Чому не зійшло насіння овочів: головні причини

Ви посадили насіння овочів в надії отримати швидкі дружні сходи і щедрий урожай, але на місці посадки зійшли лише одні бур’яни? Тоді варто знати причини, за якими насіння можуть не зійти, і вжити відповідних заходів.

1. Не потрібно поспішати, так як терміни схожості можуть сильно змінюватися в залежності від температури грунту. Взяти, наприклад, редис, ріпу, огірок — у них проростання може змінюватися від 4-5 днів; цибуля, морква, петрушка, кріп можуть проростати аж через 15-20 діб, а деякі багаторічні квіткові культури можуть зійти тільки через 30-40 днів.

2. Навіть у однієї культури насіння сходить в різні терміни. Так, протруєне або інкрустоване, дражоване насіння сходить трохи довше.

3. Оптимальна температура грунту для проростання холодостійких овочів (капуста, редис, щавель, редька, ріпа, морква і цибуля) — + 20 … + 25 ° С. А теплолюбних овочів (баклажани, перець, огірки та ін.) — + 25 … + 30 ° С. Причому оптимальна температура повинна триматися весь день, а не 1-2 години опівдні.

4. Свіже насіння багатьох культур мають низьку схожість, але до кінця першого або другого року вона може вже складати 80-90%.

У багатьох квітів схожість підвищується тільки на 3-5-й рік. Тому свіже насіння бажано обробити Епіном або подібним препаратом для підвищення схожості.

5. Зарубіжні фірми сильно підсушують насіння для того, щоб воно довше зберігалися. При такому «кліматі» насіння знаходяться в глибокому спокої, і вивести їх досить складно. Тому імпортне насіння сходить довше. До речі, імпортне насіння помідорів шліфують. Тому часто можна почути претензії, що вони дрібні і непоказні. Насправді таке насіння дуже добре підготовлене до висіву.

6. До речі, інкрустоване насіння не тонуть у воді. Тому готувати їх дідівськими методами до посіву не варто. Їх не варто не тільки відокремлювати у воді від щуплих, але і замочувати, також як протруєне і дражоване насіння, так як в цьому випадку пестициди змиваються і захисна плівка зникає.

7. У посушливих районах висівати насіння краще сухими. Особливо насіння огірків. Бо якщо зіпсується погода, пророщене насіння загине вже через 3-4 дні, а сухі, навпаки, добре пристосуються до несприятливої погоди, повільно набухаючи в грунті.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply