Груша. Як виростити плодове дерево в саду

Перш ніж обзавестися грушею, потрібно зрозуміти, що вона любить і чого не любить.

Груша більш вимоглива до освітлення, ніж яблуня. Дорослі дерева не виносять затінення, в густих посадках вони сильно витягуються вгору, і зона плодоношення стає недоступною для збору.

Груша має глибшу кореневу систему в порівнянні з яблунею, тому її потрібно саджати в місцях без близького стояння грунтових вод.

Груша більш теплолюбна, ніж яблуня. Тому під неї вибирають затишне місце. Добре підходять теплі схили, де повітря не застоюється. Низини і замкнуті улоговини, де холоди «застряють» надовго взимку і навесні, непридатні.

Дерева розміщують через 3 м від інших рослин так, щоб високі дерева не затінювали більш низькі.

Не треба ущільнювати молоді груші ягідними кущами: дерева гірше розвиваються, а ягідники гірше плодоносять. Міжряддя молодого саду (до 7 років) можна займати овочами і суницею, але не картоплею.

Пізнається в порівнянні

Груша росте повільно і формує велике, більш довговічне в порівнянні з яблунею дерево. Плодоносить з 5-7-го року після посадки. Для хорошого запилення слід висаджувати не менше двох-трьох одночасно квітучих сортів (або прищеплювати сорт-запильник в крону існуючої груші).

Молоде дерево може страждати від весняних сонячних опіків і морозобоїн, з віком стійкість до несприятливих умов зростає.

Цвіте груша на 5-7 днів раніше яблуні, квітки можуть потрапляти під весняні поворотні заморозки, але вони витримують до -2 ° C без особливих наслідків.

Грунти повинні бути дренованими і родючими. На ділянках з бідною землею попередньо обов’язково вносять органічні добрива під перекопування, на родючих досить додати їх тільки в посадочні ями.

Догляд за грушею

Під кронами грунт краще утримувати під чорним паром (або мульчею). Важливо, щоб мульча не стикалася з корою — це може викликати підпрівання та опіки. При використанні в цій якості тирси в пристовбурні кола додатково вносять азотні добрива (30-40 г / м²). Догляд за молодим садом полягає в розпушуваннях, прополках, поливах, захисту від найбільш небезпечних шкідників і хвороб та формування крони дерева. Рихлити починають з ранньої весни, після кожного поливу або дощу на глибину 10-12 см.

Груші поливають в строго певні терміни (розпускання бруньок, через тиждень після цвітіння, ріст пагонів і налив плодів, листопад) і на всю глибину залягання основної маси коренів (до 70 см) в радіусі до 3 м від стовбура. У серпні та вересні груші не поливають.

Про обрізку груші

Після того як груша доросте до висоти приблизно 3 м, їй не дають рости в висоту за допомогою обрізки. Груші що вже плодоносять щороку проводять санітарну обрізку і слабке проріджування (вирізують пагони що ростуть усередину). Раз на 5-7 років дерево потрібно омолоджувати (видаляти старі гілки або їх частини). Боротися із зайвими пагонами найкраще влітку (вищипуючи або надломлюючи на початку їх росту). У загущених деревах груші вирізують окремі, незручно розташовані, менш продуктивні гілки.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply