Що ефективніше працює в якості мульчі — компост або неперепріла органіка

У деяких листах, які я отримав від читачів-городників, містилося твердження, що мульчувати грядки готовим компостом набагато ефективніше, ніж свіжою, неперепрівшою органікою. Один з авторів стверджував навіть, що мульчування неперепрівшою органікою шкідливо. Давайте розглянемо: чи це так.

Спочатку розглянемо основні функції, які виконує мульча. Під товстим шаром органічної мульчі зберігається вологість, зменшуються перепади температур дня і ночі, поліпшується структура грунту. Створюються найкращі умови для розвитку ґрунтових мікроорганізмів, для яких мульча служить живленням. Під мульчею активізується життєдіяльність земляних черв’яків, в результаті чого грунт стає більш пухким і не закупорюється після дощів і поливу. Під дією мікроорганізмів і хробаків відбувається розкладання неїстівної для рослин органіки на засвоювані мінеральні елементи, з утворенням гумусу. Мульча, прикриваючи поверхню грунту, стримує процес руйнування гумусу під дією сонця. Шар мульчі значно знижує кількість бур’янів на грядках. Завдяки мульчі верхній шар грунту завжди залишається пухким, і його додаткове розпушування після поливу не потрібно. При розкладанні органічної мульчі мікроорганізмами виділяється велика кількість вуглекислого газу, необхідного для фотосинтезу. Свого часу я випробував різні матеріали для мульчування. Був у мене досвід мульчування компостом і перегноєм. Виходячи з цього досвіду, можу сказати наступне.

Для того щоб використовувати компост в якості мульчі, його ще потрібно приготувати. Потрібно зібрати органіку, подрібнити її, скласти в купу, дочекатися, коли органіка перепріє, розтягли на грядки. Це чималі витрати праці, додаткова площа, час. Крім того, при компостуванні кількість органіки зменшується в чотири рази. Значить, якщо цю саму органіку не компостувати, а застосувати в свіжому вигляді, то тією же кількістю органіки можна замульчувати в чотири рази більшу площу. Або зробити шар мульчі більш товстим. Це якраз відповідь тим, хто заявляє, що замульчувати всі грядки їм заважає нестача компосту. Вже тільки ці факти заставляються задуматися про доцільність використання компосту в якості мульчі. Неперепріла органіка здатна виконувати всі функції мульчі, в деяких випадках набагато краще компосту.

Основним аргументом прихильників використанні в якості мульчі компосту є твердження, що компост — готова їжа для рослин. Але як добриво компост, розкладений тонким шаром на поверхні грядки, буде працювати тільки при частих поливах. Точніше, потрібно підтримувати цей шар завжди вологим. Якщо ви не будете цього робити, то цей шар швидко пересихає. Поживні речовини рослинами використовуються тільки в розчинах. Немає розчинів — немає і живлення. Можна, звичайно, використовувати товстий шар компосту. Але тоді цього самого компосту потрібно буде набагато більше, що в свою чергу збільшить трудовитрати. На поверхні відкритого ґрунту відбувається активна мінералізація гумусу. Гумус просто руйнується. Виходить, що городник компостує органіку для отримання гумусу. А потім, використовуючи готовий компост в якості мульчі, сам же сприяє руйнуванню гумусу. У чому тоді сенс такої роботи? Якщо у вас є готовий компост, то доцільно вносити його під мульчу, щоб уникнути його руйнування.

Колір готового компосту — темно коричневий або чорний. Такий колір сприяє поглинанню сонячних променів, сильному нагріванню гряд. Пухка структура компосту в цьому плані тільки трохи виправляє становище. Неперепрівша органіка, як правило, світла. Вона відображає велику кількість сонячних променів, чим сильно знижує нагрів грунту. Теплопровідність свіжої органіки нижче, ніж теплопровідність готового компосту, отже, від перегріву така мульча рятує краще. Крім того, відбиті від світлої мульчі сонячні промені сприяють посиленню фотосинтезу. Тонкий шар компосту при сильному дощі дуже слабо захищає ґрунт від ударів крапель, і сам змивається в понижені місця грядки. Неперепрівша органіка набагато краще вирішує ці проблеми.

Все, що сказано вище, більше стосується класичного застосування мульчі — як покривного матеріалу. При наявності компостних доріжок, більшого від мульчі на грядках і не потрібно. Але, тим не менше, мульча може використовуватися не тільки як покривний матеріал, а як живлення для рослин. Для того щоб посилити ці процеси, потрібні, крім власне живлення (неферментованої органіки) і мікробів — волога, тепло і подрібнення органічних залишків. При створенні таких умов для живлення рослин буде достатньо мульчі. Якщо виберете такий підхід до мульчі, то доведеться раз на два-три тижні додавати новий шар мульчі — за рахунок активного розкладання шар органіки буде швидко зменшуватися. І підтримувати вологість нижнього шару мульчі.

Удачі в городніх справах!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply