Як створити необхідний мікроклімат у пташнику

Мікроклімат у приміщенні — це умови в курнику, найважливіші з яких: рівномірна температура, достатній доступ повітря, відносна вологість його і достатнє освітлення.

Температура

Несучість та витрата кормів залежать від температури. Оптимальна температура для несучок — 15-20 °С. За зниження температури збільшується витрата кормів, тому що тварини компенсують втрату тепла вживанням великої кількості корму. Від занадто високої температури знижується апетит, може зупинитися процес кладки яєць, наслідком можуть бути також дуже тонкошкірі яйця.

Провітрювання

Вирівнювання температури в маленьких приміщеннях досягається за допомогою вентиляційної системи. В холодні дні можна відімкнути вентилятор або увімкнути на дуже малий хід. Влітку він повинен пропустити через приміщення велику кількість повітря, і в такий спосіб забезпечується необхідна температура. Підвищена швидкість руху повітря призводить за високої температури до такого ж гарного самопочуття птахів, як і невелика швидкість руху повітря за низької температури. Нормальна швидкість руху повітря поруч із птахами становить 0,2 м/с, і не більше.

Влітку у надмірну спеку поблизу дорослих птахів швидкість руху повітря може сягати 0,6 м/с. Надходження й вихід повітря забезпечує його оновлення. Використане вологе повітря видаляють, а багате киснем свіже повітря має надходити до приміщення. Для здоров’я і належної несучості птахів це має першочергове значення.

Природна вентиляція через вікно й щілини — звичайно, найдешевша. Однак, через її залежність від погоди зовні застосування її умовне. За нинішніми мірками вона недостатня. У таких випадках необхідно придбати керовану систему вентиляції. Існує вентиляція з високим та низьким і середнім тиском. Для приміщення шириною 6-8 м найпридатніша поперечна вентиляція. Вентилятори розташовані на зовнішній стіні, тоді як свіже повітря надходить через отвори в протилежній стіні (вентиляція малим тиском). Відтак повітря перетинає приміщення упоперек. Щоб забезпечити дієву вентиляцію, необхідно врахувати величину приміщення і поголів’я. Максимально необхідна кількість повітря, яка очікується влітку, становить 8-10 м2 на одного птаха за годину.

Вологість

З повітрям із приміщення видаляється пил, запахи й водяна пара. Відносна вологість у пташнику має становити 65-70%. Коли поголів’я дуже велике, збільшується вологість у приміщенні, якщо вентиляція недостатня.

Освітлення

Для належної несучості необхідна певна кількість світла. Тому несучість регулюється освітленістю. Потреба у світлі частково компенсується денним світлом у курниках, а штучним освітленням продовжують світловий день відповідно до календарної дати.
Існують різні програми з невеликою різницею у виконанні, але всі вони переслідують ту саму мету. Спільне те, що вони враховують необхідність подовження світлового дня з віком тварин.

Курник має бути освітлений рівномірно, особливо там, де розташовані сідала, а також пристосування для корму й питва. До того ж краще вмикати кілька ламп, ніж одну такої самої потужності. Розраховується необхідне освітлення за нормою 2 Вт на 1 м2.

Найкраще освітлення — сонячне, тому що воно особливо корисне нашим птахам. Для цього вікна курника мають виходити, за можливості, на південний схід. їхня величина має бути такою, щоб не залишалося темних місць у приміщенні. Це положення важливе, тому що до темних кутків не потрапляють промені сонця, які убивають бактерії, а саме там кури воліють відкладати яйця. Основне правило таке: площа вікна має становити близько третини площі підлоги.

Поряд з величиною площі вікна неабияке значену має форма приміщення та напрямок світла. Квадратна форма потребує менших вікон, ніж прямокутна, щоб освітити задню частину приміщення. За висоти стін 2,40 м глибина приміщення становить близько 4 м. Щоб забезпечити передню частину достатньою кількістю сонячних променів, потрібно побудувати парапет висотою 40 см так, щоб верхній край вікна за висоти 1,5 м був на відстані 2 м.

Можна використовувати звичайне скло, тоді для утеплення в холодну пору року слід передбачати фрамуги. Звичайно, вигідніші та практичніші, комфортабельні, але відповідно й дорожчі ізольовані склорами, які мають додатковий утеплювальний шар. Третій варіант — друга засклена рама.

У маленьких курниках, де немає дорогих систем вентиляції , вікна потрібно обладнати так, щоб їх можна було відчиняти. Виправдала себе фрамуга у верхній третині вікна. Радимо зсередини вставити на все вікно дротову раму, щоб кури не бруднили парапет і не тікали через відчинену фрамугу.

Гуси й качки не мають потреби у штучному освітленні.

Галина Коваленко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply