Чим удобрити землю під картоплю — види добрив

Ділянка, на якій вирощується картопля, повинна бути добре удобреною — тільки тоді є можливість отримати гідний урожай.

Добриво під картоплю – гній

Одне з кращих добрив, яке можна ефективно використовувати, вирощуючи картоплю, це гній. Але при удобрюванні ним ділянки будьте обережні, щоб не принести рослинам більше шкоди, ніж користі. Особливо небезпечно вносити свіжий гній безпосередньо перед висадкою в грунт посадкового матеріалу. Свіжий гній негативно впливає на бульби картоплі, провокуючи різні захворювання і грибок. До того ж, якщо свіжий гній кинути в лунку з картоплею, добриво може спалити паростки. Тому гній бажано вносити пізно восени, перед початком заморозків. Якщо навесні, то тільки перепрілим.

Краще, якщо гній змішаний з торфом і компостом. Таке добриво можна назвати ідеальним. Воно не тільки позитивно позначиться на родючості грунту, але і значно поліпшить його структуру.

Щоб гній швидше перепрів, його складають досить великими купами і накривають шаром землі, а також плівкою. Навесні купи розкидають по території ділянки, яку потім перекопують.

Добриво під картоплю – компост

На другому місці за популярністю з органічних добрив — компост. Це субстанція з добре перепрілих залишків рослинності. Для його приготування влаштовують великі компостні купи (в спеціальних коробах або ямах), в які складають рослинність і будь-які рослинні і харчові відходи. У хід йде бадилля від самих різних культур, пошкоджені або недозрілі плоди, бур’яни. Шари бажано пересипати деревною золою. Компостні купи зверху закривають шаром землі, плівкою.

Через деякий час, матеріал в компостних купах почне розкладатися і перетворюватися в добриво. Прискоренню цього процесу сприяє достатня кількість вологи (купи час від часу потрібно поливати), висока температура, а також земляні черв’яки, які дуже швидко заводяться в таких купах. Навесні, перед перекопуванням, компост розкидають по ділянці.

Добриво під картоплю — пташиний послід

Багато досвідчених городників запевняють, що саме пташиний послід є найкращим добривом з усіх можливих. Він здатний значно підняти родючість землі, а значить, і врожайність. Якщо в господарстві немає курей, можна придбати послід в гранулах. Фасовка зручна — мішки різної місткості. Тобто, завжди можна купити стільки курячого посліду, скільки необхідно.

Використовувати добриво можна по-різному. Якщо використовуєте послід з курника, він повинен бути перепрілим. Гранули або замочують в теплій воді, після чого поливають отриманим розчином землю, або розсипають по ділянці з подальшим перекопуванням, або вносять в кожну лунку з посадковим матеріалом.

Добриво під картоплю – біогумус

Біогумус універсальне добриво, яке містить в своєму складі практично все, що потрібно рослині для росту і розвитку: корисні мікроорганізми, поживні речовини, ферменти, природні гормони росту, мікроелементи. Біогумус не містить шкідливих домішок, патогенів, насіння бур’янів. До того ж, з нього рослинам легко видобувати корисні речовини. Вони добре засвоюються.

Врожайність культури, під яку внесено біогумус, підвищується, як мінімум, на 20%.

Біогумус поміщають прямо в лунку з посадковим матеріалом. Втім, якщо є можливість, можна придбати більше цього добрива і застосувати його навесні під перекопування, розкидавши попередньо по всій ділянці.

Добриво під картоплю — річковий мул

Річковий мул це жирна, багата поживними речовинами суміш, яка містить перегнилі залишки узбережних і водних рослин, а також безліч найрізноманітніших мікроорганізмів.

Мул потрібно заготовлювати заздалегідь. Його змішують із землею, відходами рослин, після чого укладають у великі купи. Через два роки добриво готове — його розкидають по ділянці перед перекопування.

Мінеральні добрива під картоплю

Крім органічних добрив, землю під картоплю удобрюють і мінеральними. Особливою популярністю користуються такі з них, як сульфат калію, суперфосфат, хлористий калій і калійна сіль.

Калій рекомендується для отримання хороших урожаїв — він сприяє швидкому набору маси бульб, захищає рослини від хвороб, навіть робить картоплю смачнішою.

Удобрювати землю мінеральними добривами краще восени, або під перекопування.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply