Добрива для осені, якими потрібно запастися вже зараз

Осінь — важлива пора для підгодівлі рослин. У цей час вносять добрива під перекопування спорожнілих грядок. Також в цей час підгодовують рослини, прискорюючи визрівання пагонів, дозрівання плодів і покращуючи підготовку рослин до зими. Тільки для осіннього внесення підійдуть не всі добрива. У нашій статті ми розповімо про добрива, які потрібно запасти для осені.

Кінський гній — дуже цінне добриво, особливо для теплиць, а й для городу повноцінної заміни йому немає. Вносять його під зиму, так як полежавши, він розкриє всі свої поживні властивості. Норма внесення невелика, всього 3 кг на 1 м2. Вносять його під усі плодові рослини в саду і на городі. Тільки використовувати його треба на порожній грунт, інакше він спалить все рослини.

Коров’як — поживний і доступний для садівників. Норма витрати: 5-6 кг на 1 м2. Але осіннє внесення для коров’яку — не найкращий підхід, так як за зиму вивітриться відсотків 20-30 поживних речовин. Краще коров’як використовувати для приготування компосту, тоді його можна вносити навіть навесні.

Пташиний послід — це саме концентроване органічне добриво. Ідеально підходить для підгодівлі суниці. Тільки з ним доводиться повозитися, зброджуючи і розбавляючи. Розведеним розчином 1:15 поливають рослини. А під інші культури пташиний послід вносять під перекопування в сухому вигляді. Вносять його раз в три-чотири роки.

Компост розкидають по ділянці саме восени. Вносять його перед перекопуванням грунту, суцільно покриваючи землю. Компост не тільки дає рослинам поживні речовини, але і прискорює отримання врожаю. Так, підживлення компостом ділянки під картоплю, дозволяє зібрати урожай на два тижні раніше.

Попіл — восени використовується на важких глинистих ґрунтах. На інших грунтах восени не використовується, так як калій вимивається талими водами.

Суперфосфат — найкраще добриво для осені. Є кілька видів суперфосфату:

простий суперфосфат (монофосфат) — 40-50 г на 1 м2;
подвійний суперфосфат — 20-30 г на 1 м2;
гранульований суперфосфат — 35-40 г на 1 м2.
Фосфоритове борошно теж вноситься восени. Тільки воно далеко не всім культурам підходить, тому що містить багато кальцію. Зате це натуральне екологічно чисте добриво.

Сечовина — незважаючи на те, що азотні добрива восени вносити не можна, сечовина з їх числа виняток. Справа в тому, що її форма зв’язується ґрунтом і залишається в цілості до весни. Правда це виходить тільки на важких грунтах, на легких краще від її внесення утриматися.

Сірчанокислий калій — найчастіше його застосовують в комплексі з азотними або фосфорними добривами. Зараз його можна застосовувати для підгодівлі смородини, агрусу, малини і суниці.

Хлористий кальцій — за зиму хлор вивітриться або вимиється водою, а кальцій залишиться.

Добриво дуже корисно для більшості культур, особливо яблунь і груш. Вносять його в кількості 20 г на 1 м2.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply