Старт для улюблених сортів перцю

Перець — один з головних овочів, оскільки він є лідером щодо вмісту вітаміну С, основного захисника імунної системи організму.

Багато вчених вважають, що стручки перцю завдяки високому вмісту антиоксидантів збільшують тривалість життя. Найважливіший з біологічно активних речовин перцю — капсаїцин перешкоджає утворенню згустків, розріджує кров і вона швидше рухається по венах на всіх ділянках тіла, рятуючи наш організм від таких симптомів, як холодні руки й ноги, запаморочення, слабкість тощо. Крім того, капсаїцин попереджає мігрені.

У перці (особливо червоному й жовтому) багато рослинного пігменту каротину (провітаміну А), який захищає слизові оболонки, поліпшує й підтримує зір та життєздатність клітин. Перець містить значну кількість мікроелемента цинку, важливого для сполучної тканини організму, статевої активності, вироблення гормонів і для повноцінного функціонування головного мозку, а також кремнію, необхідного для нормального стану нігтів та сальних залоз.

Отож, хто скаржиться на погане самопочуття, заощадять час і гроші на лікаря, якщо постараються до щоденного раціону вводити хоча б небагато перцю. Як відомо, максимальну користь для здоров’я можна одержати використовуючи свіжі плоди. Але перець ідеально підходить і для переробки: консервування, сушіння та заморожування, причому дедалі більшого визнання набувають два останні способи, за яких вітаміни зберігаються повністю Споживачі віддають перевагу товстостінним соковитим, з яскравим забарвленням і чудовим смаком плодам перцю. Вибір вдалого сорту при цьому відіграє вирішальну роль.

Сорти від Сенкевичів толерантні й здатні зав’язувати до 15 і більше плодів на кущі масою 300 г кожний, а Червоний гігант — до 1000 г. При цьому урожайність прирівнюється до заморських гібридів, а якість продукції значно вища, до того ж не потрібні хімічні обробки, продукція екологічно чиста.

Напрочуд корисні, смачні й гарні на вид плоди солодкого перцю, проте рослини примхливі при вирощуванні, а догляд за ними потребує особливих навичок. Тому городники, що впровадили на своїх ділянках ди-во-сорти, засипали нас листами з проханням розповісти про особливості їхнього вирощування.

Оскільки перець — теплолюбна культура з тривалим вегетаційним періодом, у нашій зоні його вирощують переважно розсадним способом. Підготовка насіння до сівби і рослини в розсадний період потребують особливо уважного й дбайливого ставлення.

Підготовка та сівба насіння

Оскільки насіння в перцю сходить погано, воно потребує ретельної підготовки до висіву: прогрівання, протруєння, барботування, обробка стимуляторами, пророщення й загартування.

Строки сівби залежать від скоростиглості сорту, а також від строків висаджування розсади у ґрунт. Якщо ми плануємо висаджувати перець під плівкове накриття (на початку квітня), на розсаду його сіють на початку лютого. Є городники, які висівають перець на розсаду в січні, а в теплицю на біопаливі висаджують на початку травня. При цьому у багатьох рослин вже є зав’язі. Ці зав’язі не відпадуть, якщо в рослини грудка землі відповідає віку розсади.

Насіння можна посіяти з початку березня, бажано відразу в окремий горщечок діаметром 10-12 см, тому що перець краще розвивається без пікірування. Але тим, у кого холодна квартира, краще сіяти з пікіруван-нямлому що ґрунт може закисати, до того ж важко регулювати полив. Глибина висіву 0,5-1 см. Ґрунт зверху трохи ущільнюють.

Якщо висіяти глибше, сходи бувають слабкими. а коли мілкіше — пересихають. Посіви поливають теплою водою, накривають горщечки поліетиленом або склом і ставлять у приміщенні з температурою 25-28. Ємкості можна поставити у ванну кімнату, де сходи з’являться через 2-3 дні. На батарею ставити не треба, бо рослини можуть перегрітися, а корінці пересохнуть. Досвідчені дачники залишають тільки ті рослини, які з’явилися не пізніш, ніж через 7 днів.

Як тільки-но з’являться сходи (близько 90 %), ящик поміщають на добре освітлене місце. Температурний режим знижують до +15+16°С на 1-2 дні або +18°С на 5-6 днів, тобто здійснюють загартування. Потім сходам створюють оптимальну температуру: +23+25° вдень і +18+20° вночі, у хмарні дні +20+22°С. Тривалість світлового дня має становити 12-13 год. У лютому доводиться додатково досвічувати посіви лампами денного світла, розмістивши їх на висоті 40-50 см від сходів. Коли тривалість дня почне перевищувати 12 годин, можна зробити чохли з темного паперу або чорної плівки й накривати ними ящики з розсадою о 7 або 8 год. вечора, а вранці знову відкривати. За тривалості світлового дня понад 12 годин бутони утворяться на кілька тижнів пізніше.

З метою профілактики ураження розсади чорною ніжкою слід:

  • не перезволожувати ґрунт;
  • проводити підгортання розсади вже на 4-й день за висоти рослин 1-2 см;
  • посипати міжряддя попелом (шар 3-5 мм);
  • поливати сходи теплою (30°С) сніговою або дощовою водою тільки по міжряддях, не частіше одного разу у 6-7 днів, потім, в міру росту — через 3-4 дні.

Підживлення розсади проводять кожні 10 днів пташиним послідом (1:20) або комплексним добривом, поєднуючи його з поливом. Застосувавши ці прийоми, одержимо якісну розсаду улюблених сортів перцю у віці 60-70 днів. Це надійний старт для подальшого росту й розвитку рослин.

Олена Лазарева, кандидат сільськогосподарських наук

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply