Для чого підгортати картоплю?

Чи є необхідність підгортати картоплю, чи справді підгортання збільшує врожай, а якщо не підгортати картоплю то що буде – ці та інші питання у нашій статті про підгортання і його вплив на урожай другого хліба.

Здорові численні бульби — запорука гарного врожаю. Але щоб бульби добре розвивалися, їм потрібне повітря. Достатнього доступу кисню до коренів можна домогтися розпушуванням. Проводити його потрібно після дощу або після поливу, коли грунт трохи просохне. Зручно використовувати сапу або спеціальний плоскоріз. Збагачуючи грунт киснем, Ви одночасно боретеся з бур’янами.

Наступний етап боротьби за картопляний урожай — це підгортання. Воно необхідне картоплі для розвитку вже наявних бульб і утворення нових. Сам процес являє собою обробку між картопляними рядами, коли грунт підгрібають до стебла і утворюються горбики. Починати підгортання потрібно, коли рослина досягне висоти 20 см. Процедуру цю потрібно проводити з великою обережністю. Для початку можна пройтися по рядах спеціальним окучником, а потім додатково підсипати грунт до стебла лопатою.

Варто пам’ятати, що чим вище підгорнути картопля, тим більше буде урожай. Тому процедуру цю треба проводити не менше двох-трьох разів за сезон, кожні два тижні.

Крім підгортання, необхідно робити підживлення. Краще віддати перевагу органічним добривам: гною, посліду, золі. Картопля добре приймає суперфосфати.

Гній потрібно вносити під культуру. Ефективно закладати його в саму гряду. З мінеральних добрив для картоплі добре підходить аміачна селітра, суперфосфат, попіл, нітрофоска. Якщо грунт піщаний, значить, в дефіциті магній і слід використовувати доломітове борошно (приблизно 20 грамів на один квадратний метр).

Не варто забувати і про рідкі підгодівлі. Покращують родючість грунту макро- і мікроелементи. На відро попелу — 3 грамів аміачної селітри, 150 грамів суперфосфатів, 10 грамів калійної солі і 1 грам мідного купоросу. Отриману суміш необхідно настояти шість годин, а потім ретельно перемішати і обприскувати. Поживної суміші вистачить на сотку посадок.

Пам’ятайте, що картопля терпіти не може хлор. Азотні добрива добре вносити разом з калійними. При великих дозах кальцію і азоту на картоплі може з’явитися парша. Азот вносять разом з калієм, а застосування золи обмежують. При надлишку добрив на картоплі може з’явитися парша — грибкове захворювання, що вражає бульби. Захворювання не приводить до загибелі рослини, але бульби набувають непривабливого вигляду.

Після підгодівлі краще полити картоплю невеликою кількістю води, щоб на листках не залишалися частинки добрив. Поливи з підживленням потрібно повторювати кожні 10-12 днів.

У посушливу погоду картопляну плантацію потрібно поливати. Особливо в розпал цвітіння, коли відбуватиметься процес утворення бульб. У цей період на кожен квадратний метр посадок потрібно виливати не менше 10 лійок води.

Якщо Ви посадили ранню картоплю, то на початку липня її можна вже копати. На грунт що звільнився можна висадити буряк, моркву, горох, зелень і цибулю на перо. Зимову картоплю зазвичай прибирають в кінці серпня — початку вересня, до настання заморозків.

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Для чого підгортати картоплю?

  1. Знаток says:

    Підгортати картоплю, це пуста робота, нагорнута на картоплю земля, дуже сильно нагрівається на сонці, і стебла картоплі просто печуться, бадилля картоплі швидше відмирає, що відповідно знижує урожай… Мульчувати треба картоплю замість підгортання…

  2. Boris says:

    Можна замульчувати пару рядочків, а якщо картоплі посаджено на 10 сотках — де ж стільки мульчи набрати?

Leave a Reply