Чому кури несуть безшкаралупні яйця — «виливки»

Крім природних (правильних) яєць за своєю формою, величною та якістю, кури можуть нести й неприродні (неправильні) патологічні яйця. Причини такого явища частіше всього виникають за неправильного утримання та годівлі птиці.

Утримання птиці без вигулу, особливо на початку весни, коли птиця не має можливості бувати на сонці, а також за недостатньої кількості кальцію і вітаміну D в кормі зумовлює кладку безшкаралупних м’яких яєць — «виливок».

Надмірна годівля та ожиріння курей-несучок — одна з причин отримання безшкаралупних яєць. Від ожиріння м’язи яйцепроводу послаблюють свою діяльність і, формуючись, яйце швидко проходить через нього так, що вапняна шкаралупа не встигає утворюватися і яйце виходить лише у м’якій оболонці.

Поява безшкаралупних яєць (до 40%) частіше пов’язана не із нестачею кальцію, а з неможливістю організму несучки переводити кальцій із крові у шкаралупу в місці її утворення. Причинами є, перш за все, захворювання яйцепроводу, а також наявність у кормі отрут. Зауважимо, що наявність у кормі елементу літію (3 г на 100 кг) повністю паралізує процес утворення кальцію для утворення шкаралупи, внаслідок чого кури «ллють» яйця без шкаралупи.

Знесені яйця із тонкою шкаралупою або й зовсім без неї — не рідкісне явище. Шкаралупа яйця складається з 9% неорганічних сполук, 3,3 білка, 11,1% води. З-поміж неорганічних сполук у ній найбільше вуглекислого кальцію (98,43%).

Встановлено, що для утворення одного яйця курка-несучка витрачає за добу 2,2 г кальцію. Крім цього, 1 г кальцію вона витрачає на інші фізіологічні процеси щодня. Якщо врахувати, що кальцій засвоюється організмом курки тільки на 50%, то за добу вона повинна отримувати з кормом 4 г кальцію.

Доведено, що 70% кальцію надходить до шкаралупи із корму й тільки 30% — із кісткового депо птиці. Зміна товщини шкаралупи і рівня кальцію у кормі — взаємопов’язані. Дієво згодовувати птиці збагачені кальцієм корми у вечірні години, оскільки тільки тоді кальцій використовується для утворення шкаралупи.

Джерелом збагачення раціону птиці кальцієм є кормовий вапняк, кормовий черепашник, крейда, кісткове борошно. Потребу у вітаміні 0 в раціоні поповнюють за рахунок риб’ячого жиру або препарату вітаміну D.

Щоб запобігти ожирінню несучок, їм необхідно згодовувати овес, висівки, кормові буряки, трав’яне борошно.

Занепокоєння з-поміж птиці — одне із негативних явищ для и здоров я. Пригнічення птиці виникає в умовах дії на неї зовнішнього середовища (шум, різке освітлення). Птиця збуджується, насторожується, у неї зникає апетит, з’являється пронос.

Стреси погіршують якість шкаралупи. Якщо вони виникають у вранішні години, то призводять до передчасного знесення яйця із несформованою шкаралупою. Основну кількість яєць з м’якою шкаралупою (80%) кури відкладають із 7 до 21 години.

Якщо взяти курку та опустити її спочатку в холодну воду по шию, а тоді у теплу, то після обсихання вона нестиме яйця без шкаралупи.

Чинники годівлі, які впливають на якість шкаралупи

Чинники, які поліпшують якість шкаралупи:

  • Збільшення рівня кальцію до 3,7-4,0 г на голову за добу.
  • Збагачення кормо-суміші мікроелементами.
  • Добавка до раціону препарату вітаміну D.
  • Добавка до раціону вітаміну С, особливо у жарку пору року.
  • Добавка до корму високоякісного трав’яного борошна.
  • Поліпшення амінокислотного складу корму.

Чинники, які погіршують якість шкаралупи:

  • Різкі перепади кількості кальцію у кормі (понад 4,6 г на гол.).
  • Недоброякісне джерело кальцію (із вмістом нижче 30% кальцію).
  • У раціоні більше норми фосфору (понад 0,8%).
  • Більше норми магнію у раціоні (понад 1,3%).
  • У раціоні більше норми жиру, збільшене енергопротеїнове співвідношення.
  • Згодовування антибіотиків (сульфаніламідних препаратів).
  • Наявність у кормі отрут.
  • Пізнє переведення молодняка на раціон дорослих курей.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply