Головні причини чому не плодоносить груша

Груша — це рідкісна культура, яка готова радувати вас щедрими врожаями щороку. На відміну від яблуні, вона не страждає періодичністю. Але бувають моменти, коли несподівано груша перестає плодоносити. У нашій статті ми розповімо про основні причини відмови груші давати врожай.

Відсутність світла — найчастіша причина, з якої груші не плодоносять — це посадка її в тінистому місці саду. Груші дуже світлолюбні рослини і в тіні плоди не зав’язують.

Відсутність запилювачів. Щоб груші добре запилювались, на ділянці треба мати не менше трьох-чотирьох сортів. Якщо немає такої можливості — площа не дозволяє, тоді скооперуйтеся з сусідами. Дізнайтеся, які у них сорти, і посадіть собі інші. Хоча найкраще, щоб запильник розташовувався не далі 30 м і був в межах прямої видимості.

Як варіант, можна освоїти щеплення і прищепити в крону вашого дерева дві-три гілочки інших сортів для запилення.

Бідний грунт. Груші дуже врожайні дерева, і на плодоношення їм потрібно багато поживних речовин. Взагалі коренева система у них зазвичай йде вглиб грунту, тобто в глину. Тому підгодівлі просто необхідні. В ідеалі підгодівлі необхідно проводити раз на два тижні при поливі дерев. Треба тільки брати невеликі дози препаратів — не більше 1 сірникової коробки на 10 л води.

Неправильні підгодівлі. Буває і таке — хочемо як краще, і перестараємося. Тому тут треба трохи схитрувати. Наприклад, азотні підживлення потрібно проводити тільки навесні і в першу половину літа. А потім переходити на комплексні добрива, так як від надлишку азоту груші цвітуть — на це їм сил вистачає, а на зав’язі вже ні.

Не захоплюйтеся старими сортами. Багато сортів-старичків вступають в плодоношення тільки на сьомий-восьмий рік, і це не межа! Є такі сорти, які плодоносити будуть тільки на 10-15 рік. Взагалі багато що залежить і від підщепи.

Підбирайте саджанці на карликових підщепах. Особливо гарні груші, щеплені на айву. У таких дерев і зріст невеликий, і плоди в два рази більше, ніж у таких же сортів на середньорослій підщепі.

Неправильна посадка саджанця. Якщо заглибити саджанець при посадці, то плодоношення можете взагалі не дочекатися. Такі саджанці краще пересадити вище або розкидати землю по периферії крони, так, щоб пристовбурні кола була майже в ямі. Якщо нічого не робити, то дерево може загинути від відпрівання кореневої шийки.

Найстрашніший ворог груші — яблуневий квіткоїд. Незважаючи на свою назву, він масово знищує врожаї груші. Щоб впоратися зі шкідником, дерева по рожевому бутону обприскують фунгіцидами. Корисна і установка ловчих поясів, так як жучки воліють гуляти по землі і літають навесні рідко — занадто холодно.

Замість сортового саджанця купили дички. Її відрізнити можна легко — пагони з колючками на кінці, листя дрібне і відсутність плодоношення років так 15-20. Так що є привід викопувати саджанці і нести їх до продавця на обмін.

Занадто агресивна обрізка. Така обрізка може перервати всі спроби дерева плодоносити. Взагалі, поки дерева не стали плодоносити, обрізка повинна бути мінімальною. І тільки після початку плодоношення можна експериментувати.

Гарних вам врожаїв!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply