Як приготувати томатну пасту самостійно. Покроковий рецепт приготування пасти

Прихильники натуральної та корисної їжі швидше за все знають, як приготувати томатну пасту самотужки. Цей корисний та смачний продукт, який знаходить широке застосування в кулінарії, сьогодні завжди можна купити в магазині. Але можу вас запевнити, що домашня томатна паста набагато смачніше і корисніше, ніж та, що стоїть на полицях магазинів.

У пропонованому рецепті домашньої томатної пасти крім свіжих помідорів більше нічого не потрібно додавати. Не будемо ми додавати і приправи з прянощами – адже готуємо не соус, а саме томатну пасту. Із вказаної кількості інгредієнтів (8 кілограмів томатів) у мене виходить рівно 1.5 літра (3 баночки по 500 мілілітрів) готової томатної пасти. Брати стільки овочів зовсім не обов’язково — скільки є, стільки і можна використати, відповідно отримаєте менше готової пасти. Я просто показала пропорції виходу готової пасти.

Складові для при готування томатної пасти:

Помідор — 8 кілограмів

Приготування томатної пасти по крокам:

Крок 1. Для самостійного приготування томатної пасти нам знадобляться свіжі соковиті зрілі червоні помідори. Сорт не має ніякого значення.

Крок 2. Помідори миємо й нарізаємо. Якщо у вас томати середнього розміру, нарізаємо їх на 4 частини. Більші — на 6-8 часточок. Для домашньої томатної пасти підійдуть не тільки красиві добірні плоди — сміливо викидайте м’які або м’яті. Головне, щоб вони були не зіпсованими. 8 кілограмів помідорів — це багато. В одну каструлю вони у мене не поміщаються, тому я використовую дві найбільші, що є на кухні. Складаю частки помідорів в каструлі і ставлю на вогонь.

Крок 3. Готувати помідори потрібно на середньому вогні близько півгодини після закипання. Наша мета — розм’якшити овочі. До речі, деякі кулінари попередньо подрібнюють свіжі помідори через м’ясорубку, а потім вже варять. Але мені так не подобається, якщо чесно. Дивіться, щоб томатний сік не збіг на плиту — таке буває, якщо зробити сильний вогонь.

Крок 4. Коли м’якоть стане досить м’якою, перетвориться в кашу, а шкірка відійде від неї, пора переходити до одного з найнеприємніших (особисто для мене у всякому разі) етапів приготування домашньої томатної пасти. Потрібно протерти розварені помідори через дрібне сито, щоб позбутися від шкірки і насіння. Ви ж пам’ятаєте, що у мене було дві великі каструлі?

Крок 5. Приблизно через хвилин 40 безперервної (ну, або майже) роботи у вас повинно залишитися відносно небагато макухи. Чим ретельніше ви будете протирати помідори, тим менше буде відходів. У мене з 8 кілограмів свіжих овочів вийшло близько 800 грамів шкірки і насіння. Мені здається, це зовсім небагато.

Крок 6. А ось це, заради чого варто було попрацювати — натуральний томатний сік з м’якоттю. Тепер наступний етап — його потрібно буде уварити. Причому досить тривалий час, тому, якщо вирішите робити домашню томатну пасту, виділіть на цю справу півдня. Зрозуміло, що не потрібно невідривно стояти біля плити (ви можете весь цей час займатися іншими справами по дому), але не забувайте хоча б раз в 10-15 хвилин згадувати, що у вас щось вариться. Ставимо каструлю (в моєму випадку 2 каструлі) на вогонь нижче середнього і варимо, час від часу помішуючи.

Крок 7. Через приблизно 2,5 години томатний сік увариться наполовину. Він помітно загусне: якщо спочатку це була досить рідка маса, то тепер вона стала як густий томатний сік з м’якоттю.

Крок 8. На даному етапі приготування домашньої томатної пасти можна з’єднати вміст обох каструль — все відмінно уміщається в одній. Варимо далі…

Крок 9. По густоті маса вже виходить як томатний соус. Тепер уже потрібно перемішувати вміст каструлі трохи частіше, особливу увагу приділяючи дну, щоб не пригоріло.

Крок 10. Коли вміст каструлі почне «плюватися» (пройде приблизно 4-4,5 години від початку варіння), відходити від плити ні в якому разі не можна! Справа в тому, що паста почне густіти від дна, приставати до нього, тому потрібно постійно перемішувати. А ще ви (вірніше паста) можете запросто забруднити стелю — ці бульбашки повітря злітають дуже і дуже високо. Перемішуйте пасту, не перестаючи, поки вона не досягне необхідної густоти!

Крок 11. Прямо киплячу пасту розкладаємо в попередньо підготовлені баночки. Їх потрібно простерилізувати, а кришки прокип’ятити.

Крок 12. Відразу герметично закриваємо банки з томатною пастою кришками, перевертаємо їх і вкутуємо чимось теплим (пледом, ковдрою). У такому положенні даємо повністю охолонути (я зазвичай залишаю до ранку наступного дня). Потім зберігаємо томатну пасту в сухому прохолодному місці, де і інші заготовки на зиму — погребі чи підвалі.

Я поділилася з вами рецептом домашньої томатної пасти, яким користуюся з року в рік. Саме тому можу гарантувати відмінний результат — чудовий смак і тривале збереження. Звичайно, ви можете готувати інакше, але це вже зовсім інша історія… Вдалих вам заготовок на зиму, друзі. Так, до речі, для тих допитливих, хто дочитав весь рецепт до кінця — я розповім, як зберігати відкриту томатну пасту! Все просто: коли ви відкрили банку і взяли необхідну кількість пасти, просто розрівняйте вміст ложкою і залийте рафінованим рослинним маслом (приблизно товщиною в сантиметр). Таким чином створюється природний захисний бар’єр, а томатна паста не запліснявіє. Потім знову берете пасту, а масло залишається на поверхні — доливати його не потрібно. Я завжди так роблю і вам раджу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Як приготувати томатну пасту самостійно. Покроковий рецепт приготування пасти

  1. Микола says:

    Добрий день усім хочу дати пораду по поводу пасти я мию помідори ріжу пополам якщо дуже великі на четверо і пропускаю через соковижималку шкірка і насіння зразу відходить а сік заливаю у марлю складену у двоє і підвішую щоб стікакав як сир в домашніх умовах через сутку залишається густа маса яку ставлю у кастрюлю 10-15хв.з моменту кипіня прокипячу і в стеріалізовані банки розкладаю закриваю стеріалізованими кришками закутую в одіяло коли остило в подвал і зимою беру для чого потрібно зберігається чудово були моменти що 2 роки зберігалось і небуло проблем і нетреба довго кипятити більше вітамінів зберігається всім гарного дня кому сподобався принцип роботи я буду радий удачі.

Leave a Reply