Власний досвід отримання гарантованих врожаїв картоплі

Одна з важливих складових агротехніки — підготовка садивного матеріалу. Якщо витримати бульби перед садінням у теплі й на світлі протягом 1,5 місяця, матимете в кущі по 4—5 стебел. А коли застосувати стимулюючі надрізи і півторамісячну яровизацію, кількість стебел зростає до 8-12.

Усі надрізи й розрізи слід виконувати продезінфікованим у марганцівці ножем, щоб запобігти загниванню бульб. Недбалість тут неприпустима. Якщо садивного матеріалу недостатньо, найприйнятніший поздовжній розріз бульб. Під час півторамісячної яровизації на зрізах утворюється захисний корковий шар (перидерм). Бажано і розрізи, й надрізи присипати деревним попелом.

Дуже корисно до початку яровизації або в процесі її проведення час від часу обприскувати бульби стимулюючими препаратами типу потейтін (один раз) і вдруге — хлорокисом міді, марганцівкою, в міру потреби зволожувати їх.

Мені здається, нікого не треба переконувати в тому, що ретельно підготовлені таким чином бульби дадуть сходи на тиждень раніше, отож встигнуть зміцніти до появи колорадського жука та заморозків.

Перше підгортання роблять «з головою”, щоб захистити сходи від ранніх заморозків та уберегти від жуків, якщо вони з’являться рано.

Вдруге підгортають у загальноприйняті строки, тобто після дощів, аби зберегти вологу. Це дуже важливо для зав’язування бульб, адже відомо, що за недостатньої вологості картопля не росте, столони не розвиваються, а при перегріванні часто виростають виродливі бульби. Ось чому гребені під час другого підгортання мають бути великими, не пересихати і не перегріватися, бо саме в них формується основний урожай.

Розмова про агротехніку вирощування картоплі була б не повною, якби ми не розповіли про удобрення під час садіння бульб. На дно ямки треба покласти по жмені перепрілого гною і деревного попелу. Бажано перед садінням протягом 5 — 10 хвилин потримати бульби в розчині стимуляторів: марганцівка + мідний купорос + сечовина + мікроелементи (слабкої концентрації).

Викопавши восени картоплю, слід подбати про озеленення садивного матеріалу за помірної температури, освітлення і вологості. Якщо дотримуватися такої агротехніки вирощування картоплі, сорт не відіграватиме вирішальної ролі. Поганої картоплі не буває — бувають недбалі господарі.

Микола Власов

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply