Еліксир вічної молодості – морква

Стародавні цілителі, не знаючи ще нічого про вітаміни, призначали хворим як ефективний засіб від більшості захворювань масло, «підфарбоване морквою» (соком). Нині фахівці з лікування соком пропонують рецепти, до складу яких входить сік цього овочу, від 154 хвороб. А ще моркву вважають справжнім еліксиром вічної молодості. І ті, хто шукали такий еліксир, вважали, що на 90% він мав складатися з морквяного соку.

Та все ж найголовніше в моркві — каротин, за вмістом якого вона не знає собі рівних серед інших овочів, поступаючись хіба що перцю. З ним пов’язані загальнозміцнюючі особливості впливу моркви на організм та захист його від різних інфекційних захворювань, поліпшення зору та добрий ріст дітей, а за деякими даними — підвищення стійкості до злоякісних пухлин. Лікарі переконані, що морква може бути дуже корисною при хворобах серця, гіпертонії, захворюваннях жовчовивідної системи та нирок. Адже цей коренеплід надзвичайно багатий на солі калію і після його вживання спостерігається послаблюючий, жовчогінний та сечогінний ефекти.

Регулярне вживання моркви поверне цікавість до інтимного життя

Ще про одну не менш важливу властивість моркви писав Авіценна, називаючи її ліками для тих, «хто втратив цікавість до інтимного життя». Він нагадував, що не слід забувати про те, що ніч дана для кохання. На жаль, чимало з нас у повсякденних турботах інколи про це забуває.

Лікуємося морквою

  • За недокрів’я, загального знесилення, статевого безсилля, катарів верхніх дихальних шляхів, пневмонії, задухи, застуд рекомендують пити сік моркви з медом (1:1).
  • Для посилення роботи шлунково-кишкового тракту та доброго засвоєння їжі слід пити свіжий сік моркви за З0 хвилин до їди.
  • При запорах і геморої 150-200 г соку з м’якушем приймають натщесерце. Маленьким дітям при закрепах дають по 1 столовій ложці вранці та ввечері.
    За каменів у нирках і сечовому міхурі 2-3 столові ложки насіння моркви залити 2 склянками окропу, настояти протягом двох годин, на ніч поставити у духовку. Процідити й приймати по чверті склянки тричі на день.
  • За нирковокам’яної хвороби, а також як проносне й вітрогінне змолоти насіння моркви в порошок і приймати його по 1 г тричі на день.
  • При авітамінозах, сечокам’яній хворобі, хронічному холециститі, га стритах зі зниженою кислотністю шлункового соку , поліартритах обмінного характеру, бронхітах, ларингітах, нефритах, а також для полоскання рота й горла при стоматитах і запальних процесах слід пити морквяний сік по 0,5 склянки тричі на день.
  • За сечокам’яної хвороби, стенокардії та ниркових кольок (спазмолітична дія) 2 столові ложки насіння моркви залити склянкою окропу , настояти протягом ночі. Вранці прокип’ятити 3 хвилини, охолодити, процідити й пити теплим по одній склянці тричі на день до їди.
  • До обморожених ділянок шкіри, опіків, виразок, гнійних ран прикладають кашку з натертої моркви.
  • При лікуванні бронхітів і ларингітів слід змішати 250 г морквяного соку з 2 столовими ложками меду. Приймати по 1 столовій ложці через 2-3 години 4-5 разів на день.
  • За слабкості у м’язах, застуд, відставанні у розвитку, дитячому паралічі (ДЦП) терта морква дуже корисна дітям — по 50-100 г тричі на день.
  • Від поліартриту відвар бадилля моркви прикладають зовнішньо у вигляді компресів на хворі місця, а потім добре їх утеплюють. У цьому випадку можна також застосовувати компрес із тертої моркви з цибулею.
  • Для лікування геморою народні цілителі рекомендують приймати чай із морк-вяного бадилля, яке заварюють як звичайну заварку , -по 1 склянці 3-4 рази на день.

Протипоказання вживання моркви

Морква протипоказана при загостренні виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки, запаленнях товстого й тонкого кишківника, підвищеній кислотності шлункового соку, діарейному синдромі, гострому коліт та ентериті, проносі, фосфатурії, гіпервітамінозі А, цукровому діабеті (особливо високоцукристі сорти), пониженій функції щитоподібної залози.

Також обережно слід вживати моркву в другій половині вагітності, бо вона може спричинити посилену перистальтику кишківника, що небажано.

Слід враховувати, що в сирому вигляді морква перетравлюється важко, викликає газоутворення. Тому лікуватися краще соком цього овочу.

До речі, показником надлишку нітратів у моркві є білувата серцевина. Тож під час заготівлі коренеплодів на зиму слід перевірити їх, зрізавши у кількох морквин по 2 см з обох кінців, а би побачити серцевину. Готуючи страви, білувату серцевину краще видаляти. Не варто також вживати коренеплоди зеленого кольору. Верхні частини коренеплодів, що знаходяться над поверхнею землі і мають зелений колір, негативно впливають на діяльність серця.

Маски з моркви

Сучасна косметика просто не може обійтися без моркви, яку вважають еліксиром здоров’я й краси. Морквяні маски живлять і розгладжують шкіру, допомагають позбутися пігментації. Крім того, морква багата на вітаміни. різні кислоти, олії. Маски з тертої моркви й моркви з жовтком добре підходять для сухої шкіри, а маска з моркви, картоплі й жовтків — для жирної.

Маски з моркви

  • Зволожуюча й поживна маска: 2 столові ложки морквяного соку, 1 столову ложку маслинової олії, стільки ж сметани, 1 яєчний жовток і 2 столові ложки вівсяного борошна ретельно перемішати, розтерти й нанесли отриману суміш на шкіру. Через 15-20 хвилин змити теплою водою або пивом.
  • Якщо шкіра обличчя обгоріла на сонці, допоможе терта морква, яку слід нанести рівним шаром на 20 хвилин. Можна додати 1 столову ложку молока. Також можна легенько протерти обличчя морквяним соком. Але робити це слід обережно — якщо шкіра світла, сік моркви може злегка її забарвити.
  • Для надання приємного відтінку легкої засмаги занадто блідій шкірі тричі в тиждень вранці та ввечері слід прикладати до обличчя терту моркву в марлі.
  • За зів’ялої та блідої шкіри змішати рівну кількість тертої моркви й тертого яблука й нанести рівним шаром на обличчя на 15 хвилин. Змити прохолодною водою.
  • За сухої шкіри 2 столові ложки морквяного соку змітати з 1 чайною ложкою вершків та 1 столовою ложкою сиру. Нанести отриману масу на обличчя. Через 15 хвилин змити теплою водою. Якщо ж шкіра дуже лущиться, маску варто потримати З0 хвилин.
  • За жирної шкіри до.1 столової ложки тертої морквяної маси додати 1 чайну ложку лимонного соку, 1 яєчний білок і 1 столову ложку крохмалю. Якщо суміш вийшла дуже густа, розбавити її невеликою кількістю кип’яченої води. Накласти маску на обличчя й шию на 15 хвилин, а потім змити прохолодною водою.

Страви з моркви

Страви з моркви

Салат із моркви та зелених помідорів

Для приготування потрібно: 3-4 морквини, 6-7 зелених помідорів, 1 ріпчаста цибулина, 2 столові ложки олії, 4-5 зубчиків часнику, зелень петрушки, чорний мелений перець, сіль.
Свіжу моркву й зелені помідори нарізати кружечками, змішати з подрібненою ріпчастою цибулею. Посолити, поперчити, залити олією й тушкувати 20 хвилин. Потім зняти з вогню й дати охолонути. Додати розтертий часник, подрібнену петрушку й можна подавати до столу.

Морквяні котлети

Для приготування потрібно: 800 г моркви, 60 г вершкового масла, 1 яйце, 0,5 склянки манної крупи, 3/4 склянки молока, 200 г сиру, 0,5 склянки панірувальних сухарів, 1 склянка сметани, сіль.

Обчищену моркву нашаткувати соломкою а бо натерти на великій тертушці. Скласти в каструлю, влити молоко, додати масло й під кришкою на слабкому вогні тушкувати до напівготовності. У цю ж каструлю, помішуючи моркву, всипати манну крупу й довести масу до готовності. Потім охолодити її до 60 °С, додати яйце, протертий сир, заправити цукром і перемішати. З отриманої маси сформувати котлети, обваляти їх у сухарях і присмажити на розігрітій сковороді з вершковим маслом. Готові котлети викласти на блюдо. Окремо подати сметану.

Сушена морква (заготовки на зиму)

Свіжі незіпсовані коренеплоди моркви промити, обчистити й порізати на кубики а бо кружечки. Покласти моркву в окріп і варити до 5 хвилин, процідити й дати добре обсохнути. Присушити 10-15 хвилин у духовці, а потім досушити на повітрі.
Щиро зичимо вам здоров’я!

О. Кисленко

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply