Як боротися зі шкідниками на дачі

Кожен, хто вирощує фрукти і овочі для себе, намагається не застосовувати хімію або користуватися нею по мінімуму. Але весна і літо видалися дощовими, а з надлишком вологи шкідників стає більше. Як з ними впоратися і буде наша стаття.

Одні з головних ворогів городників — капустянка, дротяники, плодожерка. Вони підрізають кореневу систему рослин, поїдають ті їх частини, які знаходяться в землі. Пагони і листя штурмують тля, трипси. Колорадський жук із задоволенням їсть не тільки картоплю, а й баклажани, помідори. Загалом, головне — вивчити ворога, щоб не помилитися з вибором ліків для саду та городу.

Без важкої хімії

Біологічні препарати для боротьби з комахами вважаються «чистими», найбільш безпечними. Їхня зброя — бактерії і віруси, які є природними ворогами для шкідників. Але у кожного з таких препаратів є свої способи застосування.

Для ряду біопрепаратів необхідна певна температура повітря, не менше 20-25 градусів. Біологічні препарати все-таки частіше використовують в спорудах закритого ґрунту — наприклад, теплицях. Влітку, звичайно, можна застосовувати їх в саду, на грядках.

За словами фахівців, інсектициди на дачній ділянці — крайній захід захисту. Чимало садівників, які роблять ставку на продаж плодів своєї праці, не знають, що наражають на небезпеку своїх покупців, знімаючи урожай незабаром після обробки ділянки важкою сільгоспхімією. Не варто щедро поливати нею рослини про запас або всупереч інструкції. На кожному з препаратів вказана тривалість дії «хімії», термін до вживання або реалізації, як правило, становить 10-30 днів. У біопрепаратів термін розкладання набагато менше, деякі вимагають очікування добу, а інші і зовсім кілька годин.

Біопрерати не надто популярні з-за вузьких умов застосування. Вони діють повільно і носять акумулятивний ефект, тобто лише після декількох обробок вони досягають ефекту. Часто біопрепаратами неможливо позбутися деяких хвороб.

Ароматні трави і солодкі пастки

Деяких шкідників потіснити з грядок можна, висадивши поруч рослини з сильним запахом. Наприклад, колорадський жук не виносить запаху календули, бобів, квасолі, ярового часнику — їх можна посадити в міжряддях. Ще один із способів відвернути жука — обприскувати кущі картоплі добовим настоєм полину гіркого, чистотілу, відходів цибулі, відвару кульбаби. Картопляні кущі можна запилювати просіяною золою: 10 кг золи на сотку.

Дощова погода викликає розвиток грибкових захворювань, хворіють виноград, яблуні, груші, черешні. На помідорах і цибулі можуть з’явитися плями, що свідчать про появу грибка. Найчастіше це фітофтороз. Іноді, щоб його попередити, досить найпростіших методів — прополки бур’янів, проріджування густих грядок для зменшення вологості.

Дощі — друзі несправжньої борошнистої роси. Ці грибки розташовуються з нижньої сторони листа — того ж винограду, овочевих культур.

Сисні комахи для рослин – також небезпечні вороги. Перші «розвідники» з’являються з настанням літа. Якщо ви бачите, що здулися опуклі листи винограду — до вас добрався виноградний зудень. Такі шкідники з’являються на смородині, огірках, яблунях, грушах. З ними зазвичай борються за допомогою сірковмісних препаратів.

Справжній бич плодових дерев — метелики-плодожерки. Але можна їх обдурити, використовуючи солодкі принади: компот з яблук, квас в банку поряд з деревом збере чимало метеликів. Такими же хитрощами збирають медведок, тільки для них потрібно закопувати гній. І періодично перевіряти пастки, знищуючи комах. Тютюн з милом — відмінний засіб боротьби проти тієї самої гусениці, листовійки і попелиці. З тютюну готують настій і розбавляють мильним розчином, який розпилюють на дерева.

Народні методи захисту рослин, звичайно, мають право на існування. Але робити ставку лише на них неправильно. Адже складно навіть визначитися з рецептурою: кожен тут сам собі винахідник, рецепти різняться. У картоплинні є рослинний алкалоїд соланін — отрута, який може діяти на тлю. Точно також діє тютюновий пил, цибулиння. А скільки потрібно використовувати бадилля картоплі для дієвого ефекту, чи подіє? Неясно, тому це не замінить обробки хімікатами.

Є прості способи профілактики деяких хвороб рослин. Наприклад, не садити з року в рік пасльонові на одному місці — це допоможе уникнути повернення грибка.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply