Моніліоз на абрикосі: як перемогти, профілактика та лікування

При гарному догляді за деревами абрикосові насадження схильні добре плодоносити щорічно, Однак в грунтово-кліматичних умовах нашої країни вони уразливі з боку грибних хвороб, найбільш небезпечним з яких є моніліоз (моніліальний опік).

Значному розвитку цієї хвороби в поточному році сприяли часті дощі і тумани під час цвітіння дерев, що знизили ефект захисних заходів, проведених в періоди до розпускання бруньок і перед цвітінням. Більшою мірою моніліоз вразив дерева з загущеними кронами, в загущених посадках, а також розміщені в низинах.

Збудники моніліозу

Збудники моніліозу проникають в рослини головним чином за наявності на них механічних пошкоджень (через не замазані, наприклад, зрізи після обрізки дерев), розвиваються всередині тканин і зимують в уражених органах. З дощовими краплями, а також за допомогою комах і вітру спори збудника гриба Monilia cinerea потрапляють на здорові дерева і ушкоджують квітки, листя, однорічні пагони і гілки, які згодом дуже швидко в’януть, буріють і гинуть. Незабаром на багаторічних гілках з’являється некроз (відмирання кори).

Швидкість всихання і характер пошкодження дерев абрикоса в цьому році нагадує дію морозу. Однак на початку вегетації і особливо в період цвітіння абрикоса мінусові температури в республіці не спостерігалися. І тим не менше дерева абрикоса стоять з всохлим листям і зав’язями. Все це витівки моніліозу. Слід очікувати, що в літній час уражені ним в різному ступені дерева загинуть і плоди що залишилися, покриються суцільним або у вигляді подушок густим сірим нальотом. На основних гілках, уражених моніліозом, зараз відзначається виділення камеді, що, можливо, приведе надалі до розтріскування кори і загибелі гілок.

Гілки абрикосу уражені моніліозом

Шкода, що наносить моніліоз, не обмежується зниженням врожаю та сильним ослабленням дерев. Постраждалі від нього рослини легше піддаються зараженню іншими хворобами, наприклад цитоспорозом, що викликає повне всихання дерев.

Стійких сортів абрикосу до моніліозу немає

Зараз на ринку можна зустріти сорти абрикосів, нібито стійких до моніліозу. У деяких розплідниках такі саджанці навіть пропонують придбати. Але вірити цьому не варто — сортів абрикосів, абсолютно стійких до моніліозу, не існує. Якщо будуть пропонувати — це обман чистої води.
А ось сорти з підвищеною стійкістю до цього захворювання дійсно існують. Їм і варто віддавати перевагу. В крайньому випадку, пару раз за сезон обприскати дерева, можна отримати плоди. На нестійких сортах навіть при регулярних обприскуваннях урожай залишається під питанням.
Виявляється, стійкістю до цієї хвороби відрізнялися старі сорти. Вчені рекомендують вирощувати ще довоєнні сорти, тільки дістати їх досить складно. На щастя, підвищеною стійкістю до моніліозу характеризуються сорти Ананасовий Цюрупинський та Мелітопольський ранній.

Джерела інфекції

Садівники-аматори повинні знати, що хвороба зберігається в уражених органах дерев абрикоса і може служити джерелом інфекції в період наступної вегетації. Тому при появі перших же симптомів захворювання необхідно вирізати уражені частини, видаляючи при цьому і близько 10 см здорової деревини нижче зони ураження. Торці зрізаних гілок слід замазати садовим варом або олійною фарбою. Заражені гілки спалити. Хворі і висохлі плоди зібрати з дерев, винести з саду і закопати. Грунт навколо дерев в період вегетації необхідно утримувати в пухкому і чистому від бур’янів стані.

Абрикос уражений моніліозом

Профілактичні заходи проти моніліозу

Дворазове обприскування дерев 1%-ою бордоською рідиною або її замінниками перед початком цвітіння і відразу після нього — один з кращих засобів, що стримують поширення хвороби. Цій же меті сприяє рано навесні (до розпускання бруньок) обприскування дозволеними для застосування в садах препаратами. Ефективна проти цієї хвороби і боротьба з шкідниками — переносниками моніліального захворювання, а також побілка вапном штамбів і скелетних гілок пізно восени і рано навесні.

Треба знати, що видалення уражених моніліозом гілок посилює ріст частин крони. Тому для поліпшення підготовки сильно-зростаючих пагонів до зими верхівки їх необхідно прищипнути. Хворі дерева слід обов’язково підживити — сечовиною або розчином гною (або пташиного посліду).

Своєчасне і якісне проведення вищевказаних заходів допоможе зберегти абрикоси в хорошому фітосанітарному і фізіологічному стані, що, безсумнівно, відіб’ється на подальшій їх продуктивності.

Як лікувати абрикос уражений моніліозом

Врятувати урожай або зберегти гарний зовнішній вигляд плодів складно. Навіть на стійких пагонах хвороба стягує боки або покриває поверхню некрасивою коростою.

