Мій ефективний спосіб боротьби з колорадським жуком народними засобами

Кілька років тому відкрила для себе досить ефективний метод боротьби з колорадським жуком на своїй дачній ділянці. Для мене цей спосіб виявився прийнятним і, головне, екологічним. Не можу сказати, що він позбавляє посадки від цього ненажерливого шкідника повністю, але чисельність його настільки скорочується, що я по приїзду на дачу, швидко пробігши по ділянці з картоплею, збираю жуків вручну — їх на кущах картоплі залишається зовсім мало.

Навесні за кілька днів до посадки картоплі готую розчин сечовини з розрахунку 1 ст. ложка на 1 л води. У ньому на добу замочую розрізані на часточки бульби картоплі. Потім розкидаю їх по ділянці квадратним способом через кожні 2-3 м. Колорадські жуки, які вже прокинулися від сплячки і вилізли з-під землі, накидаються на цю приманку. Від подібного частування вони дуже швидко гинуть.

Потім подібну процедуру починаю проводити регулярно після появи картопляних сходів. На дачу приїжджаю у вихідні і відповідно замочену в мочевині приманку розкладаю раз в тиждень. Роблю це під вечір, щоб бульби не висушувало сонцем. Рік на рік не доводиться — іноді жуків протягом сезону буває дуже мало, тому цю процедуру проводжу ще рідше. За останні п’ять років був тільки один сезон, в якому мені не допоміг цей метод, і довелося все ж обробити посадки інсектицидом. Але в той рік цього шкідника було просто незліченна кількість і на нашому городі, і на сусідських. Але, погодьтеся, застосування хімічного препарату один раз за кілька років — це вже відмінний результат.

Принади також розкидаю на ділянці через кілька днів після збирання картоплі і повторюю ще пару раз восени. Це допомагає позбутися від тих жуків, які зібралися зимувати на моєму городі.

Для приманок зазвичай використовую зіпсовані і хворі бульби, які не придатні для вживання в їжу, а також свіжі картопляні очистки. І те, і інше жуки з’їдають дочиста. Воно їм більше припадає до смаку, ніж картоплиння, чому я дуже рада.

Ірина Кудріна

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply