Поради початківцям: вчимося обирати розсаду і саджанці

Сьогодні в Україні є багатий вибір магазинів, що пропонують найширший асортимент насіння, розсади та саджанців. Дізнаємося, на що слід звертати увагу при їх купівлі, щоб восени не залишитися без врожаю.

Вибираємо саджанці

Весна — найкращий час, щоб оновити фруктовий сад: вибрати і посадити нові плодово-ягідні дерева та чагарники. «Безумовно, найнадійніші саджанці можна знайти в розплідниках, — розповідає ландшафтний дизайнер, агроном Ірина Нікітіна. — Тут можна бути впевненим, що вам продадуть саме той сорт, який ви хочете, і що стан саджанця буде прийнятним для його вдалої посадки. Крім того, в розплідниках можна придбати саджанці районованих сортів, тобто пристосовані до наших кліматичних умов.

Мабуть, головне питання, яке хвилює садівників, — за якими ознаками вибрати деревце найбільш перспективне в плані «приживання». За словами Ірини Нікітіної, найкраще купувати 1-2-річні саджанці. У такого деревця більше шансів прижитися, щоб з часом обдаровувати вас плодами. Сам саджанець повинен мати рівний стовбур і правильно сформовані пагони. Зверніть увагу також на кореневу систему: у життєздатних саджанців вона розвинена, корінці спрямовані в різні боки, не мають будь-яких болячок, коріння яскраво-коричневого кольору, світлі, свіжі на зламі, що можна перевірити на маленькому корінці.

Купувати саджанці можна з 15 березня і до травневих свят. При цьому не рекомендується купувати саджанці з листям: через них з рослин швидко йде волога, тому, за правилами, листя з саджанців зрізають відразу ж після викопування. Якщо погода не дозволяє посадити дерева відразу, вони можуть зберігатися в будь-якому прохолодному приміщенні (погребі, гаражі, підвалі) протягом 2-3 тижнів. Але пам’ятайте: дерева з відкритою кореневою системою потрібно закінчити садити до розпускання бруньок.

Вибираємо насіння

До вибору насіння овочевих і декоративних рослин слід підходити не менш відповідально. Надійніше всього купувати їх у спеціалізованих магазинах. Там, як правило, і вибір більший, і якість пропонованого товару вище. До того ж продавці можуть дати кваліфіковану консультацію і допомогти у виборі. Вся продукція повинна бути забезпечена сертифікатом якості. У цьому документі має бути зазначено найменування виробника чи посередника при реалізації, рік врожаю, номер і дата документа про якість, а також найменування насіннєвої інспекції що видала його.

Перед покупкою також слід уважно вивчити упаковку насіння. За існуючими стандартами, на ній зазначаються назва культури, сорту або гібрида, назва фірми-виробника і її адреса, номер партії, вага насіння або кількість штук, термін придатності насіння (для різних культур він різний, але не перевищує 4 років), короткий опис сорту і агротехнічні поради, схожість. Вибираючи насіння, слід віддати перевагу продукції великих компаній. Їх виробничі умови створюють більше можливостей для правильної підготовки насіння: знезаразити, прогріти або проморозити (в залежності від культури), обробити стимуляторами росту.

Фахівці радять купувати районовані сорти насіння. Для нашої кліматичної зони підійдуть скоростиглі і середньостиглі сорти, особливо коренеплодів і томатів. Крім того, сьогодні досить часто в продаж надходять дражоване насіння. Для цього їх пошарово обволікають захисною оболонкою, до складу якої входять поживні речовини, мікроелементи, регулятори росту і захисні засоби, що знищують або відлякують шкідників.
Куди садити

При вирощуванні розсади важливу роль відіграють не тільки насіння, але і якість грунту. Асортимент готового грунту в магазинах великий, але, на жаль, не всі зразки характеризуються високою якістю. Придатність грунтів для вирощування овочевих та декоративних культур визначається наступними показниками: кислотність, масова частка вологи та основних рухливих форм елементів живлення (азоту, фосфору і калію). Але визначити, наскільки садова земля відповідає параметрам, зазначеним на упаковці, можна тільки в процесі використання.

Досвідчені садівники рекомендують уважно спостерігати за ростом рослин. Якщо насіння погано сходять, то причина може бути в підвищеній кислотності грунту або нестачі азоту. Якщо листя паростків мають нездоровий колір, можна скористатися спеціалізованими водорозчинними добривами. Неприродний смарагдовий колір листя говорить про те, що їм не вистачає фосфору. Жовтуваті кінчики листя сигналізують про нестачу калію.

Готова розсада

Але виростити розсаду самим — справа досить клопітка, і нерідко трапляється так, що і насіння вибрали якісні, і грунт приготували правильний, але рослини гинуть. У цьому випадку залишається тільки один варіант: купити вже готову розсаду.

Найкраще купувати розсаду овочевих культур і квітів безпосередньо перед висадкою в грунт і обов’язково із закритою кореневою системою (тобто вирощену і продається в торф’яних горщиках або касетах) — вона найбільш життєздатна. Перед покупкою слід уважно розглянути рослини: не слід купувати погано розвинені, слабкі. Також якщо помітили на них будь-яких шкідників, від покупки такої розсади краще відмовитися.

Наскільки розсада готова до пересадки в грунт, можна визначити по її висоті і кількісті листя. Так, розсада огірка, гарбуза, кабачка повинна мати три-чотири справжніх листа, баклажана, перцю і томата — п’ять-сім, на розсаді капусти має бути від чотирьох-п’яти листя. При цьому всі вони повинні бути яскраво-зеленими. Що ж стосується квіткових культур, то їх розсада повинна мати не менше чотирьох листя.

Ірина Нікітіна, ландшафтний дизайнер, агроном:

— Щоб купити якісні саджанці плодових дерев і чагарників, бажано попередньо озброїтися деякими знаннями по темі. Це дозволить вам, по-перше, купити більш якісну продукцію, по-друге, перевірити, наскільки професійний продавець. Скажімо, якщо просте запитання «На яку підщепу щеплений саджанець?» приводить його в замішання, то кваліфікація продавця викликає сильні сумніви. У нашому розпліднику прищеплюють саджанці на напівкарликову підщепу 54-118, яка вважається оптимальною для нашої кліматичної зони. Підщепу (рослина, до якої прищеплюють держак або бруньку іншого сорту) має велике значення в житті плодового дерева, під її впливом змінюються сила росту, час вступу в плодоношення, витривалість, довговічність, врожайність рослини, морозо- і посухостійкість, стійкість до хвороб, шкідників.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply