Захист абрикоса від моніліозу

Тепла зима, раннє тепло весною, а потім різке похолодання з дощами та туманами – всі ці фактори створили гарні умови для розвитку такого страшного захворювання кісточкових дерев як моніліоз, яке вкрай небезпечне не лише для урожаю, але й може спричиняти смерть деревам не залежно від їх віку та сорту. Тож поговоримо про засоби захисту від моніліозу, які дозволять отримувати врожай плодів щороку на своїх деревах абрикосу, вишні, сливи та черешні.

Здоровий сад — це запорука отримання таких бажаних хороших врожаїв кожного року. На сучасних сортах плодових дерев, в тому числі і абрикосові дерева, існує занадто багато шкідників і хвороб, які завдають великих економічних і моральних збитків. Однак існують хвороби, які є особливо небезпечними. Якщо не боротися з цими хворобами, то можна втрачати левову частку врожаїв кожного роком, а з часом втратити плодове дерево.

Моніліоз на абрикосі

Моніліоз на абрикосі

Часто садівники стикаються з таким небажаним і небезпечним захворюванням, як Моніліоз. Вчені, після проведених досліджень, вважають, що причиною розвитку цього захворювання, в нашій кліматичній зоні, є незвичайно теплі зими. Це пояснюється тим, що при холодній зимі, коли температура повітря опускається нижче -21 градусів за Цельсієм, розвиток моніліозу не відбувається, і всі збудники гинуть, навіть в старих гілках.

За характером прояви цієї хвороби, розрізняють дві основні форми моніліозу:

  • Моніліальний опік — поширена весняна форма монілії, яка залишає садівника без такого бажаного врожаю. Розвитку і поширенню цієї хвороби сприяє волога і прохолодна погода (тумани і роса) під час цвітіння абрикоса. Ознакою ураження є зміна звичного кольору пелюсток квітки на — бурий. Після ураження в’януть і всихають: квітки, молоде листя, і молоді однорічні прирости і молоді плодові гілки. Як тільки хвороба охоплює гілку кільцем, вона відмирає. Через деякий час може загинути все дерево. На товстих гілках починають інтенсивно з’являтися тріщини, які через деякий час перетворюються в рани з інтенсивним виділенням камеді. Після цього дерево виглядає, як ніби його було обпалено вогнем.
  • Сіра плодова гниль — це літній вид моніліозу, який проявляється в період дозрівання плодів. Ознакою появи цього різновиду моніліозу є поява невеликих сіро-бурих плям на плодах. Далі утворюється велика кількість попелясто-сірих подушечок грибка, які згодом зливаються в єдину грибницю. Через деякий час плоди зморщуються, засихають і починають опадати, але не всі, частина залишається. Плоди, які залишилися, в наступному році стануть центром поширення хвороби. Через це захворювання садівники щорічно втрачають велику частку свого врожаю.

Боротьба з моніліозом

Боротьба з моніліозом на абрикосових деревах повинна проводитися постійно, а не тільки навесні і влітку, як вважають багато садівників-аматорів. Також, повинна проводитися систематична профілактика цього захворювання. До основних засобів профілактики моніліозу відносяться:

  • Омолоджуюча обрізка, як один з найефективніших засобів профілактики, використовується дуже часто і при ураженні дерева моніліозом. Ступінь обрізки тим більше, чим більше запущені дерева. Потрібно обрізати старі пошкоджені і сухі гілки (навесні) і ті, що ростуть не правильно або заважають правильно розвиватися плодоносним гілкам. Омолоджуюча обрізка проводиться на 2-3 річному, 3-4 річному або навіть 6 річному дереву, тут все залежить від ступеня занедбаності дерева. Внаслідок омолодження з’являється багато молодих пагонів, які швидко ростуть і не уражаються моніліозом.
  • Побілка вапном з мідним купоросом штамбів і скелетних гілок дерев. Вона проводиться восени і навесні іноді взимку.
  • З другої половини (переважно в лютому) зими потрібно проводити обприскування гілок деякими контактними фунгіцидами: 2-4% розчином залізного купоросу, 0,5-1% розчином мідного купоросу, 1-3% бордоською рідиною.

Основні періоди захисту абрикоса від моніліозу

Захист абрикосових дерев від моніліозу проводиться в чотири основні періоди, коли вони особливо уразливі до хвороб. Основні періоди і засоби захисту абрикоса від моніліозу такі:

  • Основним періодом захисту абрикоса від моніліозу є початок весни, коли бутони ще не розпустилися при середньодобовій температурі повітря не нижче 5 і не вище 20 градусів за Цельсієм. Основні препарати і засоби, які ви можете використовувати для захисту дерев в цей період такі:
    • традиційні: 1% мідний купорос або хлорокис міді, купроксат (25 мл на 5 л води), 0,5% каптан, 3-4% залізний купорос (якщо він не застосовувався при осінньій або зимовій обробці), 1-3% бордоська рідина;
    • сучасні: системні фунгіциди (в розрахунку на 10 л води): вектра 3 мл, скор-250 1.5-2 мл. Сапроль 10-20 мл, 0.1% топсин М, препарат хopyc 75 2-3 г.
  • Другий період обробки абрикоса — весняний, який ділиться на три основних етапи:
    • обприскування за 3-4 дня перед цвітінням. У цей період дерева обробляють одним з перерахованих вище фунгіцидів, згідно, наведеної норми;
    • під час цвітіння абрикоса дерева потрібно обприскувати малотоксичним для комах-запилювачів 0,1% розчином фундазола (5 г на 5 л води). Цей препарат добре проникає в листя і розноситься соками рослини по всьому дереву. Він захищає дерево протягом двох тижнів. Також, в цей період дерева можна обприскувати хорусом;
    • через 2-3 тижні після другого етапу. На цьому етапі обприскують такими препаратами, як: хopyc 75 (1-2 г на 5 л води), 10% топаз. Якщо під час зав’язування плодів погода досить суха потрібно обприскати дерева, використовуючи один з наступних фунгіцидів в суміші з інсектицидом арів (1 мл на 5 л води): актофіт, актара (1г на 5 л води).
  • Влітку Моніліоз розвивається на плодах. Коли плоди почнуть покриватися бурими плямами і почнуть гнити їх треба зривати. У цей період використання хімічних засобів захисту є небажаним і навіть небезпечним.
  • Осіння обробка проводиться в кінці жовтня такими препаратами: 3% бордоська рідина, купроксат (25 мл на 5 л води), 2-4% залізний купорос, 5% карбамід.

Метод захисту абрикоса від моніліозу професора П.Г. Шитта

Одним з ефективних методів захисту абрикоса від моніліозу є метод, який розробив професор П.Г. Шитт. Цей спосіб заснований на одночасній закладці плодоносних бруньок абрикоса на пагонах 2-й і 3-й хвиль зростання абрикосового дерева. Причому, квіткові бруньки на пагонах 2-й і 3-й хвиль, зазвичай, закладаються на 24-28 днів пізніше, ніж на першій, і абрикос зацвітає на 7-10 днів пізніше, коли значно зменшується ймовірність весняних заморозків.

Кращий термін застосування цього методу — це період з середини травня до середини червня. Для закладки плодоносних бруньок (на наступний рік) вкорочувати треба третину (довжиною понад 30 см) пагонів першого приросту, які дуже добре ростуть. При значному вкороченні пагонів біля основи має залишатися 2-3 бруньки. Таке скорочення призводить до появи нової хвилі зростання з великою кількістю коротких плодових пагонів, на яких формуються плодові бруньки. Якщо ви проводите інтенсивне укорочення пагонів, то на одній укороченій гілці або пагоні з’являється від 4 до 15 передчасних пагонів довжиною від 25 до 45 см. Як вже говорилося, молоді пагони моніліозом не пошкоджуються.

Наступного року (навесні), потрібно прорідити закладені пагони, так щоб залишалися самі сильно розвинені і не пошкоджені. Ті, що залишилися можна вкоротити, але не сильно, оскільки на них закладені плодові бруньки. Ці пагони зацвітають пізніше (на тиждень, а то і на дві), в теплі дні, які значно більш сухі, коли поширення небезпечних грибкових хвороб вже майже припиняється.

Отже, як видно з наведеного вище, абрикос може хворіти таким небезпечним грибковим захворюванням, як Моніліоз, який завдає великої шкоди дереву. Дуже часто з появою цього захворювання з’являється ще ряд небезпечних захворювань, які, врешті-решт, і вбивають заражені дерева. Відомо, що Моніліоз самостійно не здатний знищити дерево. Тому профілактика моніліозу повинна проводитися постійно, навіть якщо ваш сад ще не випробував його впливу. Моніліоз — це ще не смертельний вирок вашому саду, з ним можна боротися і досить успішно.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Захист абрикоса від моніліозу

  1. Галина says:

    Доброго дня. Можна надіслати статтю, як боротися з моніліозом на електронну адресу?

Leave a Reply