Тому потрібно ще з осені починати обробки і проводити їх до ранньої весни. Зараз же допоможуть тільки секатор і ножівка: вирізайте пошкодження до живої тканини, аж до підщепи, інакше дерево пропаде (хвороба діє як рак — ураження йдуть до самого кореня).

Основний обробіток проти моніліозу спрямований на попередження зараження квіток і рекомендується проводити в фазі рожевого бутона. До недавнього часу основним препаратом в цей період була 1% (рідше 3%) бордоська рідина або хлорокис міді (0,3%).

Сьогодні ж арсенал препаратів істотно розширився. Рекомендують в розрахунку на 10 л води застосовувати Скор250 — 1,5-2 мл, Сапроль -10- 20 мл, Вектру — 3 мл, Строби — 3 м Але особливою підмогою став дуже ефективний препарат Xopyc 75WY – 2-З г на 10 л води.

М. Марков

Бабушкин сад has written 1695 articles

7 thoughts on “Моніліоз на абрикосі: як перемогти, профілактика та лікування

  1. Unerolog says:

    Взагалі моніліоз заразний — поруч розміщені дерева легко можуть заразитися від дерева носія. Є стійкі сорти проти моніліозу — в мене в саду дерева одного сорту всі захворіли, а інший сорт стоїть весь в цвіту, хоча може просто інший сорт цвісти почав пізніше, тому й не захворів.

  2. Галина says:

    Вже 3-й рік лікую абрикос від моніліозу. Це просто жах. Проводимо обприскування хорусом 3 рази за літо, восени мідним купоросом. Начебто все добре – росте, нові пагони, гарне листя. А тільки починається цвітіння весною — знову все спочатку… може ще щось можна з цим моніліозом зробити?

  3. Наталі says:

    Стосовно моніліозу можу поділитися особистим досвідом. За порадою професіоналів, зрізала на великому абрикосі який вічно хворіє, всю крону, залишила тільки скелет. Потім оббризкала розчином 20 таблеток трихополу на 10л теплої води рясно весь стовбур. Таку процедуру необхідно провести ще коли є листя кілька разів.
    Не бійтеся обрізати абрикос, він обрізки не боїться. Чим стільки років мучити рослину, проведіть таку профілактику і отримаєте врожай вже наступного року.

  4. Знаток says:

    Абрикос не плодоносять з наступних причин:

    — якщо температура в грудні-січні опускається нижче — 25 градусів;
    — якщо в кінці лютого після теплих днів температура опускається нижче — 17-18 градусів;
    — якщо під час цвітіння температура до світанку опускається нижче 3 градусів морозу;
    — якщо під час цвітіння тумани або дощі разом з низькими температурами (близько 0) і абрикос захворює моніліозом.

    Якщо цих причин немає, то абрикос може плодоносити щорічно і періодичністю плодоношення він не страждає. Так, в 2003 р був відмінний урожай, в 2004 р врожаю не було через сильний моніліоз, в 2005 році був відмінний урожай, в 2006 р, врожаю не було, тому що в січні були тривалі морози до -28 градусів, в 2007 р врожаю не було через сильний моніліоз, в 2008 р був відмінний урожай, в 2009 г, врожаю не було, був заморозок під час цвітіння до — 5 градусів, в 2010 р був середній урожай через невеликий моніліоз, в 2011 р був відмінний урожай і т.д.

    Природно все сказане стосується культурного абрикоса. А жерделі плодоносять практично щорічно, але смак у них кепський, в порівнянні з культурними сортами.

  5. Алла says:

    Не погоджусь з тим що немає сортів абрикос стійких до монілії – в моєму невеличкому садку росте 5 дерев абрикоса – захворіло лише одне. Але воно перше зацвіло, можливо це й було причиною розвитку захворювання, і навіть після обприскування бордоською сумішшю у фазі рожевих бутонів воно захворіло – полови на гілок і весь цвіт засох. А інші дерева абрикосу стоять зелені та з плодами. Тобто мораль що можливо й сорта абрикосу не настільки стійкі до моніліозу, але вони пізніше цвітуть, може саме через це вони не захворіли. Тобто варто всі зусилля у боротьбі з моніліозом направити на відтер мінування початку цвітіння абрикосу.

  6. Маша says:

    А мені порадили побризкати в магазині препаратом ЯМАТО. Але ось нинішня спека бентежить… І хто пробував цей препарат? Порадив продавець їм обробити і вишню і черешні та абрикос. Що скажете садівники? А саме головне питання — коли бризкати? Зараз на абрикосі лишилося декілька плодів на гілках які не уразив моніліоз. То бризкати коли вже достигнуть плоди, після збору?
    І ще питання — як відрізнити моніліоз від впливу заморозків, бо всі сусіди у яких також абрикос засох, стверджують що це заморозки до такого призвели, що таке буває майже щороку, і абрикос влітку омолоджується.

  7. Лядащий says:

    Понял что обрабатывать в фазе розового бутона, а что делать если это не было сделано? Сейчас когда уже есть плоды размеров с 25 копеек и есть несколько веток зараженных явно, которые уже засохли, можно и нужно ли обрабатывать абрикос?

Leave a Reply