Чому цибуля виростає маленькою

Цибуля — здавалося б один з найпростіших овочів, з тих що ми вирощуємо на своєму городі. У більшості він вдається, що називається «на славу», але у деяких буквально з року в рік цибуля виявляється дрібною, чому так відбувається, давайте розберемося.

Отже, давайте почнемо з того, що взагалі потрібно для цибулі, що для неї більш прийнятно. Цибуля, щоб вийшла великою, не повинна рости на одній і тій же ділянці щороку, найкраще, щорічно, вибирати під неї іншу ділянку.

До посадки сівка, з якого ви надалі хочете отримати великі і красиві цибулини, приступати слід тільки тоді, коли грунт прогріється і буде теплим. Наші бабусі дуже просто перевіряли готовність грунту до посадки цибулі, вони знімали взуття, шкарпетки і вставали голими ногами на землю, казали «якщо ніжкам комфортно, то і цибулині теж буде», тепла земля була сигналом до посадки.

Якщо ж на дворі похмура погода і сонечко ну ніяк не хоче гріти грунт, то його можна прогріти самостійно. Для цього можна використовувати нехитрий, але досить дієвий прийом — підготуйте грунт, зробіть лунки і пролийте їх гарячою водою, але не окропом. Зробіть так, закип’ятіть чайник, почекайте 15-20 секунд і тільки після цього використовуйте воду для прогрівання грунту. Після такого штучного прогрівання цибулю можна висаджувати через 3-4 години. Таким прийомом ви можете вбити двох зайців відразу — і грунт прогріти і знищити різних мікроорганізмів.

Але це ми описали тільки те, що потрібно робити безпосередньо перед посадкою, для того ж щоб цибулини були великими, є секрети і підготовки цибулин. Наприклад, настійно рекомендуємо перед висадкою замочити їх на 1-2 хвилини в 1,5% розчині марганцівки, заздалегідь видаливши те лушпиння, що відпадає практично саме, тобто зовсім сухе. Після замочування в розчині марганцівки цибулини перекладіть в будь-яку ємність, наповнену вологою тирсою і так протримаєте кілька годин, щоб зайва марганцівка вбралася в тирсу.

Деякі городники, до речі, радять навіть пророщувати цибулини в мокрій тирсі, для цього до посадки їх потрібно поміщати в ємності на 3-4 дні, акуратно зволожуючи тирса, щоб не перезволожити їх.

Надалі для того щоб цибулини стали справжніми богатирськими цибулинами, необхідно підібрати під цибулю пухкий, вологий, родючий грунт, якщо ж він на вашій ділянці важкий, погано оброблений, глинистий, то великої цибулі ви не отримаєте ніколи. У цьому випадку його потрібно буде розпушувати, додаючи некислий торф і річковий пісок в кількості 1-2 відер на квадратний метр.

Окремий пунктик стосується і добрив, так наприклад гній, його в грунт, на якій плануєте вирощувати цибулю, потрібно вносити сезону за два до висадки цієї рослини і прекрасно, якщо під культуру — попередник. Якщо ж робити інакше, то цибуля не тільки буде дрібною, але і взагалі може згнити прямо в грунті.

Не забувайте про те, що велика цибуля ніколи не виросте, якщо її посадити в тіні, якщо її заливати водою, перетворюючи ділянку в болото (хоча пересушувати цибулю теж ні в якому разі не можна) або якщо грядки розгорнути поперек до сонця або зробити їх надто вже низькими.

Про поливи окремо — за сезон потрібно не менше десть поливів, але поливати потрібно в залежності від «погоди за вікном», якщо сухо, то по відру води на квадратний метр обов’язково, якщо ж йде дощ, то про поливи можна забути. Повністю припинити полив можна тільки за місяць до збирання врожаю, щоб дати цибулинці визріти. Після поливу обов’язково рихліть грунт, кірку на поверхні цибуля переносить погано, її коріння повинно дихати, тому частіше звертайте увагу на поверхню грунту — чи не занадто вона ущільнена. Особливо ущільнюється грунт і формується кірка після сильних дощів або поливів.

На розмір цибулі впливає і глибина її посадки, наприклад оптимальною вважається два сантиметри. Кажуть «чим глибше цибулю в грунт помістиш, тим дрібніше її звідти дістанеш, грунт немов здавлює цибулину і їй не вистачає сил розсунути його». Як розмір, так і схема посадки впливає на розмір цибулини, «лук любить простір», так казали ще наші бабусі, тому посадки не загущували, вже краще кількісний вихід цибулин буде менше, зате якість їх буде істотно вище.

Ну і не забувайте про підгодівлі, не варто дуже старатися, зазвичай хороша цибуля виходить навіть при періодичній підгодівлі її звичайною деревною золою. Кількість золи 100-120 г на квадратний метр — періодичність 2-3 рази за сезон.

Ну і звичайно перед посадкою завжди і дуже ретельно відбирайте цибулини, беріть найздоровіші, не пошкоджені і не хворі, з них все одно нічого доброго не виросте.

Н.В. Хромов

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply