Види мульчування — матеріали для мульчі та особливості їх застосування

Які матеріали допоможуть садівникам і городникам скоротити витрати праці і збільшити урожай. Як мульчування може підвищити ефективність садово-городніх робіт

Цікаво, чому садівники і городники незмінно віддають перевагу голому грунті? Тільки тому, що так грядки та інші посадки виглядають трохи акуратніше, або тому, що в такому вигляді вони свідчать про працьовитість їх господарів? Чесно кажучи, відповіді на дане питання я не знаю і ніколи «живцем» не бачила жодного садівника або городника, який би мульчувати свій сад і город.

Я, зрозуміло, вірю, що таке в принципі буває, але, як видно, і зараз до мульчування вдається скромна меншість власників шести або більше соток, а всі інші стоїчно викидають і спалюють все те, що поза планом виробляє їх земля, так само як і багато інших органічних відходів. У підсумку грунт перетворюється на справжній камінь, а поливати, розпушувати і полоти посадки необхідно майже без зупинки. Та й весняне перекопування грядок при такому підході стає необхідністю.

Мої сусіди по дачі винятком не стали і керуються принципами більшості. При цьому на мої повністю вкриті мульчею грядки і простір під кущами і деревами вони досі, а це майже двадцять років, дивляться як на ще одну примху «дивної господині». І як і раніше не розуміють, що якби я ці самі грядки не замульчувала, то просто б померла від втоми прямо тут же, на ділянці. Чому?

Все дуже просто: будь-який вільний від рослин грунт дуже швидко заростає бур’янами (а їх потрібно полоти), а незакритий грунт після кожного поливу або дощу мало не цементується (і його доводиться рихлити). Крім того, вода з площ не вкритих мульчею під променями сонця випаровується дуже швидко, а, значить, поливати рослини доводиться набагато частіше. У підсумку з весни і до осені найбільш завзяті городники, яких, на жаль, небагато, займаються поливами, прополками і розпушуванням, методично переходячи від грядки до грядки, а на всі інші роботи у них часу вже не залишається. І за цю каторжну працю вони отримують досить скромний урожай, адже поливи, розпушування і позбавлення від бур’янів — це лише мала частина у всьому переліку справ, які потрібно встигнути зробити для отримання врожаю. Менш стійкі городники на тому чи іншому етапі боротьбу припиняють і поступово стають «щасливими» володарями ділянок, затягнутих пирієм і мокрицею. На жаль, подібний результат справ в садівництві буває часто-густо.

Але ж все може бути й інакше, якщо взяти на озброєння деякі прийоми по спрощенню садово-городнього життя і, зокрема, мульчування. Повірте, набагато простіше провести цю, на погляд більшості, абсолютно зайву роботу, щоб потім вивільнити масу часу на інші технологічні операції — прополювання, розпушування, полив і перекопування. Крім того, даний прийом дозволить підвищити родючість грунту і зробить врожаї більш вагомими. Іншими словами, завдяки мульчування трудовитрати на садово-городніх ділянках знизяться, а їх ефективність підвищиться. Оптимальний матеріал для мульчування теплиць — голки або листя.

Як мульчування може підвищити ефективність садово-городніх робіт

Мульчування — це досить вигідний з точки зору зниження трудовитрат і підвищення врожайності прийом, так як при широкому його застосуванні садівники і городники суттєво спрощують собі життя і підвищують ефективність своєї праці.

1. Значно скорочується кількість необхідних для розвитку культур поливів і спушень, адже мульча збільшує здатність грунту утримувати воду і дозволяє уникати утворення ґрунтової кірки, що утворюється після поливів.

2. З’являється можливість відмовитися від осіннього і весняного перекопування грунту (воно замінюється розпушуванням гряд плоскорізом, що швидше і менш трудомістко), так як грунт під шаром матеріалу мульчі залишається пухким, і перекопування виявляється вже абсолютно зайвою і навіть шкідливою (через руйнування грунтової структури і загибелі дощових черв’яків і мікроорганізмів) операцією. Більше того, відмова від перекопування не тільки скорочує час на підготовку гряд, але і зменшує кількість бур’янів на них, так як насіння з нижніх шарів грунту вже не можуть потрапляти в верхній ґрунтовий шар.

3. В деякій мірі зменшується час, що витрачається на прополку, але тільки за умови, що мульчування проводиться після ретельної прополки, а шар мульчі досить товстий.

4. При використанні органічної мульчі (солома, сіно, подрібнена кора та інші) помітно підвищується родючість грунту, що дозволяє економити час на підготовку та розкидання по ділянці компосту.

5. Істотно збільшується врожайність овочевих культур, наприклад, за даними польських фахівців, врожайність огірків у відкритому грунті із застосуванням плівки виявляється на 30-50% вище, а томатів — на 20-50% вище, ніж на ділянках без мульчування.

6. Прискорюється дозрівання врожаю приблизно на 5-13 днів.

7. Помітно скорочується загальний час, необхідний на догляд саду та городу.

Як і коли мульчувати грунт?

Починати мульчування потрібно досить рано (на початку літа), але тільки після прогрівання грунту (виняток становить мульчування чорною плівкою), при цьому грунт повинен бути обов’язково рихлим. Якщо на вподобаних для мульчування площах бур’яни вже встигли вирости, то їх доведеться попередньо видалити. Потім по підготовленому грунті навколо культурних рослин розподіляють мульчу шаром 3-5-8 см (у багатьох випадках, чим шар товще, тим краще). Однак слід пам’ятати, що шар мульчі повинен трохи не доходити до стовбурів або стебел вирощуваних рослин.

Розкладений на початку літа органічний матеріал до осені частково або навіть повністю опиниться переробленим дощовими черв’яками і мікроорганізмами. Якщо якісь фрагменти мульчі, наприклад, кора, що вимагає набагато більше часу на перегнивання, залишилися, то видаляти їх в компост (що радять багато фахівців) найчастіше абсолютно зайве. Зрозуміло, з гряд, на які передбачається наступної весни висівати насіння (морква, петрушка, салат), мульчу що залишилася доведеться прибрати. На всіх інших ділянках, зайнятих кущами, малинник, картопляними і капустяним посадками цю операцію проводити абсолютно безглуздо. Наприклад, картопляні площі і ділянки під капусту і буряк після збирання потрібно буде просто добре розрихлити плоскорізом. При цьому частина мульчі виявиться частково закопаною в грунт, частина залишиться на поверхні. Наявність таких фрагментів мульчі в грунті жодною мірою не завадить провести посадки на наступний рік, буде навіть краще, оскільки грунт швидше прогріється. Що стосується кущів і малинників, то тут і зовсім про видалення мульчі роздумувати не варто, адже перекопувати грунт під даними культурами не потрібно — достатньо звичайного розпушування плоскорізом, або вилами грунту навесні. З теплиць і парників, з урахуванням нюансів їх специфічної підготовки, ситуація складніша: там спочатку віддаляється верхня частина грунту, а потім формуються гряди на біопаливі. Тут доведеться прибирати мульчу разом з верхнім шаром грунту (або окремо) і використовувати в залежності від ситуації.

Читайте також:
Мульчування допоможе зберегти вологу на грядках
Тонкощі використання мульчи на грядках

Яка мульча краще?

Однозначно відповісти на це питання складно. Тут потрібно виходити зі своїх потреб і можливостей. Краще та мульча, яка максимально поліпшить грунт при мінімальній вашій участі протягом літа. Якщо грунт поганий, не обійтися без органіки. Якщо грунт багатий органікою, годиться і неорганічний матеріал.

Я, звичайно, здогадуюся, що читачі тут же подумали про те, що цю бажану мульчу взяти абсолютно ніде. Ніде — тільки тому, що ви не замислювалися про це. Якщо все добре обдумати, то, напевно, знайдеться чимало варіантів. Слід тільки віддавати перевагу найбільш доступним матеріалами (по трудомісткості їх добування, ціною і т.д.) і активно їх використовувати. Це можуть бути листя, сіно, солома, хвоя, листовий опад, лежана тирса, лушпиння насіння, напівперепрілий гній, компост, очерет, кора з дерев та інші матеріали. Просто завжди потрібно мати на увазі необхідність мульчування і при можливості накопичувати відповідні матеріали, а потім розподіляти їх по грядках, в теплицях, під кущами і деревами. Навіть невеликий (всього в 3 см) шар мульчі і то вже суттєво полегшить життя.

Правда, слід пам’ятати, що в мульчі з свіжоскошеної трави можуть з’являтися слимаки і розвиватися гнильні процеси, тому таку мульчу можна застосовувати не для будь-яких культур. Наприклад, не можна мульчувати травою теплолюбні культури — огірки, кабачки, гарбузи, перець і помідори, які схильні до розвитку різноманітних гнилей, а також капусту через небезпеку появи слимаків, зате картоплю цілком можна, результат буде дуже хорошим. Свіжоскошеною травою або сіном також добре мульчувати грунт під кущами і деревами, однак під деревами в якості мульчі згодиться і звичайний очерет. Для гряд з морквою, часником, цибулею та іншими подібними культурами краще використовувати хвойні голки або перепрілу тирсу, для капусти — солому, а грунт у парниках і теплицях добре мульчувати компостом, соломою та листовим опадом. Втім, компост і солома — це взагалі ідеальні мульчуючі матеріали, які підходять практично у всіх випадках.

Органічна мульча. Де застосовувати

Може використовуватися при мульчуванні самих різних ділянок.

Кора з ошкуренних дерев добре підходить для мульчування площ в малинниках, а також грунту під деревами та чагарниками. Подрібнена кора — дуже цікаве рішення для декоративного мульчування квітників, альпійських гірок та ін.

Напівперепрілий гній в суміщенні з тирсою може використовуватися для мульчування посадок капусти.

Компост являє собою ідеальний засіб для мульчування гряд з коренеплодами: морквою, буряком, ріпою, редькою, петрушкою і т.п.

Солома є відмінним матеріалом для мульчування картоплі, капусти, грунту в парниках і теплицях, суниці, грунту під деревами та чагарниками; застосовується в сукупності з азотними добривами (наприклад, сечовиною).

Тирсу використовується для мульчування будь-яких площ, але тільки в сукупності з азотними добривами і в обмеженій кількості.
Скошена трава, сіно прекрасно підходять для мульчування картоплі, а також грунту під деревами та чагарниками.

Хвоя є хорошим засобом для мульчування гряд з коренеплодами (морквою, буряком, ріпою, редькою, петрушкою і т.п.), цибулею і часником, для суниці і ягідних кущів.

Листовий опад і листя представляють собою дуже хороший матеріал для мульчування посадок теплолюбних культур в теплицях і парниках (помідорів, баклажанів, перцю, огірків, кавунів, динь), а також гарбузів і кабачків.

Неорганічна мульча

Що стосується неорганічної мульчі, то в ряді випадків вона теж може застосовуватися, хоча мульчування органічними матеріалами, зрозуміло, ефективніше. Чому? Справа в тому, що неорганічна мульча не підвищує родючості грунту (значить, потрібно заздалегідь вносити хорошу дозу перегною). При її використанні потрібно прораховувати наперед, що і як садити і де робити отвори для рослин, так як на замульчувати гряди підсадити додаткові культури вже проблематично.

Разом з тим в умовах суворого клімату застосування неорганічної мульчі у вигляді плівки виявляється ефективним при вирощуванні теплолюбних овочевих культур, які висаджуються розсадою на значній відстані один від одного і не вимагають підгортання, наприклад, томатів, огірків, кабачків, гарбузів, квасолі, кукурудзи тощо. Однак у теплицях подібна мульча хороша лише навесні й на початку літа, а при настанні спеки плівку слід прибрати, щоб уникнути перегріву грунту. Крім того, має сенс використання чорного укривного матеріалу на посадках суниці і в декоративних зонах і зонах відпочинку, причому в останньому випадку розумно покласти покривний матеріал на фрагментах грунту, поверх яких насипаються декоративні матеріали (декоративна тріска, декоративний пісок і камені і т.п. ).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply