Як вберегти від хвороб розсаду перцю

Що першим зеленіє у городника навесні? Абсолютно вірно, підвіконня. А у любителів перців весна вже почалася давно. Незважаючи на холоди, в розсадних ящиках полізли сходи, розгортаючи долоні сім’ядольних листків. Поливаємо, доглядаємо, як годиться, і раптом…

Всі дітки хворіють, в тому числі і молодь рослин. Дорослі хвороби перців ми тут лише згадаємо (ви можете з цим зіткнутися пізніше). А зараз придивимося до хвороб розсади.

Сіянці починають жовтіти в фазі сім’ядольних листків. Гіпокотиль (стебло) темніє, потім чорніє на рівні грунту. Тут з’являється перетяжка, рослинка вилягає і гине. Знаменита чорна ніжка, бич розсади багатьох овочевих культур. Причина — гриби, або деякі бактерії. Основне джерело зараження нестерилізований перед посівом грунт сумнівного походження (магазинна, наприклад). На жаль, деякі недобросовісні виробники землі роблять наступне: використовується грунт з промислових теплиць (субстрат періодично треба міняти) і, набитий зачатками хвороб і присмачений фітогормонами, фасується в красиві пакети, на яких написані розумні слова. У меншій мірі ця зараза поширюється через насіння і брудну посадкову тару. Боротися з чорною ніжкою, коли вона вже з’явилася, непросто: в основному це препарати міді (бордоська рідина). Обов’язкове вибракування уражених рослин. Гарна освітленість розсади і своєчасна пікіровка перешкоджають поширенню хвороби. І, звичайно, передпосівне протруювання насіння.

Сорна ніжка на розсаді перцю

На розсаді вже 2 пари справжніх листків, і раптом вона починає в’янути, при цьому може залишатися зеленою. Або окремі екземпляри сильно відстають у рості, тургор слабкий. Це можуть бути ознаки фузаріозного в’янення, ще однієї поширеної хвороби розсади. Листя жовтіють від низу до верху, а якщо зрізати стебло ураженої рослини, побачимо, що судинне кільце побуріло. Поширюється хвороба через грунт, рослинні залишки, брудний інструмент. Гриб-збудник досить довговічний, і його спори кілька років можуть чекати поки проростуть. Боротися можна як і з чорною ніжкою, але краще застосовувати профілактичні заходи.

Фузаріозне в'янення на розсаді перцю

На грунті в розсадних ящиках, на їх бічних стінках і основах стеблинок рослин з’явився сірий пух. Розсада пригнічена, в’яне. Сіра гниль, знову гриб. На розсаду нападає нечасто, лише при перезволоженні і загущених посадках. Збити сірий пух можна, обприскати розсаду яскраво-рожевим розчином марганцівки (що взагалі корисно робити раз в 10 днів для профілактики захворювань), препаратами які містять мідь або бактеріальним фунгіцидним препаратом.

Сіра гниль на розсаді перцю

Нечасто, але зустрічається, у розсади старших вікових груп: спочатку на стеблах рослин з’являються темні смужки, на нижніх листках спочатку світлі, потім темніють цятки. У основі пагону з’являється чорнувата перетяжка, як при чорній ніжці, але багато ширше. Це фітофтора, бич усього сімейства пасльонових. Джерело зараження грунт. Якщо вчасно помітили ознаки, обприскати розсаду розчином 10% йоду — 5 мл на літр води. І як завжди важливе оперативне вибракування уражених рослин.

Фітофтора на розсаді перцю

Листя і стебла розсади пориваються білими цятками, швидко зливаються в неоднорідний за фактурою наліт. Ріст рослин уповільнюється, листя жовтіє. Так, так, знайома нам борошниста роса, для розсади перців гість рідкісний, але іноді нападає на молодь, особливо в загущених посадках і при перезволоженні. Заноситься з рослинними залишками в грунті. Непогано збивається йодом і бактеріальними фунгіцидами.

Трапляється й таке: ввечері розсада була як розсада, а вранці — ніби окропом облита лежить. На дотик рослини слизові. Таке ураганне в’янення викликається одним з видів бактерій і частіше зустрічається в південних регіонах. Уражаються пасльонові, соняшник. Тут вже нічого не поробиш — тільки пересівати з дотриманням всіх профілактичних заходів.

Якщо розсада сильна і росте швидко, більшість своїх хвороб вона «переганяє», а дорослі міцні перці і хворіють менше, хоча тут можна навести ще з десяток неприємностей, що чекають їх у старшому віці.

Все починається з підготовки землі для розсади. Для посіву не настільки важливий склад, скільки механічні характеристики грунту: вона повинна бути однорідною, пухкою, водо- і повітропроникною. Якщо ви заготовлює грунт самостійно, не беріть його з під посадок пасльонових. Це може бути земля з під лука або моркви. А ще краще, якщо грядку після збирання основної культури ви засіє гірчицею, а вже з під гірчиці наберете землі для весняного посіву розсади. Фітонциди, що виділяються корінням гірчиці, непогано знезаражують грунт. А якщо у вашому регіоні зими холодні, проморожування запасеної землі для її стерилізації в більшості випадків буде достатньо. Якщо такої можливості немає, землю перед посівом пропарюють, або кілька годин прогрівають в духовці при температурі не вище 70 °. Вся тара під посів і інструменти повинні бути ретельно відмиті, дерев’яні ящики обшпарюємо крутим окропом. І звичайно, протруюють насіння.

Будь-яку хворобу простіше попередити, ніж лікувати!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply