Головні правила посадки саджанців

Від того, чи правильно ви посадите молоді дерева, залежить майбутній урожай. Існує кілька загальних правил, яких слід дотримуватися.

В який бік саджанець буде нахилений, в таку сторону і буде рости дерево (виняток становить тополя, але ми її в садках не садимо), тому при посадці саджанець необхідно виправляти, надаючи йому вертикальне положення.

Коли нові дерева садять всередині саду замість загиблих, тоді саджанець росте в умовах, захищених від зовнішніх чинників, таких як сильний вітер і перегрів. Якщо ж сад закладається на відкритому просторі, то слід захистити його від вітру і сонця, наприклад відразу підв’язати саджанці до кілків. Саджанець повинен бути поставлений з північного боку кілка. У цьому випадку брусок захищатиме дерево від сонячних опіків опівдні.

В більшості своїй землі нашого регіону вкрай бідні. Якби це було не так, то нас оточував би високий ліс, а не порожній степ з низькорослою рослинністю. Деякі в це не вірять, вважаючи, що провиною нашої жалюгідної рослинності є посушливий клімат, але ж в тому ж Узбекистані ще спекотніше, ніж у нас, але так як там родючі грунти, в дикому вигляді ростуть високі дерева. Тому не варто засипати коріння «стерильно» чисто піщаним ґрунтом з глибини, коріння саджанця треба засипати верхнім, більш поживним шаром землі, збагаченої гумусом.

Порада:
Не варто економити на саджанцях, купуючи їх на базарі або обабіч доріг через низьку ціну. Адже ви можете втратити декілька років і лише потім зрозумієте що виросло зовсім не те що ви купували, а таке, на жаль, трапляється досить часто. Є багато Інтернет-магазинів, які працюють доволі давно і мають багато відгуків реальних покупців, там купувати саджанці дерев набагато більш надійно, і можна бути впевненим у відповідності сорту. Для прикладу, можна привести ІМ «Професійне насіння» (http://www.semena.in.ua/sadjenci_1c0), де пропонуються саджанці не лише плодових дерев, а і чагарників, декоративних рослин і багато чого іншого.

У будь-якій літературі з садівництва радять рити ями глибиною з метр (а то і глибше!). А навіщо? Для чого це потрібно, якщо корінь саджанця становить від сили 30-40 см в глибину і майже стільки ж (а то і менше!) в ширину? Навіщо, питається, рити такі ямища? А це для того, мої дорогі читачі, що вчені-агрономи припускають, що ці ями ви наповните родючою землею, наприклад з компостної купи. Але мало у кого в наявності є велика кількість компосту, ось в чому заковика. Ось, наприклад, як я саджу дерева. На дно невеликої ями (навіщо велика, якщо в неї нічого покласти) кладу кістки великої рогатої худоби, деревну золу, шкаралупу яєць, мідний дріт (можна старі монети), пір’я птахів (багато, половину пір’яної подушки). Засипаю верхнім шаром родючого грунту, закриваючи їм коріння саджанця. Мінеральні добрива не кладіть, вони спалять коріння, ними можна буде полити саджанець не раніше серпня і то дуже слабким (сірникову коробку на відро води) розчином комплексного добрива. Ні в якому разі не можна класти на дно ями свіжий, не перепрілий гній. Його можна розміщувати лише у верхньому шарі грунту над корінням по краях ями. Перепрілий (старий) гній теж в яму не кладіть, так як він кишить личинками травневого хруща, а хрущ — бич наших садів. Якщо вже так хочеться покласти старий гній, то попередньо замочіть його на пару днів перед закладкою.

При засипці ями коріння потрібно розправляти, підбивати під них грунт, не допускаючи утворення пустот навколо коренів. Порожнечі є частою причиною поганого приживлення саджанців — немає контакту коренів з грунтом. Щоб цього уникнути, поливайте посаджене дерево в два етапи. Під час посадки, як тільки закрили грунтом коріння, і після посадки, рясно заливаючи, щоб вода стояла в пристовбурному колі.

Засипаючи яму, грунт поступово втоптують, особливо по краях ями. Якщо не втоптати, то грунт опуститься, оголивши коріння, які тут же висохнуть на відкритому повітрі. Як тільки все коріння будуть закриті грунтом на 10-15 см, слід полити дерево двома відрами води, щоб навколо коренів земля була вологою, потім засипати яму доверху.

Не можна забивати кілок після посадки саджанця, так як при цьому можна пошкодити коріння. Кілок вбивають в дно ями ще до посадки дерева. Після посадки кілок треба спиляти так, щоб він не доходив до нижньої гілки в кроні, інакше при вітрі гілки будуть стикатися з ним і пошкоджуватися.

Необхідно пам’ятати, що глибока посадка шкідлива для нормального росту саджанця. Після осідання землі в ямі коренева шийка повинна знаходитися на рівні поверхні грунту. Не можна садити і високо, так як неприкриті грунтом корені можуть підсохнути, і дерево загине.

На сирих солонуватих місцях з близьким заляганням грунтових вод дерева садять на підвищених грунтових пагорбах або в коробах з родючим грунтом.
Намагайтеся якомога раніше посадити саджанець, не допускайте розпускання бруньок, утворення на посадковому матеріалі листя. З розпустившимся листям саджанець не приживеться (зазвичай у нас це настає в першій декаді травня). Як би ви не дотримувалися вище перелічених правил посадки, останнє правило — найголовніше.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply