використовують перепелячі яйця сирими, вареними, копченими, маринованими, а також у вигляді коктейлів і омлетів.

Отже, перепелячі яйця та м’ясо — білковий повноцінний лікувальний і дієтичний продукт харчування.

Однак, лікування перепелячими яйцями — це не панацея від усіх хвороб, а лише додатковий чиннику комплексній терапії. Необхідний нагляд і контроль лікаря. Перепелячі яйця та м’ясо доповнять меню дієтичного й лікувального харчування у дитячих садках, шкільних закладах, лікувальних установах для дітей, у санаторіях, будинках відпочинку.

Із досвіду нашої сім’ї скажу: було, коли діти йдуть до школи, ми їм у ранець клали по 4-5 перепелячих яєць на обід. І росли діти здоровими, упродовж майже п’яти років не хворіли.

Особливо ж корисні перепелячі яйця дітям України, які обділені долею через наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.

Це питання повинно вирішуватися на рівні держави. Так, як у Японії, де вживання перепелячих яєць дітьми дошкільного та шкільного віку обов’язкове.

Тож утримуймо, вирощуймо перепелів, споживаймо їхні яйця та їхнє м’ясо, і нам, українцям, здоров’я прибуде.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply