Яблуні: перспективні сорти

Я хочу вам розповісти про найкращі світові сорти яблунь, які користуються великою популярністю в Європі та Америці.

В умовах конкуренції там йде жорсткий відбір за смаком, величиною плодів, зовнішнім виглядом, стійкістю до хвороб, лежкості, щорічності плодоношення, врожайності і т.д. В останні роки ці сорти завоювали популярність і у нас.

Ось деякі з цих сортів: Джоноголд, Мелроуз, Глостер Йорк, Муцу, Айдаред, Ельстар, Юпітер.

Джоноголд

Джоноголд Пізньостиглий сорт яблук. Він отриманий при схрещуванні в 1943 році сортів Джонотан і Голден Делішес на сільсько-господарської станції Женеви штату Нью-Йорк. Популярність цього сорту на європейських ринках пояснюється специфічними особливостями яблук. Дерева сорту Джоноголд помірно потужні, плоди великі, конічної-круглої форми, довжиною 75 мм, шкірка товста, гладка. Фонове забарвлення плодів золотисто-жовте, м’якоть плодів рожево-біла, соковита, зерниста, солодка, ароматна. Плоди придатні для зберігання при 1 градусі близько 6 місяців без ураження гниллю і в’янення.

Юпітер

Новий англійський сорт яблуні. Сорт яблуні Юпітер створений в південно-східній Англії. За результатами сортовипробування він випередив 30 сортів. Плоди дуже великі діаметром 65-85 мм, округлі. Шкірочка гладенька, глянцева, жовто-зелена з оранжево-червоним рум’янцем, м’якоть плодів щільна і соковита.

Мелроуз

Мелроуз Отримано в США від схрещування сортів Джонотан і Ред Делішес. Дерево середньоросле з негустою овальною кроною, не уражується борошнистою росою та паршею. Вступає в плодоношення на 4 рік. Врожайність щорічна і порівняно висока. Плоди великі на карликовій підщепі 270-300 г, плоско-округлі. Основне забарвлення зеленувато-жовте. М’якоть щільна, світло-кремова, з хорошим поєднанням цукру і кислоти. Знімна стиглість настає наприкінці вересня або початку жовтня. Плоди зберігаються до травня-червня. Рекомендується для інтенсивних садів на слаборослих підщепах і для вирощування на присадибних ділянках як дуже цінний сорт пізньо-зимового строку дозрівання.

Мутсу

Мутсу Отриманий від схрещування Голден-Делішес і Індо-Японського сорту. Знімна зрілість настає з 15-20 жовтня. Плоди зберігаються близько 260 днів. Дерево середньоросле, стійкість до хворобах висока. Високоврожайне. Кращі результати дає при щепленні на клонові підщепи. Плоди досить великі 200-280 г, світло-жовті, гарної форми. Дуже гарного смаку. Вважаю, що зі світлих плодів цей сорт найкращий. Рекомендую саме його в кожній присадибній ділянці.

Глостер Йорк

Глостер Йорк Отриманий при схрещуванні Дзвінкового і Річард Делішес. Знімна стиглість настає в першій декаді жовтня. Плоди зберігаються при температурі 1-2 градуси 180 днів. Дерево середньоросле, високоврожайне. Стійко до борошнистої роси та парші. Плоди вагою 150-170 г, відмінного смаку і зовнішнього вигляду. По врожайності — один з найкращих. Плодоношення щорічне.

Айдаред

Айдаред Сорт американської селекції. Отриманий при схрещуванні сортів Волпер і Джонотан в 1935 році в штаті Айдахо. У плодоношення вступає на вегетативній підщепі на 3-4 рік і дає щорічні рясні врожаї. Плоди 130-140 г, шкіра жовтувата з яскравим темно-червоним рум’янцем, з фіолетовим відтінком і восковим нальотом. М’якуш кремово-білий, щільний, соковитий, злегка кислуватий, ароматний, відмінного смаку, плодоношення щорічне і рясне, зберігається до травня-червня.

Ельстар

Ельстар< Дерева середньорослі. Цвітіння пізніше 15 травня, необільне, але відсоток зав’язування плодів дуже високий. Плоди циліндричні. Середня величина 65-75 міліметрів. Відзначено сильний вплив проріджування на величину плодів. Шкірочка тонка, іноді шорстка, жовта, з червоними смужками, що займають 75 відсотків поверхні. Плоди відмінної якості. М’якоть щільна, хрустка, соковита, кисло-солодка з легким ароматом. Лежкість хороша до кінця лютого при +4 градусів. Сорт мало чутливий до ацедіуму і парші.

Отже. Щоб мати у себе хороший урожай кращих смакових якостей, потрібно дотримуватися наступних правил.

Саджанці можна брати в розпліднику, але бажано самому їх викопувати і в цей же день пересаджувати. А саджанці що продаються на ринку з відкритим висушеним корінням і з зів’ялим листям краще не купувати. Вони не приймуться, а якщо і приймуться, то будуть хворіти, і врожаю крупного від них не отримаєш.

Не поспішайте засаджувати сад чим попало. Не поспішаючи обміркуйте, огляньте і виберіть найкращі сорти на найкращих підщепах. Від цього буде залежати ваш урожай.

Колупаєв В.С.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply