Головне в вирощуванні фазанів – задоволення від спілкування з ними


Про цих птахів написано небагато та й те, що написано, здебільшого, на нашу думку, перекручене до невпізнанності. Дехто не тільки плутає види, але й у більшості випадків мало розуміє, про що саме йде мова. Насамперед під словом фазан розуміють фазана мисливського, який і чистим видом не є, а лише гібридною формою декількох видів звичайних фазанів.

Нам же хотілося б поділитися бодай короткими відомостями про декоративних фазанів, хоча поняття декоративності щодо них можна застосувати лише частково.

Перші фазани з’явилися у нашому господарстві близько двадцяти років тому. Це була пара золотистих фазанів і пара сріблястих — мисливські фазани у нас тоді вже були. Скільки радості та відчуття якогось дива вони принесли тоді у нашій родині! В ті роки нам ще мало вірилося в те, що дві пари цих дивних птахів невдовзі переростуть у наше захоплення, а захоплення у дещо більше, й воно стане часткою нашого життя.

У людей, зрозуміло, різні смаки: хтось розводить голубів, і немає для них кращих птахів, хтось — павуків, і також повністю захоплений ними. І ті, й інші мають рацію. Для нас же з дружиною таким захопленням та радістю стали фазани. Й ось уже майже неможливо уявити ранок без «співу» павича. І даремно кажуть, що він нестерпний — то неправда, куряче сокотання набагато нестерпніше.


Так воно вже є у природі: співають тільки солов’ї, отож справа лише в наших смаках та звичках. Щось не подобатися у цих птахах може лише тим, хто ніколи їх не утримував. І навряд чи знайдеться ще якийсь вид птахів, котрі можуть змагатися з фазанами у розмаїтті та різнобарвності їхніх кольорів і яких можна утримувати увесь рік у садовій вольєрі.

На даний час у нашому господарстві утримуються золотисті фазани, які мають кілька мутацій: жовто-золотисті, коричнево-золотисті та золотисто-темногруді й діамантові фазани: срібні; королівські, що є природною мутацією колхідських фазанів; фазани Свайно, Елліота, Х’юма, Мікадо; сині та коричневі вухаті фазани; білі, чорноплечі та звичайні павичі; чубаті й чорні цесарки; червоні мускусні качки; качки каролінські та мандаринки; холмогорські гуси; індики та кури бентамки. Тримати навіть по парі усіх цих птахів — не так уже й мало: потрібно за кожним доглянути, нічого не залишити без уваги.

Але цей догляд не обтяжує, а навпаки — приносить задоволення й радість, і навіть деякий фінансовий прибуток. Безумовно, ця робота не така вже й легка, але задоволення невимовне, коли ви самі розводите цих дивних птахів і створюєте необхідні умови для їхнього утримання.

Так, у нашому господарстві птахів багато. Є поміж них дуже рідкісні, просто рідкісні й не дуже, та особливою любов’ю користуються одні з «найдешевших», але разом із тим і найкращих, це — комірцеві фазани, що об’єднують лише два види: золотистих та діамантових фазанів. Їхня вартість зростає залежно від їхньої рідкісності, оскільки фазани є чисто колекційними птахами, а бізнес та колекціонування завжди йдуть поруч.

До речі, саме тому й недоречні тут питання про кілограми м’яса та десятки яєць, бо ж для тих, хто їх розводить, навіть одне плідне яйце якогось рідкісного виду може мати надто велику вартість, аж до статусу «не продається».

Комірцеві фазани не лише із найкращих: вони одні з найпростіших у розведенні. Ці птахи майже не бояться своїх господарів, не ховаються по темних закутках вольєри. Вони чудово почуваються й у невеликих приміщеннях, не надто розбірливі та примхливі у догляді та годівлі. Навіть новачки можуть розвести їх без особливих зусиль.

Тож комірцеві фазани не крикливі, токують протягом усього дня, але вельми приємно хоча б тому, що більшість їх токують рано вранці, коли всі ще сплять. Саме під час току фазан особливо гарний.

Комірцеві фазани порівняно рідко хворіють, вони добре адаптовані до наших умов. Ми дали би їм ще одне означення: сімейна птиця, бо ж навряд чи знайдеться хоча б один член родини, який їх не полюбить. Варто поглянути на очі дитини, котра спостерігає за «жолотешеньким», яка вона задоволена!

Що ж до таємниць утримування та розведення, то, враховуючи власний досвід, хотілося б сказати наступне: фазани — птахи дикі, з величезним розмаїттям видів та форм, а тому немає і не може бути будь-яких єдиних правил утримування й розведення. Тут «правильно» те, що дає позитивний результат. Тим більше, немає і не може бути будь-яких єдиних правил для усіх видів птахів, які навіть у наукових закладах недостатньо вивчені. Тому в кожного, хто їх розводить, свої таємниці, свої надбання.

Початківцям хотілося б дати найдієвішу пораду: просіть у господаря, в якого купуєте птахів, їхню супровідну (довідку про птахів і їхнє утримання та розведення), і хоч зрідка з ним радьтеся. Ви нічого не втратите, а лише здобудете.

Наприклад, ми не тільки ніколи й нікому не відмовили у консультаціях щодо запитань наших покупців, але й завжди пропонували допомогу. На жаль, не всі люди користуються подібними порадами, покладаються на те, що з часом самі набудуть уміння та досвіду. А тут треба добре знати, що корисніше перейняти досвід тих, у кого придбали птахів.

Й останнє. Справді, важко відшукати на нашій землі інше живе створіння, здатне прикрасити та оживити будь-який куточок нашої садиби за будь-якого достатку, наповнити його барвами та дивним світлом.

Андрій Ключко, Тетяна Ключко, Хмельницька обл.




Поділитись своєю думкою