Хвощ польовий — смачний делікатес

Хвощ польовий (сосонка) — багаторічна спорова рослина з сімейства хвощових. Поширений повсюдно. Зустрічається на піщаних схилах, на заплавних луках і полях, в садах і городах. Як їстівна рослина хвощ актуальний тільки ранньою весною, коли на тлі відсутності будь-якої зелені на луках і полях, стирчать із землі його молоді весняні пагони — такий собі аналог делікатесної спаржі. Тільки не всі про це знають.

У період вегетації утворює два типи пагонів:

1. Весняні (квітень-травень) спороносні, червонувато-бурі, що не розгалужені, висотою до 20 см, з циліндричним колоском (товкачиком), відмираючим після дозрівання і висипання спор;

2. Літні — зелені міцні, до 40 см заввишки, з дугастими прямостоячими гілочками без колосків. Гілки безлисті, з зубчастими піхвами в вузлах. Зелені пагони жорсткі шорсткі на дотик.

У їжу вживають спороносні весняні пагони, а в лікарських цілях використовують літні пагони. Весняні паростки вживають в свіжому і злегка відвареному вигляді в салатах, гарячих і холодних супах, запіканках, у вигляді начинок для пирогів.

В лікарських цілях використовують літні зелені пагони. Їх заготовляють зрізуючи в 5-10 см від землі.

Настій хвоща польового застосовують як сечогінний засіб при захворюваннях серця і нирок.

Крім того, хвощ використовують при запаленні сечового міхура, сечокам’яної і жовчнокам’яної хворобах, плевриті, туберкульозі легень, ревматизмі і подагрі, жовтяниці, атеросклерозі, стоматиті, фурункулах і екземі, запаленні сідничного нерва.

Суп з хвоща польового: 300 г пестиків хвоща, 300 г картоплі; картопля нарізати шматочками і варити до готовності, всипати нарізані маточки хвоща, довести до кипіння, заправити сметаною.

Салат з маточки хвоща: 150 г пестиків хвоща відварити в підсоленій воді протягом 5 хвилин, покришити, додати кілька подрібнених листочків щавлю, посолити, заправити сметаною.

Настій хвоща польового: 2 ч.л. висушеного хвоща залити склянкою окропу і настояти протягом 1 години, процідити; приймати по 1-2 столових ложки 5-6 разів на день.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply