Як правильно заготовити і зберегти насіннєву картоплю

Високі врожаї картоплі в майбутньому році будуть залежати від правильного вибору сортів і якості посадкового матеріалу. Вже зовсім скоро настане час заготовок і підготовки до зими насіннєвого фонду картоплі. Після викопування картопля повинна протягом 2-3 тижнів пройти так званий лікувальний період, протягом якого її шкірка твердне, і вона сама готується до зимівлі. Слід підкреслити, що копку картоплі слід проводити в суху погоду і сонячні дні з урахуванням рекомендацій місячного календаря.

Після перевезення врожаю додому він сортується на три фракції: велика, середня, дрібна. На насіннєві цілі найкраще підходить середня фракція (середня маса бульб становить 50-80 г). Насіннєву картоплю потрібно розділити по сортам і розкласти в один-два ряди на газетах, підстилках в сухому, сонячному, провітрюваному приміщенні. Так насіннєва картопля буде проходити лікувальний період і озеленюватися. В зелених картоплинах зростає кількість соланіну, що оберігатиме його при зберіганні від виникнення хвороб і ураження шкідниками.

При відборі насіннєвої картоплі потрібно уважно оглядати бульби, щоб на них не було слідів шкідників, ураження такими захворюваннями, як парша, рак, різні гнилі. Всі підозрілі бульби слід відразу вибракувати і вжити на продовольчі цілі. Не треба шкодувати часу на підготовку насіннєвого матеріалу, якщо хочете мати в наступному році повноцінний урожай без захворювань, що передаються новому поколінню.

У середині жовтня я приступаю до закладки насіннєвої картоплі на тривале зберігання. Найкраще його зберігати в спеціальних сховищах при температурі +2 … + 4 ° С. Я такого сховища не маю. Тому запаси насіннєвого матеріалу в полотняних мішечках я закладаю просто в холодильник.

Був у мене відмінний досвід зберігання насіннєвої картоплі в буртах прямо на садовій ділянці. Для цього я викопував яму глибиною 50-60 см. Дно і бічні стінки вистилав сіном і соломою шаром 20-25 см, в центр ставив кілочок і в середину висипав картоплю. Зверху картопля накривалась також шаром соломи або сіна. Потім на бурт укладався шар вийнятої з ями землі.

Перші два роки картопля зберігався відмінно. Але потім мої «поховання» картоплі були «розсекречені» мишами, які попсували взимку більшу частину запасів. Від цього способу зберігання насіннєвої картоплі довелося відмовитися. Ті садівники, на ділянках яких мишей немає, можуть скористатися і цим способом.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply