Липень — час проводити обрізку абрикос

Абрикоси потребують правильної обрізки сильніше, ніж будь-яка інша культура. І обрізати їх найкраще зараз, коли дерева вже віддали свої плоди. Така рання обрізка дозволяє отримати компактні дерева, у яких квіткові бруньки розпустяться на наступний рік на тиждень пізніше, що дозволить їм піти від заморозків.

Є ще одна вагома причина, по якій абрикоси треба щорічно обрізати — плодоносять вони на однорічних пагонах, на букетний гілочках, які живуть лише два-три роки. Тому дуже важливо, щоб скелетні гілки не оголювалися. Для цього і проводять омолодження абрикосів, скорочуючи скелетні гілки і омолоджуючи гілочки на трьох-чотирирічну деревину.

Не менш важливий і захист рослин від моніліозу. Він викликає всихання верхівок пагонів і може повністю привести до того, що дерева не будуть плодоносити.

Тому абрикоси три-чотири рази за сезон потрібно обприскувати Хорусом або Скором. Нормальна довжина гілок — 40-50 см. На них на наступний рік рівномірно розкриються квітки. А щоб вони не згоріли від моніліозу, їх під час цвітіння необхідно обприскати Хорусом.

Якщо у вас в саду ростуть 25-річні дерева абрикосів з приростами по 10-15 см — не треба ставити на них хрест. Такий вік для абрикосів — період розквіту сил. А щоб прирости були нормальні (і плодоношення теж), треба провести зниження крони, а також омолодження гілок, обрізавши їх на трьох-чотирирічну деревину. Це посилить ростові процеси і прирости збільшаться майже до метра в рік.

Пагони проріджують і злегка вкорочують, щоб змусити їх плодоносити. Викликати бурхливий ріст пагонів можна і з допомогою дроту: за допомогою нього роблять перетяжку на молодих шести-восьмирічних гілках. Дріт накручують в п’ять-шість оборотів. У міру потовщення гілки, дріт впивається в кору, перериває відтік поживних речовин до коріння і стимулює бурхливий ріст пагонів і великої кількості плодових бруньок на наступний рік. Перетяжку можна тримати не більше одного-двох років, інакше вона вріжеться в кору і перекриє рух поживних речовин.

Порада від «Бабусиного саду»

Омолодження треба проводити завжди, коли прирости зменшуються до 30 см. Сильне зростання можна отримати і без допомоги секаторів, за рахунок того, що ви будете регулярно поливати дерева та щедро їх підгодовувати.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply